Bedst til prisen: Derfor serverer Hvidovre Hospital halalkød

Vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, forklarer, hvorfor de kun serverer halal-slagtet kød. Foto: Claus Bech Denmark

Hvidovre Hospital gør alt for at sikre patienternes behov, inklusive de åndelige, men lader sig ikke styre af religiøse hensyn, skriver vicedirektør for Hvidovre Hospital

SIDEN DEBATTEN om halalkød på Hvidovre Hospital blussede op igen, har jeg været i kontakt med borgere fra hele Danmark, som har kommenteret på, at vi på Hvidovre Hospital serverer halalslagtet okse- og kalvekød.

Nogle er rasende, andre er rosende, og mange har bare spørgsmål, de gerne vil have besvaret. Blandt de spørgsmål, jeg har fået, er der især to ting, som fylder meget: 1) frygten for, at vi på Hvidovre Hospital er ude på at pådutte danskerne muslimsk tro og muslimske vaner og 2) at dyrene lider overlast ved halalslagtning.

LÆS OGSÅ: Bedst til prisen. Derfor serverer Hvidovre Hospital halalkød

Det er vigtigt at slå fast, at religiøse og kulturelle overbevisninger ikke er noget, vi forholder os til på Hvidovre Hospital. Da vi ændrede kostplan for adskillige år siden, vurderede vores kokke, at halalkødet var det bedste kød til prisen. Derfor valgte vi det. Ikke af religiøse, kulturelle eller politiske årsager, men ud fra en økonomisk, praktisk og kvalitetsmæssig vurdering. At det samtidig betyder, at vores mange muslimske patienter også kan spise kødet, er selvfølgelig praktisk, men det var ikke grunden til, at vi valgte halalkødet i sin tid.

HVIDOVRE HOSPITALS MÅL er at sikre, at alle hospitalets patienter får en optimal behandling. Noget af det vigtigste, når man skal komme sig efter et sygdomsforløb, er, at man får god og nærende kost. Derfor arbejder vi hele tiden på at gøre vores menukort så bredt som muligt, så der er noget for alle om det så er kristne, vegetarer, muslimer, diabetikere eller ateister. Derfor tilbyder vi med vores særlige a la carte-koncept otte-ni hovedretter hver dag, hvor der både er kylling, fisk, svin, okse og vegetarretter at vælge imellem. Der er altså ingen, der bliver påduttet eller tvunget til at spise noget, som strider imod deres overbevisninger, religion eller kostplaner. Der er altid adskillige alternativer både til morgenmad, frokost og middagsmad.

LÆS OGSÅ: Kritik af hospital der favoriserer muslimske normer ved at servere halalslagtet kød

Det skal også nævnes, at vi aldrig har fået klager fra vores patienter over halalkødet. Og det fremgår tydeligt af vores menukort, hvilke retter der indeholder halalkød. Derfor har vi heller ikke set nogen grund til at foretage ændringer. Selv nu, hvor debatten kører på sit højeste, er det ikke patienterne, der klager.

SKULLE VI TIL AT tilbyde en halal- og en ikke-halal version af vores okse- og kalvekødsretter, ville det betyde, at vi skulle have to produktionslinjer. Det ville kræve flere ansatte, flere redskaber og flere penge. Det er i sidste ende en politisk beslutning, om der skal foretages ændringer, men vi har som udgangspunkt ikke planer om det.

Vi er selvfølgelig også opmærksomme på det etiske spørgsmål vedrørende dyrevelfærd ved halalslagtning. Det er rigtigt, at det i mange lande forholder sig sådan, at halalslagtede dyr forbløder uden bedøvelse. I Danmark bliver alle dyr dog bedøvet, før de får halsen skåret over. De lider altså ikke mere end ved normal slagtning, hvor dyrene i øvrigt også afbløder.

Vores kødleverandør sælger udelukkende dansk slagtet kød, så vi er sikre på, at slagtningen er foregået efter danske standarder, og uden at dyrene har lidt ekstra overlast som følge af halalslagtningen. Hvidovre Hospital gør alt for at sikre vores patienters behov, inklusive de åndelige, men vi lader os ikke styre af religiøse hensyn.

Torben Mogensen er vicedirektør på Amager og Hvidovre Hospitaler