LA: Forbud mod købesex har ingen positiv effekt

Forbud mod købesex ignorer erfaringer, skriver Simon Emil Ammitzbøll

Tilhængerne af forbuddet fuldstændig ignorerer de erfaringer, der viser, at kriminalisering af de prostituerede blot betyder, at prostitutionen flytter hen i det skjulte og under langt farligere forhold, skriver Simon Emil Ammitzbøll

Når Kristeligt Dagblad den 28. marts skriver, at flere og flere lande går i Sveriges fodspor og forbyder købesex, fordi Hollands legalisering af prostitution ikke har virket efter hensigten, tegnes der er et forsimplet billede af, at forbud er den eneste rigtige vej at gå.

LÆS OGSÅ: Forbud mod købesex vinder frem i EuropaVirkeligheden er ikke så sort-hvid, som det skildres ved hjælp af blandt andre en medarbejder i Kvinderådet, der udtaler, at den hollandske model har slået fejl, mens det samtidig fremhæves, at gadeprostitutionen i Sverige er faldet markant siden 1999.

Jeg var for nylig på studietur med Folketingets Ligestillingsudvalg i Norge, hvor vi blandt andet besøgte organisationen Pro-Sentret, som er et hjælpetilbud i Oslo Kommune til prostituerede.

Her blev vi i forbindelse med et oplæg om erfaringerne med den norske straffelovs paragraf 202 a (forbud mod køb af seksuelle ydelser) gjort opmærksom på, at man på trods af forbuddet mod købesex indført i 2009 havde oplevet en stigning i gadeprostitution og også den mere skjulte prostitution i både 2010 og 2011. Forbuddet har altså været symbollovgivning uden den ønskede effekt.

LÆS OGSÅ: Socialdemokrat: Prostituerede skal ud af prostitutionDet ærgrer mig, at tilhængerne af forbuddet fuldstændig ignorerer de erfaringer, der viser, at kriminalisering af de prostituerede blot betyder, at prostitutionen flytter hen i det skjulte og under langt farligere forhold.

Selvfølgelig skal der gøres en indsats for at komme handlen med kvinder til livs, men det må ikke ske på bekostning af befolkningens ret til at bestemme over egen krop. Vi ønsker ikke et formynderisk samfund, der prædiker moral og vedtager symbolpolitik for at sende bestemte signaler til omverdenen, men et frit samfund, hvor borgerne ikke kriminaliseres, fordi de har valgt en levevej, der afviger fra normen.