Billedserie: Grindedrab på Færøerne 2012

Færøske indbyggere fanger og slagter grindehvaler på øen Sandoy søndag den 5. juni. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark

Havet farves rødt af blod, når der skal fanges hvaler til færingernes middagsbord

I begyndelsen af juni blev havet ud for færøske kyster farvet rødt af blod. I gennemsnit slagtes 627 grindehvaler på Færøerne om året, og det er en begivenhed, som mange af øernes beboere deltager i

Der findes 780.000 grindehvaler i verden, så den færøske fangst udgør ikke nogen trussel mod bestanden. Grindedrabet er en tradition med 1000 år på bagen, og kødet har til alle tider været en vigtig del af færingernes kost. Kødes fordeles mellem indbyggerne, og de gemmer kødet, så det kan spises over et helt år.

LÆS OGSÅ: Færinger trodser advarsler om grindedrab

Man driver hvalerne ind på lavt vand med både og afliver dyrene på kort tid. Grindedrab finder kun sted i godkendte fjorde, hvor grinden drives helt op på kysten. Her slagtes dyrene med et stik gennem ryghvirvlen af særligt uddannede folk. Derved sikres det, at dyrene ikke lider, selvom synet af slagtningen er overmåde blodigt. Aflivningen på lavt vand tager med moderne metoder omkring et halvt minut, og allerede efter få sekunder er dyret uden bevidsthed.

Ikke desto mindre er det drab på et højerestående pattedyr, og traditionen udsættes ofte for kritik - ikke mindst fra dyrevelfærdsorganisationer og aktivister.

LÆS OGSÅ: Miljøaktivist sejler sit skib mod Færøerne

Forskningsresultater har for nylig vist, at grindehvalernes kød og spæk er så forurenet med giftstofferne kviksølv og PCB, at den helbredsmæssige risiko ved at spise hvalerne er for stor. Men det har ikke afskrækket færingerne for med stor glæde at spise kødet.

Hvalerne fanges med reb og kroge. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark
Blod på hænderne efter grindedrab. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark
Hvert år samles indbyggere omkring det tradionelle "Grindedrab". Foto: ANDRIJA ILIC Denmark
Grindehvalkød har i over 1000 år været en del af færingernes diæt. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark
Færingerne driver hvalerne ind på land, hvor de slagtes. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark
Hvalkødet må ikke sælges. Det fordeles ligeligt mellem de lokale indbyggere. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark
73 elever og medarbejdere fra Sdr Bork Efterskole har været på skoletur til Færøerne. Onsdag den 16. maj var der gik turen til Suôuroy. Da eleverne ankom med båden, var der grindehvaler på vej ind. Bortset fra en lille fangst i november 2011, er det 6 år siden der havde været grindehvaler i Suôuroy. Fra bussen så eleverne hvordan de lokale både ledte hvalerne ind i bunden af bugten. Flere gange så det ud til at hvalerne ville svømme ud i havet igen, men det lykkedes bådene at få hvalerne samlet og i løbet af en times tid var der 60 hvaler samlet i bunden af bugten. Da hvalerne var tæt på land løb alle ned til bredden og så hvordan færingerne løb ud i vandet og fangede hvalerne, hvorefter de blev slagtede. Da hvalerne var slagtet, blev de transporteret til havnen, hvorfra kødet blev fordelt ligeligt mellem øens beboere. Foto: Helle Baltzer Denmark