Gravide misbrugere skal tvangsbehandles

Herhjemme er der ikke mulighed for at tvangsbehandle, medmindre den gravide misbruger selv skriver under på at lade sig indlægge under tvang

Regeringen er klar til at se på muligheden for at tvinge gravide stof- og alkoholmisbrugere i behandling. Initiativet får en blandet modtagelse i fagkredse

Livslangt handicap. Det kan være konsekvensen af at blive født af en mor, der er misbruger af stoffer eller alkohol. Og som loven ser ud nu, kan de vordende mødre ikke tvinges i behandling for deres misbrug. Det ønsker regeringen imidlertid at lave om på.

"Når det gælder gravide misbrugere, kan tvangstilbageholdelse måske være med til at sikre, at færre børn fødes med skader relateret til moderens misbrug," siger socialminister Benedikte Kiær (K)

LÆS OGSÅ: Ministre overvejer indespærring af gravide

Hun vil sammen med sundhedsminister Bertel Haarder (V) nedsætte en arbejdsgruppe, der skal undersøge, hvordan loven kan indrettes, så en tvangsbehandlingsmodel kan vedtages.

Udmeldingen kommer efter offentliggørelsen af en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, der kortlægger forskning om tvang i misbrugsbehandling i Norden og giver mulighed for at sammenligne Danmarks syn på tvangsbehandling med Sverige og Norges.

Herhjemme er der ikke mulighed for at tvangsbehandle, medmindre den gravide misbruger selv skriver under på at lade sig indlægge under tvang – en aftale, den gravide til hver en tid kan opsige. I Norge og især Sverige er tvangsbehandling derimod langt mere udbredt. Det fik så sent som for et halvt år siden regeringen til at tale for muligheden for tvangsbehandling herhjemme.

At Danmark nu bevæger sig et skridt nærmere svenske og norske forhold bliver mødt særdeles positivt af overlæge og leder af Familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital May Olofsson. Hun har flere gange oplevet, at kvinder selv efterspurgte tvangsbehandling.

"Alle gravide har et stærkt ønske om at gøre det bedste for deres barn. Men nogle af disse kvinder er ikke i stand til at gøre det, de gerne vil, fordi de har det dårligt. Derfor mener jeg ikke alene, at tvang tjener barnets bedste, men også kvindernes," siger hun.

Det skønnes, at der hvert år fødes omkring 3000 børn af alkohol- og stofmisbrugere. Og det kan på kort sigt være hensigtsmæssigt at sikre, at misbrugere er rusfri under graviditeten, istemmer Arne Olau Bæk, der er leder af Region Nordjyllands Misbrugscenters døgnafdeling.

"Det giver god mening at ville beskytte et foster, men på længere sigt er det nødvendigt at arbejde med kvindernes motivation," siger han.

Ifølge undersøgelsen fra SFI har man i Sverige og Norge erfaret, at misbrugere i tvangsbehandling bliver længere tid i behandling, og at tvangsbehandlingen i visse tilfælde har en bedre effekt, hvis der vel at mærke samtidig sker en kvalificeret behandling. Men de argumenter overbeviser ikke Helle Vibeke Dahl fra Aarhus Universitets Center for Rusmiddelforskning.

"Der er en stor risiko for, at de, der kunne have brug for behandling, i stedet bliver væk og holder deres misbrug mere skjult end nu. Jeg tror, at man i stedet skal bygge på de gode erfaringer, man har, med opsøgende arbejde, tillid og fortrolighed," siger hun.

Regeringens nye arbejdsgruppe ventes at være færdig med arbejdet i efteråret 2011.

holtze@k.dk