Danskerne rangordner dyr

Slagtningen af giraffen Marius i Københavns Zoologiske Have og den efterfølgende fodring af løverne med det slagtede dyr bragte følelser i kog vidt omkring i verden. Nu har et radiotransmitteret drab på kaninen Allan med en cykelpumpe medført en ny debat om dyrevelfærd.

Aflivningen af en kanin i et direkte radioprogram får vores opmærksomhed, fordi grænsen mellem at have et sødt kæledyr og samtidig bruge det som produktionsdyr blev rykket, lyder det fra ekspert

Der var kommet en ni uger gammel kanin med i studiet, da radiostationen Radio24syv sendte deres morgenprogram anden pinsedag. Men det var ikke for hyggens skyld eller for at kæle med den. De to radioværter Asger Juhl og Kristoffer Eriksen ville debattere danskernes ”udbredte hykleri i forhold til dyr” for at sætte fokus på dyrevelfærd og de kødspisende danskere, der synes, det er synd at slå dyr ihjel. Derfor aflivede Asger Juhl kaninen med navnet Allan til trods for, at den danske tv-personlighed og dyreelsker Linse Kessler, der var gæst i studiet, forsøgte at stoppe ham.

Efter vejledning fra en dyrepasser blev kaninen aflivet med to slag i hovedet fra en cykelpumpe. Efterfølgende blev halsen vredet om på dyret for at skille hovedet fra rygsøjlen. Senere på dagen blev kaninen tilberedt og spist til aftensmad. En handling, som værterne godt vidste ville provokere nogle og få opmærksomhed.

På radiostationens Facebook-side skriver en bruger: ”Synes, det er uforskammet af jer, at I føler, der er behov for at slå en stakkels lille kanin ihjel for at klargøre budskabet. En ting, vi er mange, der er klar over i forvejen. I er og lød så kyniske. Føj,” mens en anden bruger er mere positivt stemt over for kaninslagtningen.

”Hvis værterne var gået ned og havde købt kød i Brugsen, havde det været fuldstændig det samme.”

Når en aflivning af en lille kanin for åbne mikrofoner fanger vores opmærksomhed, og mange reagerer med vrede og ubehag, hænger det sammen med, at vi skelner skarpt mellem kæledyr og landbrugsdyr, fortæller Jesper Lassen, der er professor ved institut for fødevare- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet og blandt andet har forsket i menneske-dyr-relationer.

”Historisk set har vi fået en opdeling i dyrene, hvor nogle dyr er blevet kæledyr, som vi ikke spiser og slår ihjel, mens vi dræber og spiser andre dyr. Når det handler om de dyr, vi spiser, har vi forbrugere fjernet os fra produktionen. Man taler om, at kødet er blevet deanimaliseret, som betyder, at kødet er blevet løsrevet fra dyret. I køledisken kommer det til udtryk ved, at dyret er skåret op i små stykker kød, som ikke har nogen umiddelbar reference til dyret mere. Alle de ting, der minder os om, at dyr og kød hænger sammen, er væk,” siger Jesper Lassen og tilføjer, at danskerne i høj grad rangordner dyr, og derfor er det ikke lige så slemt at aflive en gris som en kanin.

Samtidig påpeger han, at mens man for 40-50 år stadig så grise på landet og kunne høre, hvordan grisene hylede og skreg, når de blev slagtet, er produktion og forarbejdning af dyr i dag gemt af vejen, og derfor er mange ikke vant til at overvære slagtninger.

At dræbe en kanin for at sætte fokus på dyrevelfærd deler vandene, fordi vi lever med dyr i to roller. Dels dem, vi spiser, der ikke har et navn, dels dem med personnavne, som vi holder og har taget til os som familiedyr, forklarer Peter Sandøe, som er tidligere formand for Dyreetisk Råd og professor ved institut for produktionsdyr og heste ved Københavns Universitet.

”Med kaninen Allan går de ind over grænsen mellem de to kontekster, nemlig ved at navngive den og tale om, hvor sød den er, men samtidig gøre den til et produktionsdyr. Vi lever med den dobbelthed, at vi har taget nogle dyr til os som familiemedlemmer, men på den anden side spiser over 90 procent af befolkningen gladelig kød,” siger Peter Sandøe, der deler danskerne op i tre grupper, når det handler om forholdet til dyrevelfærd.

Der er dem, som er ligeglade med dyr og også gerne spiser kanin.

Så er der dem, der går op i alle dyr og heller ikke vil spise kød.

Og endelig er der dem, der befinder sig på midten, som er ambivalente og skelner mellem de dyr, der er til at kæle og kramme, og de dyr, der er til at spise.

Men overordnet set er dette dog ikke noget, som ophidser de fleste danskere, forklarer han.

”Danskerne, som de er flest, synes måske, at de to værter fra Radio24syv skal slappe lidt af og lade være med at provokere så meget, men hovedparten er relativt afslappede og tager det roligt. Det kunne vi også se med giraffen Marius. Vi er et land, som ret sent er holdt op med at være landbrugsland, og vi har en åben diskussion om dyrs liv og død.”