Gravide opfordres til forsigtighed med ekstra scanninger

Herhjemme har Sundhedsstyrelsen hidtil været tilbageholdende med anbefalinger, men i en ny udtalelse opfordrer sektionsleder Steen Dalsgaard Jespersen gravide til forsigtighed med ekstra scanninger. Foto: Mikkel Østergaard

Det er blevet populært for gravide at lade sig ultralydsscanne på private klinikker for hyggens skyld eller ekstra tryghed. I flere vestlige lande advares der mod tendensen, og nu opfordrer også de danske sundhedsmyndigheder til forsigtighed

Var det noget med en tryghedsscanning af den gravide mave?

Et tidligt tjek af barnets køn, eller en flerdimensionel video af guldklumpen, der sutter tommelfinger i livmoderen?

Ultralydsscanning af fostre er blevet lidt af et marked i Danmark. I de fleste større byer findes nu klinikker, hvor man kan købe sig til et ekstra kig ind til sit foster, ud over de to scanninger, nakkefoldsscanning og misdannelsesscanning, som alle danske gravide tilbydes i det offentlige.

En ekstra ultralydsscanning på privatklinik koster mellem 200 og 1500 kroner, og flere steder tilbydes ”drop in-scanning” direkte fra gaden.

I USA, hvor fænomenet også er kendt som ”souvenir-scanninger” og for eksempel udbydes i storcentre, har sundhedsmyndighederne flere gange advaret om sikkerhedsrisici, senest i december.

”Ultralyd kan opvarme væv en smule, og i nogle tilfælde kan det lave helt små bobler i nogle vævstyper,” siger Shahram Vaezy, ph.d., og biomediciner ved de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Af samme årsag fraråder myndighederne i Norge og Sverige at fostre eksponeres unødigt for ultralyd.

Herhjemme har Sundhedsstyrelsen hidtil været tilbageholdende med anbefalinger, men i en ny udtalelse opfordrer sektionsleder Steen Dalsgaard Jespersen gravide til forsigtighed med ekstra scanninger.

Han understreger, at de to scanninger, der normalt tilbydes i det offentlige er nok, og at der ikke er dokumenteret skadevirkninger ved disse.

”Generelt mener vi dog, at der af forsigtighedshensyn skal være en sundhedsfaglig begrundelse, for at gravide skal have foretaget flere undersøgelser end nødvendigt. Her tænker vi på de selvvalgte billed- og videooptagelser, som gravide tager initiativ til, uden at der foreligger en sundhedsfaglig begrundelse,” lyder det.

Langtidsvirkninger af ultralydsscanning af gravide er noget, der forskes intenst i, forklarer Ann Tabor, professor i føtalmedicin ved Københavns Universitet.

”Der er ikke, så vidt vi ved, skadelige effekter af ultralydsscanning. Det, vi ved, er, at scanner man gennem længere tid på et område, så stiger temperaturen op til en grad, og vi ved ikke, hvad det på længere sigt betyder for eksempelvis fosterets hjerne. Det er én af grundene til, at vi ikke bare scanner løs i det offentlige, og derfor bør man være forsigtig, hvis man opsøger private tilbud,” siger hun.

Ann Tabor vurderer, at området er ”eksploderet de seneste fem år”, og at mange gravide bliver scannet mindst én gang ekstra privat i dag.

Hos ”Mageløs Graviditetsscanning” i Odense laver sygeplejerske og sonograf Linda Andreasen 20-30 scanninger i ugen, og de fleste af hendes klienter kommer for at se deres foster i graviditetens helt tidlige stadie.

For alle er det væsentligt at se, at den lille har det godt.

”Bekymringen lyser ud af dem. Det kan være, at jordemoderen eller veninderne har sagt, at maven så lille ud, og så vokser tanken om, at noget skulle være galt. Den bekymring er rar at få manet i jorden,” siger Linda Andreasen.

Når parrene forlader hendes klinik, får de et foto-album med billeder i 3 eller 4D med, og nogle betaler også gerne for en video, de kan dele med familien, forklarer hun.

Netop det synlige bevis på, at man er gravid, spiller en stadig større rolle, mener antropolog ved Aarhus Universitet Anne Line Dalsgård.

”Et scanningsbillede er noget, der kan deles med andre, og det delelige er vigtigt i dag. Før var graviditet noget, kvinden gik mere alene med. Men nu forventes faderen og veninderne at involvere sig, og derfor betyder det delelige meget,” siger hun.

Og så kan scanningen fungere som et medicinsk blik på graviditeten, mener Anne Line Dalsgård.

”Sundhedsvæsenet har lært os, at det, der er synligt, er faktum. De kropslige fornemmelser skubbes i baggrunden til fordel for synlige beviser. Her er scanningsbilleder en langt mere autoritativ viden: Der er faktisk et barn.”