Juridisk transkønnet udfordrer omklædningsrummet

De fleste politiske ordførere mener, at situationen blev håndteret rigtigt, da Ibi-Pippi Orup Hedegaard ikke måtte klæde om i kvindernes omklædningsrum. Arkiv Foto: Scanpix

Viborg Svømmehal valgte den rigtige løsning, da en mand, som juridisk set er blevet en kvinde, ville tage badetøj på i kvindernes omklædningsrum. Det mener flere politikere, der støtter loven om juridisk kønsskifte

Hvordan håndterer man en juridisk transkønnet mand, der tager i svømmehallen og klæder om i kvindernes omklædningsrum?

I Viborg Svømmehal valgte man at henvise Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der har fået juridisk kønsskifte og derfor på papiret kan betegne sig selv som kvinde, til et andet rum, da hun ville skifte til badetøj i kvindernes omklædningsrum.

Ved juridisk kønsskifte kan man ansøge om at få et personnummer, der passer til det køn, personen oplever sig som. Tidligere har man skullet gennemgå en kønsorganoperation.

”Jeg gik ind i kvindernes omklædningsrum, da det jo må formodes at være min ret som juridisk anerkendt kvinde, og så er den jo sådan set ikke længere,” siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der tidligere har stået bag kontroversielle happenings, til TV 2.

I første omgang blev Ibi-Pippi Orup Hedegaard henvist til at klæde om hos mændene. Men som juridisk transkønnet får man tildelt et nyt cpr-nummer, og derfor kunne Ibi-Pippi Orup Hedegaard legitimere sig selv som kvinde og blev derfor bedt om at klæde om i et separat rum.

Özlem Cekic, der er ligestillingsordfører for Socialistisk Folkeparti, ser denne episode som en enestående situation.

”For mig opleves han som en provokatør. Når man kommer i en svømmehal, skal der tages hensyn til alle. Man kan ikke forvente, at de kvinder, der står nøgne under bruseren, ved alt om juridisk kønsskifte. Derfor synes jeg, at den her svømmehal har tacklet det utrolig flot, fordi de går ind og finder en pragmatisk løsning, hvor personen kan få lov at klæde om i et andet rum. Det synes jeg er helt fair,” siger Özlem Cekic.

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen forklarer, at politikerne netop havde forudset denne situation, da de drøftede loven.

”Der var min holdning, at man lige nøjagtigt måtte løse problemet, når det opstod, og jeg synes, det er helt rigtigt af svømmehallen at tilbyde et separat omklædningsrum til transpersonen. Jeg synes ikke, den skal være længere, og jeg synes, det er en glædelig lov, vi har lavet, hvor vi ikke skal fokusere på de få barrierer, der måtte være, eksempelvis det her,” siger Flemming Møller Mortensen.

Han forventer ikke, at denne situation vil sætte skub i et væld af lignende sager.

Stine Brix, der er sundhedsordfører for Enhedslisten, kalder den aktuelle hændelse i Viborg Svømmehal for en ”uhyre sjælden problemstilling” og mener også, at bademesteren gjorde det rigtige.

”Det, jeg hører fra miljøet af transkønnede, er, at de fleste er interesseret i at finde en måde at klæde om på, der er diskret, fordi det for mange er ubehageligt, når deres krop ikke stemmer overens med den kønsidentitet, de selv oplever, de har. Man kunne godt bruge anledningen til at overveje at indrette separate omklædningsrum i højere grad. Vi ved, der er andre, der synes, det er ubehageligt at skulle klæde om sammen med andre,” siger Stine Brix.

Marlene Borst Hansen, der er sundhedsordfører for Radikale Venstre, minder om, at et juridisk kønsskifte ikke er en rettighed til, at hele samfundet laver sig om for én.

”Det er et juridisk kønsskifte, og man laver ikke samfundet om, som om køn ikke har en betydning mere. Køn er ikke en konstruktion. Så længe du har en mandekrop, er det fuldstændig ligegyldigt, hvad der står på dit cpr-nummer. Hvis du vil ind og bade nøgen med en flok kvinder, så skal du være kvinde også af krop,” siger Marlene Borst Hansen.

Christopher Arzrouni, der er medlem af Det Etiske Råd, kalder lovgivningen om juridisk transkønnede for ”en joke”.

”Lovgivningen er ikke baseret på konstaterbare facts, men baseret på den fantasi, som folk måtte have om deres køn og ikke det konstaterbare, om de har mandlige eller kvindelige kønsorganer,” siger Christopher Arzrouni, der mener, at måden, man tacklede hændelsen i Viborg Svømmehal, er en lappeløsning.

”Man forsøgte at tage hensyn til alle parter, så godt man kunne, men det er ikke alle svømmehaller, der er i stand til det. Denne konkrete historie er jo blot en illustration af, at vi er gået fra et verdensbillede baseret på empiri til et verdensbillede baseret på socialkonstruktivisme, og det er dens pest, der har bredt sig i lovgivningen.”