Kritikere: Det Etiske Råd er gammeldags og konservativt

--

"Når Det Etiske Råd går ud i den offentlige debat og bruger nedladende udtryk som 'fertilitetsindustrien', der 'designer' babyer, har det en klar konsekvens, fordi det bliver den dominerende offentlige holdning," mener formand for Dansk Fertilitetsselskab og leder af fertilitetsafdelingen på Odense Universitetshospital Karen Erb. Foto: colourbox.com

MED AFSTEMNING Når Det Etiske Råd vurderer etiske dilemmaer, indtager de oftest et konservativt standpunkt, mener eksperter og fagfolk. Det er rådets opgave at have en holdning, mener medlem af Det Etiske Råd Mickey Gjerris

Morbidt og eksistentielt forkert. Sådan udtalte formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler sig, da en kvinde tidligere på året ville kunstigt befrugtes med nedfrosset sæd fra sin afdøde mand. Det er uetisk, mener flere fagfolk og eksperter, som kritiserer Det Etiske Råd for ofte at indtage det mest konservative standpunkt og gøre brug af en følelsesladet retorik, når de udtaler sig i debatten om reproduktion. Ifølge kritikerne er Det Etiske Råds udtalelser med til at stemple alternative familieformer og personer som forkerte. Det skriver Information.

Det Etiske Råd opfører sig indimellem uetisk. Når de eksempelvis tager afstand fra idéen om at bruge en afdød mands sæd med udtryk som morbidt og eksistentielt forkert, er de med til at skabe en helt særlig fortælling, som er temmelig stigmatiserende, siger adjunkt på Aalborg Universitet Stine Willum Adrian til Information. Hun tilføjer:

LÆS OGSÅ: Etisk Råd advarer mod designerbørn

Men er det virkelig rådets job at dømme nogle bestemte familieformer som forkerte?

Stine Willum Adrian er ikke alene med sin kritik. Formand for Dansk Fertilitetsselskab og leder af fertilitetsafdelingen på Odense Universitetshospital Karen Erb mener også, at Det Etiske Råds rolle er problematisk:

Når Det Etiske Råd går ud i den offentlige debat og bruger nedladende udtryk som fertilitetsindustrien, der designer babyer, har det en klar konsekvens, fordi det bliver den dominerende offentlige holdning. Derfor mener jeg faktisk, at Det Etiske Råd har en meget stor negativ indflydelse og er med til at stigmatisere visse grupper og familiemæssige valg, der falder udenfor normen.

LÆS OGSÅ: Rugemoderskab er en etisk tvivlsom idé

Filosof og lektor i sundhed og etik på Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen er enig i, at Det Etiske Råd medvirker til at stigmatisere visse grupper i samfundet:

Rådet har generelt et konservativt billede af, hvilke familieformer er rigtige. Men det er et problematisk signal at sende, for mange opfatter jo Det Etiske Råd som en stor autoritet, og deres udtalelser betyder meget for folks stillingtagen. Derfor er det bestemt ikke en gratis omgang, hver gang rådet himler op over enhver lille teknologisk udvikling, siger Thomas Søbirk Petersen.

Teolog og medlem af Det Etiske Råd Mickey Gjerris er ikke enig i kritikken. Han mener ikke, at rådet skal gå stille med dørene, når de udtaler sig:

LÆS OGSÅ: Etikken ligger gemt i ordene

Er man uenig i vores holdninger, må man jo argumentere imod i stedet for at stille sig op og gøre sig til offer, blot fordi man har den modsatte holdning. Det er noget nemmere at gøre sig til offer, end det er at komme med modargumenter, men det medfører bare ikke nogen særligt spændende diskussion.

Malene Broholm Staal

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.