Læge vil gøre op med sygemeldingskultur

"I dag lever vi så beskyttet, at hvis vi kommer ud for knubs, er vi tilbøjelige til at kalde det en depression."

Det er alt for let at sygemelde mennesker, der bare er kede af det, mener praktiserende læge og politiker i Liberal Alliance

Danske læger udskriver for mange sygemeldinger til mennesker, der bare har fået nogle af de knubs, livet giver. Derfor er lægerne med til at sygeliggøre nationen.

Det mener praktiserende læge i Esbjerg Marianne Mørk Mathiesen, der samtidig er medlem af Region Syddanmark for Liberal Alliance.

I et debatindlæg på netavisen Altinget.dk nævner hun, at hun ugentligt får henvendelser fra klienter, som gerne vil have en sygemelding, selvom de reelt ikke fejler noget. Det kunne være en ung kvinde, der var så træt efter at have været på arbejde, at hun ikke orkede at passe sin hest. Eller det kunne være en mand i aktivering, der ikke følte sig egnet til rutinearbejde, og som blev deprimeret af det ensformige arbejde, han blev sat til.

”I dag lever vi så beskyttet, at hvis vi kommer ud for knubs, er vi tilbøjelige til at kalde det en depression. Jeg anerkender fuldt ud, at patienter kan have en depression, som er en alvorlig lidelse, men der er også nogle, som bare er kede af det. Og vi betragter det ikke længere som naturligt, at man kan være ked af det i en periode,” siger Marianne Mørk Mathiesen.

”Samfundet har en interesse i, at folk ikke bliver sygemeldt, men for lægen er det ofte det nemmeste at skrive en sygemelding. Det koster tid, hvis man skal bruge en halv time på at overbevise et menneske om, at det er en naturlig følelse at være ked af det.”

Marianne Mørk Mathiesen fremhæver, at selvom samfundet generelt har en interesse i færre sygemeldinger, mangler både læger, fagforeninger og kommuner incitamenter til at undgå sygemeldingerne.

Læger risikerer, at en ”kunde” skifter til en anden læge, hvis han eller hun ikke kan få sygemeldingen. Fagforeningen anbefaler også ofte en sygemelding for ikke at skuffe eller irritere et medlem, der for eksempel er blevet fyret fra sit job.

Ifølge Marianne Mørk Mathiesen er hun flere gange blevet kontaktet af en kommune eller et jobcenter for at få forlænget en sygemelding for en klient, for at vedkommende kunne færdiggøre sit aktiveringsprojekt.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO, Bruno Melgaard Jensen, har svært ved at se problemerne, da eksempelvis antallet af sygemeldte på arbejdspladserne er lavere i dag end for fem år siden.

”Jeg mener ikke, at vi sygeliggør folk. Det er ikke sådan, at jeg som læge skal sygemelde nogen, det gør man selv. Min opgave er alene at attestere det. Men det er klart, at vi har fået mere fart på samfundet, og det kan være med til at stresse mange og måske også føre til depressioner,” siger Bruno Melgaard Jensen.

På Christiansborg siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, at han grundlæggende har tillid til, at de praktiserende læger gør det rigtige.

Men samtidig pointerer han, at lægernes mangel på tid er det største sundhedspolitiske problem netop nu. Det giver lange ventelister selv til helt almindelige konsultationer.

”Det kan betyde, at den praktiserende læge ikke har tid til at tage en længere samtale med en klient om, at livet giver nogle knubs, og så er det hurtigere at udskrive nogle piller,” siger han.

SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, siger:

”Jeg vil ikke gøre mig til dommer over danskerne, og selvfølgelig skal man gå på arbejde, hvis man er rask. Men der er en manglende erkendelse af, at samfundets hjul drejer så hurtigt, at mange melder sig syge med stress.”