Etisk dilemma: Skal rige give mere til velgørenhed?

Piggy bank, gold coins and banknotes of the house is isolated on a white background. Foto: Marina Saprunova.

MED AFSTEMNING Har vi en pligt til at støtte velgørenhed, hvis vi har råd? Og skal rige i så fald give mere end andre? Hvad mener du?

To mænd giver begge 1000 kroner til velgørenhed. Den ene har en årsindtægt på 250.000 kroner, den anden tjener 750.000 kroner.

Men er det etisk forsvarligt, at den rige ikke giver mere end den laverelønnede? Hvad er egentligt vores forpligtelse til at give? Og er vi forpligtede til at give mere til velgørenhed, når vores indtægt stiger?

LÆS OGSÅ:Bør jeg give mere?

Det spørgsmål har blandt andre Thomas Søbirk Petersen, lektor i filosofi ved Roskilde Universitet og medlem af Etikpanelet på etik.dk, gjort sig en del tanker om.

"For to år siden besluttede min kæreste, som er mor til vores to børn, at vi ville donere fem procent af vores indtægt efter skat til UNICEF. Før den tid gav vi cirka én procent af vores indkomst. På de to år er det blevet til 50.000 kroner. Og på 20 år kan det let blive til 500.000 kroner. Vores dilemma er nu, om vi bør give mere? Vi hælder begge til, at vi bør give meget mere, da vi kan være med til at redde endnu flere børn fra at dø en unødvendig død. Hvorfor? At give fem procent om året har været en meget lille omkostning for os vi har stort set ikke kunnet mærke det i vores dagligdag", siger Thomas Søbirk Petersen til etik.dk.

Er du enig med Thomas Søbirk Petersen? Skriv din mening i debatfeltet herunder eller på etik.dk's facebook-side.