Send artiklen Antallet af sene aborter falder for første gang til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af sene aborter falder for første gang


Scanning af gravide. Forsterscanning på Skejby Sygehus.

- Kåre Viemose/Scanpix Denmark

Fakta

Sene aborter

Tilladelser til abort i 2011 i de regionale abortsamråd fordelt efter graviditetens alder:
Læs mere
flexblock

Emneord

abort | fald | gravide
flexblock
Forstør Send Print

For første gang, siden alle gravide i 2004 fik mulighed for at få undersøgt deres foster for sygdomme, falder antallet af aborter efter 12. uge

Antallet af sene provokerede aborter i Danmark ser ud til at have toppet. Ifølge ny statistik fra Sundhedsstyrelsen blev der i 2011 foretaget 788 aborter af fostre efter 12. graviditetsuge. Det er et fald på 9 procent i forhold til året forinden. Antallet af sene aborter er ellers kun steget hvert eneste år, siden man i 2004 indførte udvidede muligheder for at få diagnosticeret sit foster i løbet af graviditeten og vælge abort, hvis det ventede barn viste sig at have alvorlige sygdomme.

”Tallet glæder mig. Jeg har gennem en årrække sagt, at den stigning, vi har set, ikke skyldes en glidebane holdningsmæssigt blandt forældrene, men er udtryk for, at de gravide i Danmark har fået undersøgelser af teknisk bedre kvalitet, som har ført til, at man har identificeret flere fostre med alvorlige sygdomme, og at tallet derfor på et tidspunkt ville nå et loft, ”siger Olav Bjørn Petersen, overlæge ved Aarhus Universitetshospital Skejby og formand for Dansk Føtalmedicinsk Selskab.

Han peger på, at tallet muligvis også skal læses i sammenhæng med et stort fald i antallet af fødsler i samme periode. Fra 2010 til 2011 faldt fødselstallet med omkring 4000 børn.

Formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo er af samme mening:

Annonce
”Tallet afspejler den aktuelle kombination af muligheder inden for diagnostikken og de behov, der er i befolkningen. De sene aborter forekommer jo for størstedelens vedkommende hos kvinder, som gerne ville have haft det barn. Jeg synes, at det er positivt, at det ser ud til, at tallet ikke blot vedbliver med at stige, men antagelig har fundet et leje, der følger fødselstallet,” siger hun.

LÆS OGSÅ:Præst: Hvorfor må Thranholm ikke lave skræmmekampagne?

Over 90 procent af alle gravide tager i dag mod tilbuddet om fosterdiagnostik. Tilbuddet består af en kombination af blodprøver og to forskellige scanninger, som blandt andet kan finde fostre med kromosomfejl som Downs syndrom, men også alvorligere sygdomme som hjerne- og hjertemisdannelser. Det sker dog efter den fri abort i 12.uge, så hvis kvinden ønsker abort, skal hun søge tilladelse i et regionalt abortsamråd. Det gjorde 838 kvinder i 2011 – heraf 431 med henvisning til sygdom hos barnet, resten med henvisning til moderens helbred eller sociale forhold. Samrådene gav 778 tilladelser og 60 afslag i 2011. 10 af afslagene blev senere ændret til aborttilladelser efter ankesager i Abortankenævnet, hvor en dommer og to læger tager stilling til hver enkelt sag.

Bagved den tørre statistik ligger grundige overvejelser hos hvert enkelt forældrepar, fortæller hospitalspræst ved Aarhus Universitetshospital Skejby Anne Mette Berg. Hun taler ofte med forældrepar, der skal tage stilling til abort på baggrund af sygdom hos fostret.

”Forældrene har allerede billeder, drømme og følelser omkring deres barn. Så det er mennesker i et stort dilemma, som ofte er dybt reflekterede, og som forsøger at forholde sig etisk til det, de gør, og gør sig overvejelser om, hvordan de skal leve videre med sådan en beslutning. Det er jo altid dobbelt. De vælger abort mod deres dybe ønske om at få et barn, men det kan være et barn, der muligvis ikke overlever, eller som har meget svære odds. Så der er en dyb sorg involveret. Selvom det måske ikke er et barn, der kan overleve, har det jo allerede sat følelser i gang. Så det er en proces at skulle give slip på barnet,” siger hun.

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​