Kæledyr lider af for megen omsorg

Udenlandske forskere har påvist en klar sammenhæng mellem dyrs fedme og deres ejeres overvægt, fortæller Stine Billeschou Christiansen, der forsker i relationer mellem mennesker og kæledyr ved Bioetik på Københavns Universitet. - Foto: colourbox.

Stadig flere kæledyr bukker under for fedme og mangel på motion. Ejere menneskeliggør deres dyr og deler deres livstil og dårlige vaner med dem

Det er de grove tilfælde af dyremishandling, der chokerer og bedrøver, når de rammer avisernes forsider og glider over skærmen. Men ifølge landets dyrlæger og dyrevelfærdsorganisationer er det en ganske anden form for vanrøgt af dyr, der de seneste år har markeret sig mest voldsomt i statistikkerne.

- Det er de fede og uformelige skødehunde, der ligger i vindueskarmen døgnet rundt, og ligesom ejerne aldrig rører sig ud af flækken, som vi desværre ser stadig flere af. De bliver ikke anmeldt, for der er jo ikke tale om ondskabsfuld dyremishandling. Det er ikke desto mindre kvælende omsorg, som kan være lige så fysisk skadelig, fordi dyret får lov at æde og sove sig ihjel, siger dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse Jens Svenningsen.

Udviklingen skal ses som udtryk for en større tendens, hvor dyreejere i stigende grad menneskeliggør og deler livsstil med deres dyr, siger Stine Billeschou Christiansen, der forsker i relationer mellem mennesker og kæledyr ved Bioetik på Københavns Universitet. Hun fortæller, at udenlandske forskere har påvist en klar sammenhæng mellem dyrs fedme og deres ejeres overvægt.

Samme tendens observeres i stigende grad også af dyrlæger herhjemme. Samtidig diagnosticeres et voksende antal dyr med livsstilssygdomme, der ellers tidligere var forbeholdt mennesker. Ikke bare fedme, men også sygdomme som for eksempel sukkersyge, der kræver insulinbehandling, hvis dyret skal overleve.

- Mennesker, der selv har en tendens til at spise for meget og ligger på sofaen i stedet for at bevæge sig, overfører deres vaner til deres dyr, fordi de vil have, at dyret også skal hygge sig og have det godt. Det gør det vanskeligt for dyrlægerne at vende sundhedstilstanden, fordi det ofte også kræver en livsstilsændring hos ejerne, siger Stine Billeschou Christiansen.

I Den Danske Dyrlægeforening kalder man fænomenet for "disneyficering", fordi dyret tillægges menneskelige egneskaber og behov på linje med nuttede tegnefilmsfigurer.

- Det foregår i den bedste mening og er udtryk for stor, men misforstået kærlighed. Ejerne bliver ofte forbløffede over, at deres behandling og omsorg for kæledyret rent faktisk kan være skadelig, siger foreningens fagpolitiske konsulent, dyrlæge Johanne Østerbye.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk