Hvorfor forarges vi over, at en mor ammer sin tre-årige søn?

For at komme igennem de israelske kontrol-poster skal palæstinenserne vise soldaten en såkaldt tasrich -- et dokument udstedt af de israelske myndigheder, der angiver grunden til, at de skal ind i Israel. Ofte venter palæstinenserne flere timer på at komme til. -- Foto: HANDOUT Denmark

MED AFSTEMNING Vores normer udfordres, og vi forarges over det upassende i situationen. Er det udtryk for misundelse og mindre tålsomhed i vores samfund?

Det har vakt stor debat, at det amerikanske magasin TIME i sidste uge fyldte forsiden med billedet af en ung, slank mor, der ammer sin søn. Magasinforsiden nåede knap nok ud fra trykken, inden debatten brød ud i flere amerikanske nyhedsmedier og på internettet.

Flere føler væmmelse over forsidebilledet af den unge mor, som ammer sin treårige. Sønnen er nødt til at stå på en skammel for at nå op til sin mors bryst, og billedet er ledsaget af overskriften Er du mor nok?.

LÆS OGSÅ: Hvad er egentligt godt forældreskab i dag?

Situationen på billedet er atypisk, og ifølge mange deltagere i den amerikanske debat også upassende. Men hvorfor vækker det så stor forargelse?

Ifølge Svend Aage Madsen, chefpsykolog og klinikchef på Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning på Rigshospitalet, skyldes forargelsen i USA særligt landets ammekultur.

I USA har man jo ammet utrolig lidt og der har heller ikke været barselsorlov, så man har brugt modermælkserstatning meget tidligt. Derfor vækker det meget opmærksomhed i USA, fordi det er meget usædvanligt, at folk ammer så længe," siger han.

LÆS OGSÅ: Langtids-amning mindsker børns risiko for sygdom

Selvom vi i Danmark har en langt højere ammefrekvens og -kultur, er Svend Aage Madsen dog ikke i tvivl om, at forsidebilledet på TIME også vil vække forargelse i Danmark. Netop fordi drengen er så velvoksen, og billedet dermed også er på grænsen til at indikere noget seksuelt.

Mange forarges og væmmes simpelthen, fordi de finder hele situationen upassende, mener familievejleder Lola Jensen, der har vejledt børnefamilier de sidste 27 år.

Ligesom der er tidspunkter, hvor man smider sin ble og sin sut, er der også en grænse for, hvor lang tid, man skal amme. På et eller andet tidspunkt må moderen stoppe af hensyn til barnet, sig selv eller omgivelserne," siger hun og tilføjer:

Vi kan ikke sætte en fast grænse, men vi bør have en indbygget fornemmelse for det, ligesom vi har det på alle mulige andre fronter.

LÆS OGSÅ: Mors brystmælk giver sundere børn

Filosof Arno Victor Nielsen mener dog, at forargelsen og vreden bunder i noget ganske andet end normer.

Alle børn er nødt til at forlade babystadiet og blive voksne, men her er en dreng, som ikke gør det. Det kan kun skyldes, at moderen fastholder ham i det, fordi hun selv nyder det, tænker vi, og så begynder incestanklagerne at melde sig, siger han og fortsætter:

Men vi reagerer også, fordi vi bliver misundelige. Vi ville alle gerne selv være blevet i vor moders varetægt, men vi var nødt til at komme videre i livet.

Desuden provokerer det mange kvinder, som ikke har været i stand til at amme overhovedet eller så længe, som de gerne ville, fordi de måske skulle tilbage på arbejdsmarkedet. Dermed kunne de ikke være den mor, de måske inderst gerne ville være, mener Arno Victor Nielsen.

Selve situationen burde ikke vække forargelse, da hverken moderen eller barnet tager skade af det. Det er i stedet en dybereliggende vrede over de betingelser, som børn vokser op under i dag, hvor de afleveres for tidligt til pasning, fordi forældrene skal ud på arbejdsmarkedet, mener han.

LÆS OGSÅ: Børnenes behov frem for alt

Ester Larsen, næstformand i Det Etiske Råd og tidligere sundhedsminister, mener heller ikke, at situationen burde vække til stor forargelse. Hun ser reaktionen som et udtryk for, at vores samfund bliver mindre tolerant.

Vi bliver mindre tålsomme over for dem, der skiller sig ud fra flertallet og afviger fra normen. Sundhedsmæssigt er der formentlig ingen grund til at reagere, da enkelte kvinder altid har ammet deres børn længere end normalt, men de er ikke blevet udstødt af samfundet af den grund," siger hun og fortsætter:

"Det kan undre, at det virker mere forargende end den mest groteske porno, som vi har vænnet os til. Så det er andre ting, der forarger nu end for 20 år siden. Det er jo ikke en handling, der er skadelig for andre, og man udsætter jo ikke barnet, men fjerner det blot lidt fra normen."

Forsiden viste blot én af de mødre, TIME fotograferede. Se dem alle her.

Hvad mener du om billedet og situationen? Bliver du forarget og hvorfor? Kommentér i feltet nedenfor.