Indfør kattelov, selv om katten er sin egen

Katte købes og smides ud som affald. Lov om mærkning skal ligestille katten med hunden og give ejeren pligt til at registrere dyret, mener Direktør for Kattens Værn Foto: Foto:

Direktør for Kattens Værn vil have fødevareministeren til at indføre obligatorisk mærkning, så katte ikke smides ud som affald, eller bliver skudt af sure naboer

PIET HEINS DEJLIGE GRUK om katten, der er helt sin egen, er desværre synonymt med et udbredt syn på katte i Danmark. Om end grukket er smukt, er problemet, at det er lettere som ejer at slække på det ansvar, man har over for sit kæledyr, hvis man tror, katten har bedst af at klare sig selv.

Det er ikke som med hundeejere, der påtager sig et ansvar, når de anskaffer sig en hund. En hund skal registreres og ansvarsforsikres. Og en hund koster også ofte mange penge.

En kat kan man få smidt i nakken, hvis man bruger et øjeblik på Den Blå Avis. Samtidig er det en almindelig opfattelse, at katten sagtens kan fange nok mus, og at den kan klare sig i naturen.

Der er ingen obligatorisk mærkning og registrering, som med hundeloven, og det ønsker vi at ændre hos Kattens Værn.

Vi samarbejder i øjeblikket med en række andre danske dyreværnsforeninger om at sikre en kattelov om obligatorisk mærkning af katte. Vi har iværksat en underskriftsindsamling, som løber til den 1. januar. Herefter vil vi overrække fødevareminister Mette Gjerskov (S) underskrifterne. Fødevareministeren har tidligere har udtrykt, at hun ønsker at kigge på behovet for en kattelov. Behovet er der, og vi har tænkt os at holde fødevareministeren til ilden.

Der er flere fordele ved obligatorisk mærkning af katte. For det første bliver beslutningen om at anskaffe sig en kat ikke så letsindig og impulspræget, som det kan være tilfældet i dag. Hvis man bliver registreret som ejer af et dyr i et officielt register, er vi overbeviste om, at man i højere grad påtager sig ansvaret for sit kæledyr. Forhåbentlig kan vi undgå, at mange dejlige katte hvert år bliver smidt ud som affald, som vi nu ser det på vores internater.

DERUDOVER ER DET en sikring for katten, at den kan komme hjem, hvis den bliver væk. En indekat, der bliver fristet af et åbent vindue, har svært ved at finde hjem igen. Hvis katten er mærket og registreret, er det let for folk, der finder den, at hjælpe den hjem igen.

Når vores katteinspektører indfanger vilde katte, går der også ofte tamme katte i fælderne. Hvis kattene er registrerede, kan vi let hjælpe dem hjem igen. Hvis ikke, bliver arbejdet noget mere kompliceret, men vi gør, hvad vi kan. Lykkes det os ikke at finde ejeren, bliver katten formidlet videre til et nyt hjem gennem vores internater.

Som katteejer må det være i egen interesse at sikre sit kæledyr, men kun ved obligatorisk mærkning kan vi være sikre på, at alle ejerkatte er sikrede.

Det vil altså også hjælpe i arbejdet med vildkattene, hvorved vi vil kunne bruge flere ressourcer på de vilde, herreløse katte.

Derudover er obligatorisk mærkning også en hjælp til den anden side af hækken. Til dem, der ikke er lige så begejstrede for vores pelsede venner som os. Det er lettere for haveejeren at finde ud af, om katten, der terroriserer hans grund, er en ejerkat eller vild kat. Og hvordan man derefter tager hånd om problemet.

Der er et hav af argumenter for obligatorisk mærkning af katte og ingen modargumenter. Det er på tide, vi får en kattelov.

En kat er helt sin egen, men den kan ikke klare sig uden hjælp. Med en kattelov om obligatorisk mærkning, vil vi være nået langt for at hjælpe alle katte i Danmark.

Michael Christiansen er direktør i Kattens Værn