Danmark har udleveret rwander til retsforfølgelse

Danmark har udleveret en flygtning til retsforfølgelse i Kigali i Rwanda. Her ses en besøgende til en udstilling i Kigali om folkemordet i Rwanda. Den danske flygtning er mistænkt for at have deltaget i folkemordet. Foto: AFP PHOTO/Simon Maina

For første gang udleverer Danmark en flygtning til retsforfølgelse i Rwanda. Den 52-årige mand er mistænkt for deltagelse i folkedrabet i 1994

Efter 43 måneders varetægtsfængsling i Danmark er en familiefar fra Vestsjælland i al ubemærkethed blevet udleveret til retsforfølgelse i hjemlandet, Rwanda.

Den 52-årige mand er mistænkt for at spille en ledende rolle i det folkedrab, der foregik i Rwanda i 1994. Han kom til Danmark i 2001 fra Belgien, og i næsten 10 år levede den tidligere skoleinspektør et stille liv med kone og børn i en lille vestsjællandsk by.

Men i 2010 blev han anholdt, fordi statsadvokaten havde fået et tip om, at han var eftersøgt for krigsforbrydelser og levede under falsk navn i Danmark.

Efter en rekordlang varetægtsfængsling eskorterede dansk politi manden til Rwandas hovedstad ,Kigali, den 3. juli i år. Her blev han ført direkte i fængsel. Det er første gang nogensinde, at Danmark udleverer en mistænkt direkte til retsforfølgelse i Rwanda.

Den lange varetægtsfængsling i Danmark skyldes, at de danske myndigheder i første omgang havde planlagt at føre retssagen her i landet, indtil der kom en udleveringsbegæring fra Rwanda. Siden er tiden gået med juridiske slagsmål om, hvorvidt myndighederne lovligt kunne udlevere den mistænkte.

I november 2013 sagde Højesteret god for en udlevering. Landets øverste retsinstans henviste blandt andet til, at flere europæiske lande allerede har udleveret mistænkte krigsforbrydere til Rwanda.

Samtidig konkluderede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en tilsvarende svensk sag, at det ikke var i strid med menneskerettighederne at udlevere til retsforfølgelse i Rwanda.

Den rwandiske mands forsvarsadvokat, Bjørn Elmquist mener, at sagen i Danmark har trukket unødvendigt længe ud, og at rwanderen har været afskåret fra at indkalde vidner. Derfor har han indklaget udleveringen og sagsforløbet til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

”De danske myndigheder burde have ventet på menneskerettighedsdomstolen inden en udlevering. Hvis domstolen ender med at kende udleveringen ulovlig, så kan Danmark ikke hente ham tilbage fra Rwanda,” lyder det Bjørn Elmquist, som ikke stoler på retssystemet i Rwanda.

”Domstolene i Rwanda er ikke politisk uafhængige. Samtidig har min klient ingen økonomiske midler. Det betyder, at han vil få tildelt en advokat, som har meget få penge at føre sagen for,” siger Bjørn Elmquist.

Amnesty International ønsker ikke at udtale sig, da organisationen ikke har tilstrækkelig viden om forholdene i Rwanda. Det er i år 20 år siden, at op mod 800.000 etniske tutsier blev slået ihjel af hutuer i Rwanda. I det rwandiske anklageskrift står der, at den fængslede er mistænkt for at have styret to vejspærringer, som sikrede, at tutsierne ikke kunne flygte.

Desuden anklages han for at have givet ordre til et angreb, som kostede 400 tutsier livet. Den tidligere skoleinspektørs hustru og børn er i Danmark og tør ikke rejse tilbage til Rwanda, fordi de frygter problemer. Den 52-årige risikerer en livstidsdom.