Hvor tæt bør forholdet være mellem medier og militæret?

Den nye bog er resultatet af et usædvanligt samarbejde mellem Charlotte Aagaard, der er journalist på Information, Hans-Christian Mathiesen (billedet), der er general i Hærens Operative Kommando, og Jens Ringsmose, der er lektor og institutleder på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. Foto: Scanpix

Danmark skal med syv F16-fly i krig igen. Men offentligheden mangler ofte indsigt i, hvad de danske styrker laver. Ny bog skrevet af en journalist, en forsker og en general skal forbedre samarbejdet mellem medier og militær

Et bredt flertal i Folketinget ventes i denne uge at vedtage beslutningen om at sende syv F16-fly til Irak for at assistere i bekæmpelsen af Islamisk Stat. Danmark skal i krig igen, men det kan blive svært for den almindelige borger at få informationer om, hvad de danske styrker egentlig laver i Irak. For hvor det generelt er en udfordring for journalister at dække krige, er flykrige endnu mere udfordrende, fortæller udenrigsjournalist og Cavlingprisvinder Charlotte Aagaard.

”Det bliver svært at dokumentere, hvad de danske fly kommer til at lave i Irak.”

Hun er en af forfatterne bag den nye bog ”Frontlinjer - med medierne og militæret i krig”, der beskæftiger sig med den ofte anstrengte relation, der er mellem forsvaret og de danske medier, når Danmark er i krig. Bogen er resultatet af et usædvanligt samarbejde mellem Charlotte Aagaard, der er journalist på Information og journalistisk lektor på Syddansk Universitet, Hans-Christian Mathiesen, der er general i Hærens Operative Kommando, og Jens Ringsmose, der er lektor og institutleder på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Siden 2001 har forholdet mellem de to parter nemlig ændret sig, mener de tre forfattere. Journalisterne er blevet mere kritiske, og som reaktion har forsvaret lukket sig mere om sig selv, og deres indbyrdes forhold præges nu af mistillid.

I bogen diskuterer forfatterne fra hver deres side af fronten, hvordan forholdet mellem journalister og soldater kan blive bedre, så offentligheden i større omgang kan få kvalificeret viden om, hvad de danske styrker laver i krig. Bogen opfordrer til forandring hos både journalister og soldater - for eksempel færre ensidige skandalehistorier fra medierne og et opgør med lukkethedskulturen hos forsvaret.

”Jeg synes, at forsvaret skal have et påbud om åbenhed fra landets politikere. Lige nu skifter viljen til at samarbejde med journalister efter hvem, der sidder på den anden side af bordet ved forsvaret,” siger Charlotte Aagaard.

Det er Ole Juncker enig i. Han er ansat på Koncern TV, der producerer dokumentarserien ”Min Krig”, der i mandags fik premiere på DR 3. Serien ser tilbage på den danske krigsindsats i Afghanistan og er baseret på optagelser fra soldaternes egne hjelmkameraer og videomateriale fra Forsvarets Mediecenter. Ole Juncker ser serien som et udtryk for en positiv udvikling mod mere åbenhed hos forsvaret.

”Vores dokumentarserie er et eksempel på, at det går den rigtige vej. Det har været en lang proces at søge tilladelse til at bruge optagelserne, men vi har gennem hele forløbet oplevet en generel velvilje hos forsvaret. Men det er vigtigt, at politikerne bliver ved med at fastholde over for forsvaret, at åbenhed er vejen frem,” siger han.

General Hans-Christian Mathiesen, der er medforfatter til ”Frontlinjer”, har tidligere været forsvarets kommunikationschef og tiltræder i dag stillingen som chef for den kommende Hærstab i den nye Værnsfælles Forsvarskommando. Han bliver dermed den tredjeøverstkommanderende i forsvaret, den øverste chef for hæren og har ifølge Charlotte Aagaard derfor god mulighed for at føre bogens løsningsforslag ud i livet. Hvilket han også har tænkt sig at prøve på:

”Jeg synes, at vi i forsvaret skal gøre brug af mediernes fortællemetoder. Vi har en fælles interesse i, at borgerne og beslutningstagerne hører om det, vi laver, når vi er i krig,” siger Hans-Christian Mathiesen og understreger, at forholdet mellem medier og militæret skal være præget af en konstant spænding, da det er et ”fornuftsægteskab”:

”Forholdet skal altid være sådan, at begge parter er lidt sure på hinanden fra tid til anden. Ellers gør vi ikke vores respektive jobs godt nok.”

Journalist Charlotte Aa-gaard tror heller ikke på, at forholdet mellem medier og militæret nogensinde bliver - eller bør blive - gnidningsfrit:

”Selvom vi gennemførte alle vores forslag, så ville offentligheden stadig ikke få nok indsigt i, hvad de danske styrker laver. Det er en grundlæggende konflikt mellem militæret og journalister: Vi er ikke enige om, hvilke informationer offentligheden har ret til.”