Hunde med adfærdsproblemer skal afrettes, ikke aflives

Der er masser af eksempler på, at aggressive hunde gennem omsorg fra ejerne kan forvandles til godmodige dyr, mener Søren Harslund Foto: Liselotte Sabroe

Med de rigtige psykologiske værktøjer, er det ikke nødvendigt at opretholde et forbud mod de 13 udskældte hunderacer, mener debattør Søren Harslund

Hundeloven er til revision i Folketinget. Den ansvarlige minister, Karen Hækkerup (S), er hunderæd for at blive holdt politisk ansvarlig for hundeslagsmål, hundebid og bidske hundes overfald på især børn, så hun vil opretholde forbuddet mod 13 hunderacer og nøjes med nogle kosmetiske ændringer af loven.

Det er ikke godt nok!

Ministeren har ikke forstået, at problemet med de udskældte hunderacer ikke drejer sig om uheldige gener, som betinger en medfødt aggressiv og uhelbredelig adfærd hos disse hunderacer, men at det drejer sig om hunde, der som enkeltindivider ikke er blevet ordentligt afrettet eller opdraget som hvalpe eller ungdyr.

Alle virkeligt hundekyndige ved, at hunde som de fleste andre dyr kan afrettes ved den fornødne indsigt i dyrenes psykologi og naturlige adfærd. Det kan man ikke forvente, at alle og især nye hundeejere formår. Men der er masser af eksempler på, at aggressive hunde med den fornødne assistance af hundepsykologer og masser af omsorg fra ejerne kan forvandles til godmodige og lydige dyr!

LÆS OGSÅ: Dyrenes beskyttelse: Forbud på hunderacer skal ophæves

Den logiske lære heraf må være, at de 13 hunderacer igen lovliggøres, men at alle hunde, der fødes eller indføres her i landet, skal forsynes med et certifikat, som dokumenterer, at de i forbindelse med salg fra myndighedsgodkendte kenneler er behandlet af en certificeret hundepsykolog, og at de er fundet egnet til samvær med mennesker.

Sådanne certifikater skal følge hundene, når eller hvis de skifter ejere, og skal kunne fremvises, hvis der rejses erstatningskrav mod en hundeejer og dennes lovpligtige hundeansvarsforsikring i forbindelse med overfald på mennesker eller andre hunde. Det skal selvfølgelig også fremgå af loven, hvor og hvornår hunde skal føres i snor eller på anden måde skal være under ejernes kontrol.

Kun i de yderst få tilfælde, hvor en godkendt hunde-psykolog ikke formår at ændre en hunds adfærd, så den findes egnet til samvær med mennesker, skal aflivning kunne komme på tale og da kun på indstilling af psykologen. Denne fremgangsmåde skal også gæl-de, hvis en ellers godkendt hund undtagelsesvis skulle overfalde mennesker eller andre hunde, og hvor en hundepsykolog efterfølgende ikke formår at ændre hundens adfærd.

Det er ikke for sent for ministeren at komme til besindelse i denne sag. De 13 hunderacer bør selvfølgelig ikke blive uskyldige ofre for vore politikeres manglende indsigt i hundes psykologi og naturlige adfærd og vore muligheder for at påvirke disse, når en løsning som beskrevet ovenfor ligger lige for.

Søren Harslund, forsikringsmægler,Sønderdalen 6, Dyssegård