Sammenhængen mellem fertilitetshjælp og misdannelser bygger på forældede tal

Man kan ikke finde en egentlig risiko, som er relateret til selve fertilitetsbehandlingen, men at parrene i sig selv bærer en risiko, skriver overlæge Anja Pinborg. Foto: colourbox

Undersøgelsen, der viser, at børn født efter fertilitetsbehandling har øget risiko for misdannelser er en fejlfortolkning af de resultater, der foreligger, mener overlæge Anja Pinborg

Den 5. maj 2012 bragte Kristeligt Dagblad artiklen Fertilitetshjælp øger risiko for misdannelser, som konkluderede, at der er en øget risiko for misdannelser hos børn født efter fertilitetshjælp.

Artiklen bygger på en nyligt publiceret undersøgelse i New England Journal of Medicine, som viser, at australske børn født efter fertilitetsbehandling, har en øget risiko for misdannelser på 8,3 procent i forhold til 5,8 procent hos børn, der er skabt på naturlig vis. Derfor blev det konkluderet, at fertilitetshjælp øger risikoen for misdannelser.

LÆS OGSÅ
: Fertilitetshjælp øger misdannelse-srisiko

Dette er ikke ny viden men først og fremmest er det også en fejlfortolkning af de forskningsresultater, der foreligger. Man har længe været klar over, at der var en let øget risiko for misdannelser blandt børn født efter fertilitetsbehandling. Denne viden har ingen forsøgt at skjule for de par, som er i fertilitetsbehandling, og denne viden har været offentliggjort på talrige nationale og internationale kongresser.

Derudover konkluderer den australske undersøgelse, at hvis man korrigerer for kendte risikofaktorer hos moderen og faderen, så resterer der ikke længere nogen øget risiko ved fertilitetsbehandlingen.

Det betyder altså, at man ikke kan finde en egentlig risiko, som er relateret til selve fertilitetsbehandlingen, men at parrene i sig selv bærer en risiko.

Den australske undersøgelse bygger på tal fra 4333 børn, som er kommet til verden fra 1986 til 2002 ved hjælp af fertilitetsbehandlinger. Men en nyere og større svensk undersøgelse med 15.570 børn født efter fertilitetsbehandling i årene 2001 til 2007 viser, at risikoen for misdannelser generelt er blevet mindre i den yngre generation født fra 2001 til 2007 i forhold til den ældre generation født fra 1982 til 2000. Alt tyder altså på, at risikoen for misdannelser er blevet mindre med årene.

Derfor er det meget ærgerligt, at man på baggrund af en australsk undersøgelse med børn født fra 1986 til 2002 nu konkluderer, at fertilitetshjælp øger risikoen for misdannelser, når alle nye og større nordiske tal peger i den stik modsatte retning. Nemlig at risikoen for misdannelser bliver mindre og mindre, samt at den let øgede risiko, som fortsat eksisterer, formentlig skyldes faktorer hos forældrene, som fertilitetshjælp ingen indflydelse har på.

At par, som er i fertilitetsbehandling eller er gravide efter behandlingen, nu skal påføres en helt ubegrundet bekymring for deres børn alene på baggrund af en fejltolkning af forskningsresultater og manglende viden om de allerede offentliggjorte store nordiske undersøgelser, er meget beklageligt.