Hvis dit cv var en film - gad du så se den?

Bodil Egede-Lassen. - Foto: Kenneth Løvholt.

- Vi taler altid spændende og relevant dokumentar, aldrig fiktion, siger karrierekonsulent Bodil Egede-Lassen. Hun råder folk til ikke at være så ærlige, at de kommer til at fremstå mindre interessante, end de er

Når jeg har arbejdet en smule her og hjulpet lidt til der – hvad kan jeg så kalde det? Diskussionen om, hvad man må og ikke må, når det gælder ens cv, er ikke ny for Bodil Egede-Lassen, karrierekonsulent i Dansk Magisterforening.

Hun har i 10 år undervist folk i at få deres fortid til at fremstå bedst muligt på papir, og hun støder ofte på medlemmer, der er i tvivl om, hvordan de skal sælge sig selv.

- Jeg råder folk til at være ærlige på en konstruktiv måde. Man skal ikke lyve, men man skal heller ikke være så hudløst ærlig, at man kommer til at fremstå mindre interessant, end man i virkeligheden er. For eksempel behøver man ikke at skrive, at man kun har været ansat på halv tid, til den halve løn eller kun var midlertidig vikar. Hvordan man formelt set er ansat, interesserer oftest ikke arbejdsgiveren. Han vil hellere vide, hvilke erfaringer og kompetencer man har med sig, siger Bodil Egede-Lassen.

Grænsen for, hvor meget man må skrue op for superlativerne, afhænger af den enkelte ansøger og den stilling, vedkommende søger, vurderer hun.

– Der er forskellige kulturer for, hvordan man taler om tingene på de enkelte arbejdspladser, så det gælder om at researche sig frem til, hvad der er vigtigt for netop den arbejdsgiver. Man skal huske på, at et cv er så interessant, som man selv gør det, og vi spørger ofte vores medlemmer: Hvis dit cv var en film, gad du så selv se den? siger hun og tilføjer:

– Det handler om at gøre sig attraktiv for virksomheden ved at målrette sine kompetencer, og det er en fin balance mellem at præsentere den bedst mulige udgave af sig selv, som samtidig er sand og kan praktiseres. Det er ingen sag at levere en flot salgstale, men man skal kunne leve op til den efterfølgende. Der er ikke noget ved at sidde på en arbejdsplads, hvor man ikke kan løfte opgaven.

Grove fejl eller saftige overdrivelser er Bodil Egede-Lassen ikke stødt på i sit arbejde.

– Jeg ser flere eksempler på det modsatte – at man får lagt for lidt vægt på, hvad man kan og ikke får fokuseret nok på sine kompetencer. Især kvinderne er stadig dårlige til at sælge sig selv. De tror, de skal kunne det hele fra begyndelsen, og derfor tøver de, hvis ikke de har alle de kvalifikationer, der står i stillingsannoncen. Men selvfølgelig skal man ikke kunne det hele fra starten. Derfor skal man også søge, selvom man ikke kan svare ja til alle pindene i stillingsannoncen.

terkelsen@kristeligt-dagblad.dk