Transkønnet: Jeg skadede og fornægtede min krop

Mark Nielsen ser frem til at få et andet cpr-nummer. - Privatfoto.

Mark Nielsen på 37 år er født som pige, men har fået fjernet sine bryster og fundet glæde ved sin krop. Når hans ansøgning om juridisk kønsskifte går igennem, slipper han for at svare på, hvorfor han ligner en mand, men har en kvindes cpr-nummer

”Er jeg ikke tvunget til at have den her krop?”

Mark Nielsen, 37 år og kandidat i engelsk, var midt i 30'erne, da han så et program om transkønnede og opdagede, at han kunne slippe ud af den pigekrop, han er født med, og som han i størstedelen af sin levetid har forsøgt at straffe for at være helt, helt forkert:

”Jeg havde det frygteligt med min krop. Jeg har været selvskadende og overvægtig. Jeg drømte ikke om en mandekrop, for jeg vidste ikke, at det kunne lade sig gøre. Jeg forsøgte at ignorere min krop og fornægte den. Jeg ville være ingen krop,” siger han i dag.

Den 1. september, få timer efter, at loven, der tillader juridisk kønsskifte, trådte i kraft, indsendte han en ansøgning til cpr-kontoret om at få byttet sit lige personnummer ud med et med ulige cifre.

For hvor loven før krævede en kønsoperation, er det nu nok at indsende en anmodning, vente seks måneder og bekræfte den, så har man skiftet køn.

”Jeg har altid vidst det. Jeg har aldrig været feminin. Hvis du kigger i mine forældres fotoalbum, vil du se billeder af mig i smækbukser, optaget af legoklodser. Der er ingen kjoler,” siger Mark Nielsen.

Han er glad for, at han snart får et personnummer, der ikke giver sundhedspersonale og andre, som han skal afgive sit cpr-nummer til, anledning til at hæve øjenbryn og mønstre ham, fordi hans udseende og navn ikke stemmer overens med de feminine cifre. Som dengang hvor et par valgtilforordnede hviskede, fordi der stod ”fru” på hans kort.

I de to år der er gået, siden han opdagede, at han kunne gøre noget ved sin følelse af at have en forkert krop, har han fået fjernet sine kvindebryster og er begyndt at tage mandlige hormoner. Nu stikker hans kinder, hvis han glemmer at barbere sig.

Selvom der ikke længere er noget krav om, at man skal lade sig operere i underlivet for at kunne skifte køn, vil Mark Nielsen gerne have fjernet dele af sit. Derfor har han taget kontakt til Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, der visiterer til kønsoperationer:

”Jeg har voldsomt ondt i mit underliv på grund af den testosteron, jeg tager, og jeg skal ikke have børn, så jeg vil gerne have det fjernet. Men jeg har først fået en tid til samtale om et år, så jeg ender nok med at tage til udlandet og få det fjernet for 25.000 kroner.”

Han har ingen aktuelle planer om at få skabt en penis, men han vil ikke udelukke det.

”Hvis jeg havde en halv million fik jeg lavet en penis, og hvis jeg vågnede op med en, ville jeg blive glad, men det er dyrt og kræver mange operationer, så det er ikke noget, jeg har planer om,” siger han.