Billedserie: Grindedrab på Færøerne 2012

- Multimedieskatten hæmmer erhverv som i højere grad benytter sig af IT, emner flere kirkelige ansatte. -

Færøske indbyggere fanger og slagter grindehvaler på øen Sandoy søndag den 5. juni. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark / Scanpix

Jean-Jacques Rousseau var allerede en skandale, mens han levede. -- Arkivfoto.

Hvalerne fanges med reb og kroge. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark / Scanpix

Omdrejningspunktet for højskoleopholdet er den kristne såvel som den jødiske påske. Men der bliver også tid til at komme ud og opleve naturen omkring højskolen. --

Blod på hænderne efter grindedrab. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark / Scanpix

Seniorhøjskolen ligger i Nørre Nissum ved Jammerbugten. --

Hvert år samles indbyggere omkring det tradionelle "Grindedrab". Foto: ANDRIJA ILIC Denmark / Scanpix

En far med sine to sønner i Nepals hovedstad, Kathmandu. I mange nepalesiske familier er det blevet reglen snarere end undtagelsen, at de unge rejser ud for at sende penge hjem til familien. --

Grindehvalkød har i over 1000 år været en del af færingernes diæt. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark / Scanpix

Færingerne driver hvalerne ind på land, hvor de slagtes. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark / Scanpix

Lise Busk-Jensens disputats er en meget velkommen fuldstændiggørelse af det hidtidige noget ensidige mandlige billede af romantikken. --

Hvalkødet må ikke sælges. Det fordeles ligeligt mellem de lokale indbyggere. Foto: ANDRIJA ILIC Denmark / Scanpix

To mænd forsøger at sælge smykker på Durban Square i Kathmandu. De er blevet i Nepal, mens mange andre mænd -- især i aldersgruppen 25 til 35 år -- rejser til udlandet for at tjene penge. --

73 elever og medarbejdere fra Sdr Bork Efterskole har været på skoletur til Færøerne. Onsdag den 16. maj var der gik turen til Suôuroy. Da eleverne ankom med båden, var der grindehvaler på vej ind. Bortset fra en lille fangst i november 2011, er det 6 år siden der havde været grindehvaler i Suôuroy. Fra bussen så eleverne hvordan de lokale både ledte hvalerne ind i bunden af bugten. Flere gange så det ud til at hvalerne ville svømme ud i havet igen, men det lykkedes bådene at få hvalerne samlet og i løbet af en times tid var der 60 hvaler samlet i bunden af bugten. Da hvalerne var tæt på land løb alle ned til bredden og så hvordan færingerne løb ud i vandet og fangede hvalerne, hvorefter de blev slagtede. Da hvalerne var slagtet, blev de transporteret til havnen, hvorfra kødet blev fordelt ligeligt mellem øens beboere. Foto: Helle Baltzer Denmark / Scanpix

relevante temaer

Havet farves rødt af blod, når der skal fanges hvaler til færingernes middagsbord

I begyndelsen af juni blev havet ud for færøske kyster farvet rødt af blod. I gennemsnit slagtes 627 grindehvaler på Færøerne om året, og det er en begivenhed, som mange af øernes beboere deltager i

Der findes 780.000 grindehvaler i verden, så den færøske fangst udgør ikke nogen trussel mod bestanden. Grindedrabet er en tradition med 1000 år på bagen, og kødet har til alle tider været en vigtig del af færingernes kost. Kødes fordeles mellem indbyggerne, og de gemmer kødet, så det kan spises over et helt år.

LÆS OGSÅ: Færinger trodser advarsler om grindedrab

Man driver hvalerne ind på lavt vand med både og afliver dyrene på kort tid. Grindedrab finder kun sted i godkendte fjorde, hvor grinden drives helt op på kysten. Her slagtes dyrene med et stik gennem ryghvirvlen af særligt uddannede folk. Derved sikres det, at dyrene ikke lider, selvom synet af slagtningen er overmåde blodigt. Aflivningen på lavt vand tager med moderne metoder omkring et halvt minut, og allerede efter få sekunder er dyret uden bevidsthed.

Ikke desto mindre er det drab på et højerestående pattedyr, og traditionen udsættes ofte for kritik - ikke mindst fra dyrevelfærdsorganisationer og aktivister.

LÆS OGSÅ: Miljøaktivist sejler sit skib mod Færøerne

Forskningsresultater har for nylig vist, at grindehvalernes kød og spæk er så forurenet med giftstofferne kviksølv og PCB, at den helbredsmæssige risiko ved at spise hvalerne er for stor. Men det har ikke afskrækket færingerne for med stor glæde at spise kødet.

Kim Schou

Født 1982. Journalist fra Syddansk Universitet, bachelor i Film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Forhenværende freelance-redaktør på Egmont Serieforlaget og journalist på ugeavisen Udfordringen. 2010. Forfatter til bogen "Kinas kristne revolution" (2011). Journalist på Kristeligt Dagblad 2009-2014. Digital tilrettelægger på Kristeligt Dagblad 2014 ff.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.