Etisk udfordring

Svært at være rationel i følelsernes vold

Den 34-årige konservative Mai Mercado har været medlem af Folketinget siden 2011. - Foto: Tor Birk Trads/Scanpix

De Konservatives sundhedsordfører, Mai Mercado, mener, at foster-diagnostikken rejser mange dilemmaer

Hvad er det største etiske problem i dag?

”Jeg synes, der er mange. Men et af dem, jeg mener, der kunne være mere debat om, er, at forældre i begyndelsen af graviditeten ved en scanning får kønnet at vide. Det er der ikke noget i vejen med, men når de så derefter suser til Sverige og får foretaget en abort, fordi de venter et barn med et andet køn end det, de ønskede, synes jeg, der er tale om et kæmpe etisk problem. Så kommer vi ud i debatten om designerbørn, og er det i orden at fravælge børn alene på grund af kønnet? Jeg tænkte meget på det, da jeg for halvandet år siden selv blev mor og i den forbindelse var til scanning. Vi var for nysgerrige til at lade være med at få kønnet at vide, men vi tænkte efterfølgende på det her med at fravælge et barn på grund af kønnet. Det ville aldrig blive et dilemma for os.”

Synes du, etiske spørgsmål fylder nok i den offentlige debat?

”Nej, det synes jeg ikke. Som sundhedsordfører får jeg dagligt mange forskellige henvendelser fra pressen, og 95 procent af dem handler om enkeltsager, som jeg skal reagere på nu og her. De kan selvfølgelig være gode til at highlighte nogle generelle problemstillinger, men jeg synes, vi mangler at tage de større etiske diskussioner.”

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

”Det var nok, da jeg var gravid med min søn. Her skulle vi have en nakkefoldsscanning, som kan vise, om ens barn har større risiko for at blive født med Downs Syndrom. Selvom det viste sig, at vi ikke var i risikozonen, snakkede vi meget om, hvad vi ville have gjort, hvis det havde forholdt sig anderledes. Jeg var 32, da jeg blev gravid, og dermed ikke nogen ung mor, og risikoen afhænger af alder, så vi var da meget spændte på at få det tal. Det er en situation, mange står i, og jeg er rigtig glad for, at vi tog snakken, inden vi fik prøven. Jeg tror, det ville være svært at træffe en rationel beslutning, efter man havde fået tallet, når man står midt i følelserne og måske ikke tænker klart.”

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

”Jeg arbejder nok konkret med den i mit arbejde lige nu. Vi er i gang med at forhandle om en reform af adoptionssystemet. På den ene side vil vi jo gerne sikre et adoptionssystem, der gør det muligt for barnløse par, homoseksuelle og singler at adoptere. På den anden side vil vi gerne sikre et system, hvor der ikke bliver adopteret handlede børn. Det er en svær balance, for adoptionssystemet lukker, hvis man skal være 100 procent sikker på, at børnene, der kommer til Danmark, ikke er handlede. Ofte kommer de til landet med meget få oplysninger, så der er det næsten umuligt at vide sig sikker.”