Jeg føler mig usynliggjort

- Jeg betaler skat og har bidraget til samfundet hele mit liv, men fordi jeg ikke bruger internettet, udelukker man mig nu fra at deltage på lige fod med andre, siger Mette Hector. - Foto: Mette Frandsen

Mens 84.600 boligejere i løbet en enkelt dag fik søgt om støtte til boligforbedringer via internettet, lykkedes det aldrig Mette Hector at komme igennem på telefonen. Politikerne signalerer, at man kun eksisterer, hvis man har en computer, lyder det fra den 75-årige kvinde

Efter seks telefonopkald gav Mette Hector op. Ligesom så mange andre boligejere havde hun ellers håbet på at komme med i ansøgerfeltet, da regeringen forleden åbnede for pengekassen med 1,5 milliarder kroner til boligforbedringer.

Sådan gik det ikke. I modsætning til de 84.600, der allerede i løbet af ordningens første døgn fik indsendt en ansøgning via internettet, kom den 75-årige Mette Hector aldrig igennem på telefonen til Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Derfor var det også en ganske bestemt følelse, der ramte Mette Hector, da hun samme aften i tv-avisen hørte puljen beskrevet som en stor succes.

- Jeg føler mig usynliggjort. Jeg betaler skat og har bidraget til samfundet hele mit liv, men fordi jeg ikke bruger internettet, udelukker man mig nu fra at deltage på lige fod med andre. Politikerne signalerer nærmest, at man ikke eksisterer, hvis man ikke har en computer, siger Mette Hector.

Hun havde ellers sat sig godt ind i ordningen, inden hun tirsdag i denne uge ringede til Erhvervs- og Byggestyrelsen. De 40 år gamle vinduer i hjemmet i Lyngby nord for København har længe trængt til at blive udskiftet, og Mette Hector havde derfor fået sin lokale glarmester til at udarbejde et tilbud.

- Ja, der er ingen tvivl om, at både min olieregning og miljøet vil have gavn af, at vinduerne blev skiftet ud. Mange ældre bor jo i ældre ejendomme, der trænger til renovering og istandsættelse, og derfor burde de have samme mulighed som alle andre for at søge tilskud. I stedet skubber man dem helt ud af systemet alene af den grund, at de ikke har en computer, siger Mette Hector, der har en baggrund som billedhugger og grafiker, blandt andet som medlem af Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster.

Det er nu ikke, fordi brugen af computere er helt fremmed og skræmmende for Mette Hector.

Hun har taget et pc-kursus, hun bruger jævnligt computerne på sit lokale bibliotek, og hun kender godt til alle mulighederne for at tjekke skat, boligoplysninger og andet på nettet. Men hun har aldrig følt det som nødvendigt at have en computer i sit eget hjem.

- Da jeg forleden spurgte en veninde, om hun var glad for sin nye computer, sagde hun, at hun ikke rigtig fik brugt den, da det er for vanskeligt. Og jeg tror, at jeg vil opleve det samme, især fordi jeg ikke har nogen børnebørn, der kan hjælpe mig. Samtidig er jeg ikke så rutineret med computere, at jeg føler mig helt tryg, hvis jeg skal indtaste personlige oplysninger. Jeg er ikke sikker på, at jeg bagefter gør det rigtige, så andre ikke kan finde oplysningerne, siger Mette Hector og fortæller, at hun møder de samme overvejelser hos mange af sine bekendte.

- Jeg ved, at mange har det ligesom mig, når det gælder computere. Vi er ikke vant til at arbejde med computere på samme måde som yngre generationer, og derfor er vi bare ikke lige så fortrolige med dem. Og det burde der også være plads til, siger Mette Hector og opfordrer politikerne til at huske, at der faktisk findes borgere uden computere.

- Der er vel ikke noget i vejen for, at man stadig tilbyder borgerne et ansøgningsskema, som de kan få på rådhuset eller biblioteket, og så sikrer, at alle ansøgninger behandles ens og lige hurtigt, uanset om de er sendt med en computer eller med posten. Men lige nu virker det mere, som om man bare ignorerer os ældre, siger Mette Hector.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk