Det er for svært at træffe etiske valg som forbruger

"Hvis jeg skal nævne ét stort etisk dilemma set fra min stol, må det være, at man som forbruger oftest er fuldkommen på herrens mark, når man ønsker at træffe et etisk forbrugervalg," siger formand for Forbrugerrådet Anja Philip. Foto: Liselotte Sabroe

Formand for Forbrugerrådet Anja Philip ønsker sig bedre mærkning, så man er sikker på, at bukser og mobiltelefoner er produceret forsvarligt

Hvad er det største etiske problem i dag?

Hvis jeg skal nævne ét stort etisk dilemma set fra min stol, må det være, at man som forbruger oftest er fuldkommen på herrens mark, når man ønsker at træffe et etisk forbrugervalg.

Vi kan med vores uafhængige test i Forbrugerrådet hjælpe forbrugerne til at vælge for eksempel den billigste bank; men om den bank foretager etisk forsvarlige investeringer, kan vi ikke hjælpe med.

Tilsvarende er det nærmest umuligt som forbruger at tjekke, om den nikkel, der er i for eksempel mobiltelefonens chip, eller de nye cowboybukser er produceret under kummerlige forhold af børnearbejdere i Den Tredje Verden. Og sådan kunne jeg desværre blive ved. Det er et stort etisk problem, som virksomhederne er nødt til at hjælpe os med at løse. Som forbruger kan du kun gå efter Fairtrade-mærket, der p.t. er det bedste mærke, vi har til at holde øje med produktionsforholdene, eller et bæredygtighedsmærke som FSC. Eller du kan tjekke, om virksomheden har tilsluttet sig FNs initiativ Global Compact, der skal sikre sociale og miljømæssige forhold eller om virksomheden er tilmeldt en ISO-certificering for socialt ansvar. I forhold til at kunne træffe et etisk grønt valg kan man som forbruger gå efter Ø-mærket, Svanen og Blomsten.

Så her er lidt flere muligheder, men produkterne er desværre oftest markant dyrere end de konventionelt fremstillede.

Synes du etiske spørgsmål fylder nok i den offentlige debat?

Nej, det gør de ikke i forhold til ønsket om at skabe en bedre verden, hvor der er plads og muligheder for alle, uanset hvilke ressourcer og vilkår man bliver født med og til. Hvis det skal lykkes, kræver det en viden og bevidst adfærd af os alle sammen, hvilket fordrer en konstant drøftelse af de mange etiske spørgsmål, et sådant ønske og vision rejser.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Da jeg forleden købte ind og kun havde valget mellem noget virkelig dyrt, men etisk korrekt produceret fjerkræ og noget, der var rimeligt i pris, men konventionelt produceret. Med en stor familie er det rigtig svært at få økonomien til at hænge sammen, når man helst vil købe bæredygtige, grønne og etisk korrekt producerede varer. Det sætter mig desværre ofte i etiske dilemmaer.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

Hvis jeg kigger hen over årene, må det være i min periode som forsker, hvor jeg beskæftigede mig med årsager til ufrivillig barnløshed og præventionsmuligheder, der ikke påvirker kvindernes egen sundhed.

For at finde nogle svar på disse vigtige problematikker krævede det, at vi kunne studere, hvordan befrugtede æg snakkede sammen med celler i livmoderen i de første dage efter befrugtningen. Og også, at vi måtte tage livet af en masse mus. Både brug af forsøgsdyr og befrugtede æg gav store etiske udfordringer.