DEBAT: Handicap bør ikke give automatisk ret til købesex

Det er hverken holdbart eller forsvarligt at bibeholde en løsning, som består i en hurtig opringning til det lokale bordel, skriver Birgitte Graakjær Hjort. Foto: colourbox.com

Det er uværdigt, at man forsøger at løse udfordringen med handicappedes behov for nærhed og intimitet med en hurtig dosis købesex, skriver Birgitte Graakjær Hjort

Skal pædagoger på institutioner for udviklingshæmmede og handicappede kunne ringe efter en prostitueret ligesom man ringer efter en pizza hvis en beboer ønsker det, eller personalet skønner, at den pågældende beboer vil have glæde af det?

Som det er nu, er hjælp til at kontakte en prostitueret tilladt ifølge Socialministeriets vejledning til kommunerne fra 2001. Røster i regeringen ønsker imidlertid at ændre i vejledningen, så det ikke længere er tilladt for offentligt ansatte at kontakte prostituerede på vegne af handicappede medborgere.

LÆS OGSÅ: Dilemma: Har handicappede ret til sex?

I KFUKs Sociale Arbejde har vi længe ment, at teksten i vejledningen bør ændres. Ikke for at komme efter vores handicappede medborgere, men fordi mange prostituerede selv er socialt marginaliserede, og efter vores mening er det ikke etisk forsvarligt, at man søger at løse en udsat gruppe menneskers problemer ved at udnytte en anden udsat gruppe.

Selvfølgelig har handicappede medborgere på en institution ret til et sexliv ligesom alle andre. Der er bare ingen heller ikke handicappede der automatisk har ret til at have sex med et andet menneske. Heller ikke, selvom man er handicappet. Eller gammel. Eller rødhåret. Eller føler et særligt behov. Eller alt muligt andet.

DET ER UVÆRDIGT både for den handicappede og for den prostituerede at man forsøger at løse udfordringen med handicappedes behov for nærhed og intimitet med en hurtig dosis købesex fra en prostitueret kvinde, der udelukkende møder op og løser opgaven, fordi hun får penge for det.

Nærhed og intimitet er ikke en handelsvare, man bestiller ligesom en købepizza. I stedet bør vi som samfund forsøge at nedbryde det tabu, der eksisterer om handicappede og seksualitet, og plejepersonale og pårørende bør rustes langt bedre til at acceptere og skabe rammer og betingelser for, at beboere på plejehjem og institutioner kan skabe relationer til ligesindede.

Jeg er naturligvis klar over, at dette er en udfordring, hvis man er svært fysisk handicappet. Men det er hverken holdbart eller forsvarligt at bibeholde en løsning, som består i en hurtig opringning til det lokale bordel. Derfor hilser vi regeringens initiativ velkomment.

Birgitte Graakjær Hjort,

formand for KFUKs Sociale Arbejde, sognepræst og ph.d.,

Thorshavnsgade 2,

Aarhus N