Vi forsømmer dyrevelfærden

Joan Ørting mener, at vi forsømmer dyrevelfærden

Sexolog og forfatter Joan Ørting er aktuel med en bog om parforholdet, Vær åben, men de største etiske problemer har ikke at gøre med samliv, men med vores forhold til dyr

Hvad er det største etiske problem i dag?

Jeg bor på Langeland og var for nylig vært for to piger, som var i erhvervspraktik på en gård med malkekvæg. Jeg satte et par dage af til at være med dem i stalden. Den flinke landmandsfamilie havde gjort sig mange tanker om køernes trivsel, men alligevel fik jeg tårer i øjnene af at være på gården og se, hvilket liv vi byder de køer, som forsyner os med mælk. Hvorfor skal en kalv tages fra sin mor lige efter fødslen? Hvor mange gange er det rimeligt, at en ko kælver? Det er et hårdt dyreliv, og dyrlægen må ofte komme, fordi der er brug for hans hjælp. Men hvad med at spørge, om vi kan indrette livet for vores slagtedyr på en anden måde?.

LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste ting at vide om dyreetik

Synes du, de etiske spørgsmål fylder nok i den offentlige debat?

Hvis jeg skal tage afsæt i slagtedyrenes forhold, så er svaret nej. Det kommer i perioder og er typisk foranlediget af et tv-indslag, hvor man har vist billeder af dyr, som mistrives. Men på en måde er det jo mest bekvemt at skubbe det spørgsmål fra sig.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Det gør jeg egentlig, hver gang jeg køber ind. Jeg besluttede efter dagene på gården, at jeg aldrig mere vil spise kalvekød, for efter at have set hvordan kalvene lever, kan jeg ikke ikke længere nyde kalvekød. Det har jeg holdt, men forleden spiste jeg okse, hvilket jo ikke er spor bedre. Jeg køber økologisk mælk, fordi jeg ved, at de køer er ude på græs noget af året. Det er dyrevelfærden, som er vigtig for mig i forhold til det økologiske. Jeg vil som forbruger gerne betale for, at dyrene har haft et godt liv, men jeg tror for eksempel ikke, at jeg har set en eneste økologisk kylling i kølediskene her på Langeland, og så kan man jo godt føle sig lidt magtesløs.