Butikker kasserer mad for milliarder

Danmark har som det eneste land forbud mod salg efter "mindst holdbar til"-datoen, men den grønne tænketank Concito foreslår, at man ophæver forbuddet for at mindske madspildet. Den løsning har fødevareministeren lovet at se nærmere på. Foto: .

Madspild koster knap tre milliarder kroner om året. Det viser nye beregninger fra Fødevareøkonomisk Institut

Hvert år smider danskerne mad i skraldespanden for milliarder. Men meget mad går til spilde, allerede inden forbrugerne lægger varerne i indkøbsvognen. Der bliver kasseret madvarer for knap tre milliarder kroner om året, før de ender i forbrugernes indkøbskurve.

Det viser nye beregninger fra Fødevareøkonomisk Institut, der har undersøgt madspildet på fire varegrupper: mejeriprodukter, kød, frugt og grønt samt korn, mel og brød.

LÆS OGSÅ: Nyt tema om forbrug

"Det er ikke forsvarligt, at der produceres så meget mad, der ryger lige i skraldespanden, inden det overhovedet når indkøbsvognen," siger fødevareminister Henrik Høegh (V).

"Tre milliarder er rigtig mange penge, og det synes jeg bestemt, vi bør reducere," tilføjer han.

Madspildet sker hyppigst under forarbejdningen, transporten eller i detailhandlen. Alene i butikkerne går omkring 46.000 ton mad tabt om året.

"En del af madspildet kunne undgås, hvis man med forskellige produktionsteknologier gav produkterne en længere holdbarhed," siger Jørgen Dejgaard Jensen, der er seniorforsker ved Fødevareøkonomisk Institut.

Der findes blandt andet vækstreguleringsmidler som "SmartFresh", der kan forlænge æblers levetid. Midlet er netop blevet godkendt af Miljøstyrelsen og findes allerede i nogle importerede æbler.

Aarhus Universitet konkluderer i en ny undersøgelse, at det største problem findes inden for frugt og grønt, hvor spildet ryger op på 105.000 ton om året.

Det enorme spild skyldes blandt andet, at kravene til størrelse og form er meget høje. Der findes eksempler, hvor en frugtavler må kassere helt op mod 90 procent af en frugthøst på grund af krav til størrelsen.

En anden forklaring på det enorme madspild er ifølge undersøgelsen, at produkter kasseres før "mindst holdbar til"-datoen. Forbrugerne lægger meget vægt på friskhed, og det resulterer ofte i, at eksempelvis frisk mælk kasseres, et par dage inden datoen for holdbarhed udløber.

Danmark har som det eneste land forbud mod salg efter "mindst holdbar til"-datoen, men den grønne tænketank Concito foreslår, at man ophæver forbuddet for at mindske madspildet. Den løsning har fødevareministeren lovet at se nærmere på.

/ritzau/