Dansk protest mod tyreløb

Danske dyrevenner samler underskrifter i protest mod det traditionelle San Fermin-tyreløb i Pamplona. Arkivfoto. Foto: Michael Daugaard Denmark

Danske dyrevenner har indsamlet 24.000 underskrifter mod et lovforslag, der vil styrke tyrefægtningens position i Spanien

Hvad der fra officielt spansk hold er en bevaringsværdig tradition og af løberne selv beskrives som et adrenalinsus, har fået danske dyrevenner til at samle underskrifter i protest.

Det traditionelle San Fermin-tyreløb i Pamplona, der er i fuld gang i denne uge, er ligesom tyrefægtning en meningsløs form for dyremishandling, lyder kritikken.

LÆS OGSÅ: Tyrefægtning skal være kulturelt interessegode

Tyrene udsættes for en ekstrem stress og smerte, og det er uacceptabelt at mishandle dyr for at underholde mennesker, siger Gitte Buchhave, direktør i den danske afdeling af dyrebeskyttelsesorganisationen World Society for the Protection of Animals, WSPA.

Tyreløbene og de efterfølgende tyrefægtninger i Pamplona er kun én af adskillige fiestaer med tyre rundt om i Spanien. Stort set hver eneste landsby i den centrale del af landet har sin egen byfest med tyreløb og fægtninger henover sommeren. Og selvom Barcelona og regionen Catalonien er gået den modsatte vej og har forbudt tyrefægtning, mener et flertal i det spanske parlament i Madrid, at traditionen er en så vigtig del af den spanske identitet, at den bør erklæres for et kulturelt interessegode. Et lovforslag, der skal til høring i næste uge, ventes vedtaget i starten af september, fordi den borgerlige regering har flertal.

Lovforslaget vil styrke tyrefægtningens position i Spanien, hvilket med stor sandsynlighed vil betyde, at et endnu større antal tyre vil blive mishandlet i fremtiden. Lovforslaget lægger op til, at tyrefægtning vil modtage mere offentlig støtte, og at skolebørn skal lære, at tyrefægtning er en vigtig del af den spanske kulturarv og derfor værd at bevare, siger Gitte Buchhave til Kristeligt Dagblad.

SE OGSÅ: Billedserie: Tyregalskaben er løs i Spanien

Hun oplyser, at der indtil nu er indsamlet knap 24.000 underskrifter mod lovforslaget i Danmark, og at disse underskrifter er afleveret til Spaniens ambassadør i København.

Med sit lovforslag forsøger den borgerlige fløj at puste nyt liv i en interesse, der er faldet så meget i de senere år, at nu kun knap 30 procent af befolkningen er tilhængere. Men der er også store økonomiske interesser i at bevare tyrefægtningen, som beskæftiger henved 200.000 mennesker. Tilhængerne bruger desuden som argumenter, at kamptyren ikke føler smerte, når den er i arenaen, og at den simpelthen ville forsvinde som race, hvis tyrefægtning blev afskaffet.

Men det afviser dyreværnsgruppen:

Et stop for tyrefægtning er ingen hindring for, at man kan fortsætte med at opdrætte kamptyrene, hvis man er bange for, at racen vil uddø. Det vil ikke hjælpe tyrene fortsat at blive avlet alene for at blive sendt i arenaen for at få en pinefuld død.