Billedserie: Grindedrab på Færøerne 2012
Havet farves rødt af blod, når der skal fanges hvaler til færingernes middagsbord
I begyndelsen af juni blev havet ud for færøske kyster farvet rødt af blod. I gennemsnit slagtes 627 grindehvaler på Færøerne om året, og det er en begivenhed, som mange af øernes beboere deltager i
Der findes 780.000 grindehvaler i verden, så den færøske fangst udgør ikke nogen trussel mod bestanden. Grindedrabet er en tradition med 1000 år på bagen, og kødet har til alle tider været en vigtig del af færingernes kost. Kødes fordeles mellem indbyggerne, og de gemmer kødet, så det kan spises over et helt år.
LÆS OGSÅ: Færinger trodser advarsler om grindedrab
Man driver hvalerne ind på lavt vand med både og afliver dyrene på kort tid. Grindedrab finder kun sted i godkendte fjorde, hvor grinden drives helt op på kysten. Her slagtes dyrene med et stik gennem ryghvirvlen af særligt uddannede folk. Derved sikres det, at dyrene ikke lider, selvom synet af slagtningen er overmåde blodigt. Aflivningen på lavt vand tager med moderne metoder omkring et halvt minut, og allerede efter få sekunder er dyret uden bevidsthed.
Ikke desto mindre er det drab på et højerestående pattedyr, og traditionen udsættes ofte for kritik - ikke mindst fra dyrevelfærdsorganisationer og aktivister.
LÆS OGSÅ: Miljøaktivist sejler sit skib mod Færøerne
Forskningsresultater har for nylig vist, at grindehvalernes kød og spæk er så forurenet med giftstofferne kviksølv og PCB, at den helbredsmæssige risiko ved at spise hvalerne er for stor. Men det har ikke afskrækket færingerne for med stor glæde at spise kødet.