Etik

Hvad er værst: En vaccination eller en mæslingesygdom?

"Naturlighed er en kulturel værdi hos mange i vore dage," siger Helle Johannesen.

Hos ressourcestærke forældre er der opstået en tankegang om vacciner som gift for det ”naturlige” barn, oplever forskere

Hvad er værst: En vaccination eller en mæslingesygdom?

Hvis man både tager historien og mængden af videnskabelig dokumentation for vacciners virkning i betragtning, burde svaret egentlig give sig selv.

Alligevel diskuteres ”stikket” for tiden heftigt blandt danske forældre, hvoraf en gruppe nægter at lade deres børn vaccinere for mæslinger, røde hunde og fåresyge.

Forældrene negligerer fællesskabet og sætter medborgeres liv på spil, lyder kritikken. Men hvorfor trives modstanden i en ellers oplyst tidsalder?

Det handler især om ”naturlighed”, oplever Lars Bjerrum, professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet og praktiserende læge.

”Historien, der gentager sig, er, at folk tror, det er mere rigtigt at få sygdommen ad 'naturlig vej'. At man griber ind i naturens gang ved at sprøjte sygdommen ind i lille dosis frem for at erhverve sig den via almindelig smitte,” siger han.

Skeptikerne er som regel ressourcestærke mennesker, der går meget op i at gøre det bedste for deres børn, forklarer han.

”Det er forældre, som er dybt bevidste om deres måde at leve på. De har en tro på, at det er bedst at leve et så naturligt liv som muligt og holder fast i den som noget, der kan overtrumfe rigtigt mange argumenter. Også helt almindelig sund fornuft,” siger han.

I anti-vaccinationsfora på nettet som Facebookgruppen ”Naturligt sunde børn. Vaccination og dens alternativer. Forum for forældre,” der i skrivende stund har flere end 2300 medlemmer, er bivirkninger det helt store emne. Ord som ”gift” og ”kemi” går igen i medlemmernes beskrivelser sammen med billeder af udslæt og links til artikler, der kæder vaccination af børn sammen med hjernebetændelse.

I 1998 skrev den britiske læge Andrew Wakefield i lægetidsskriftet The Lancet, at der er sammenhæng mellem autisme og MFR-vaccinen. Wakefield blev senere afsløret som bedrager og hans forskning som det pure opspind.

Risikoen for hjernebetændelse efter MFR-vaccine vurderes til at være cirka 1 til 1 million. Og autismeteorien er for længst tilbagevist. Men selv tilbageviste resultater spøger hos de vaccineskeptiske forældre, oplever Lars Bjerrum. Han fortæller gerne, at der kan være bivirkninger ved vaccine, hyppigst i form af forbigående feber eller udslæt.

”Man kan ikke sige, der ikke er nogen risiko ved vaccinationer, den er bare meget, meget lav. Det her handler i høj grad om at få proportionerne på plads,” siger han.

En undersøgelse foretaget af europæiske sundhedsmyndigheder viste i 2013, at tilbøjeligheden til at fravælge vaccine er størst hos ortodokst religiøse, hos grupper af migranter og i alternative eller antroposofiske (Rudolf Steiner-bevægelsen) kredse.

Helle Johannessen, professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, har forsket i, hvordan alternative kredse opfatter sundhed og sygdom herhjemme, og vaccination er et emne, som mange har en holdning til.

”Der går nogle rygter i befolkningen og alternative kredse om, at mange af de allergier, folk får, hænger sammen med de vaccinationer, stort set alle får som små. I de tidlige år får børnene en del vaccinationer og det er også i den periode, udslæt og allergier som regel viser sig. Som forælder tænker man kronologisk og laver en slags lægmandskobling - uden at vide, om det rent faktisk har en sammenhæng,” siger hun.

”Jeg har også hørt folk sige: 'Hvorfor skulle vores børn ikke have mæslinger? Det har jeg selv haft som barn, og nu er jeg jo immun.' I virkeligheden er det en naturlighedstanke. Naturlighed er en kulturel værdi hos mange i vore dage. Vi lever i et samfund, hvor der er fuld fart på. Det er en menneskeskabt og højteknologisk verden, og her er det en modreaktion at søge tilbage til noget mere oprindeligt.”

Det er ikke kun i alternative kredse, men en generel trend, som for eksempel kan ses i det store fokus på såkaldt stenalderkost, mener Helle Johannesen.

”Man opbygger idéer om det autentiske, det rigtigt gammeldags og naturlige. En af dem er idéen om, at i de gode gamle dage fik alle børn mæslinger og immunitet på helt naturlig vis. Alle de børn, der så døde af mæslinger, er ligesom røget ud af billedet.”