Etiske dilemmaer på hospitalsgangen

Hospitalsgang. Foto: Henrik Bo Denmark

Sygehusetik Etiske komitéer vinder frem på hospitalerne. Det kan hjælpe personalet med at afklare vanskelige situationer i mødet med patienten

Hvad siger man til en kræftsyg mand, der udtrykker ønske om at tage sit eget liv? Hvor meget skal man presse en underernæret teenagepige til at tage føde til sig? Hvad skal man fortælle ægtemanden, hvis man finder ud af, at hans kone ikke har fortalt, hvor syg hun er?

Sundhedspersonalet bliver dagligt stillet over for etiske dilemmaer i deres arbejde. Men det er ikke nok at vende en sag i frokoststuen med kollegerne. Det mener man i hvert fald ikke på en række danske hospitaler, hvor man de senere år har valgt at stifte etiske komiteer, der skal drøfte etiske problemstillinger med udgangspunkt i konkrete begivenheder:

– Det handler om at blive klogere og være både på forkant og bagkant med de forskellige situationer, som hele tiden opstår i sundhedsfaget. Og det er rigtig glædeligt, at der sker så meget på det her område i de her år, siger Lone Langkjær, formand for Sygeplejeetisk Råd.

Siden 2004, hvor den første klinisk etiske komité blev oprettet på Frederiksberg Hospital, er der kommet to mere til, og i det kommende år opretter både Herlev Hospital, Regionshospitalet Horsens og psykiatrien i Region Syddanmark etiske komiteer.

– Det er blevet moderne at snakke etik og værdier. Mange private og kommunale virksomheder laver etiske regnskaber og beskriver deres værdigrundlag. I sygeplejen har etiske dilemmaer altid været en del af den faglige hverdag, fordi etiske dilemmaer opstår i relationen mellem mennesker. Man handler ofte spontant, når de etiske dilemmaer opstår, men bagefter kan man godt have overvejelser om, hvorvidt man handlede rigtigt. Tendensen i samfundet kan forhåbentlig være med til at sætte fokus på, hvor vigtigt det er at skabe tid og rum til etisk refleksion i sundhedsvæsenet. Der er for mig at se ingen tvivl om, at etisk kompetence er med til at højne den faglige kvalitet, siger Lone Langkjær.

Hun og de øvrige medlemmer af Sygeplejeetisk Råd underviser blandt andet i etisk refleksion for at styrke sygeplejersker i at træffe vanskelige valg.

– Man kan opleve et etisk dilemma som nærmest uløseligt, og der vil altid være flere forskellige handlingsalternativer, man må vælge mellem. Etisk refleksion hjælper med at finde den bedst mulige eller måske mindst dårlige handling i praksis. De klinisk etiske komiteer skal være med til at styrke den etiske kompetence til gavn for patienterne og deres pårørende, siger Lone Langkjær.

vaaben@kristeligt-dagblad.dk