Gravide der drikker kan tvangsbehandles

Det fremgår af den danske sundhedslov, at en gravid alkoholiker kan tilbageholdes ved tvang på en døgninstitution. - Foto: LADA

SF mener, at der i dansk lovgivning allerede er tilstrækkelig mulighed for at tilbageholde gravide alkoholikere med tvang. Venstre vil gå skridtet videre

Kvinder med alkoholmisbrug kan allerede i dag tilbageholdes på hospitaler og døgninstitutioner - hvis de har lavet en frivillig kontrakt med kommunen om, at de gerne vil i behandling. Men muligheden for at tvangstilbageholde kvinderne bør udnyttes bedre i stedet for at ty til at udvide myndighedernes magtbeføjelser yderligere. Det mener SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic.

”I dag svigter systemet de gravide misbrugere i stor stil. Meget af lovgivningen er allerede på plads, men problemet er, at den ikke udnyttes godt nok i praksis,” siger ordføreren.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) erklærer sig enig med Cekic og uenig med blandt andet partiet Venstre, som mener, at man skal tage ved lære af erfaringer fra Norge, hvor man med yderligere magtbeføjelser uden samtykke kan tilbageholde alkoholiserede kvinder.

Hæstorp mener, at de gravide skal mødes med opbakning, når de søger hjælp.

”Alternativet bliver jo, at de personer, man vil hjælpe, bliver væk eller går under jorden eller kun søger hjælp i de vennekredse, der måske selv har haft svært ved at sige stop. Så lad os hellere se mod de lande og steder, der kan hjælpe uden at bruge tvang. Det er dem, der er værd at lære fra,” skriver hun på Facebook.

Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, som til foråret vil komme med anbefalinger til, hvordan myndighederne kan sikre, at der bliver født færre børn med alvorlige skader som følge af alkoholindtag under graviditeten.

Venstre mener, at yderligere tvang er en god idé. Det handler ikke om at straffe kvinden, men om at hjælpe hende og beskytte fosteret.

”Desværre har regeringen spildt de seneste tre år. Allerede i 2011 fik vi gennemført en kortlægning af forskning om tvang i misbrugsbehandling, som blandt andet særligt gik i dybden med erfaringerne fra Norge,” siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, og Lisbeth Zornig Andersen, direktør i Huset Zornig, mener ifølge Berlingske, at en løsning kan være at gøre som i Norge.

Socialminister Manu Sareen (R) afventer anbefalingerne, før han vil tage stilling til spørgsmålet.

Det er Socialministeriet, som står i spidsen for den tværministerielle arbejdsgruppe, som er oprettet i samarbejde med Sundhedsministeriet.

Det fremgår af den danske sundhedslov, at en gravid alkoholiker kan tilbageholdes ved tvang på en døgninstitution, når der er ”en begrundet formodning om”, at den gravide alkoholmisbruger vil afbryde den aftalte behandling, og det vil være uforsvarligt ikke at tilbageholde hende.