Send artiklen Aborterede fostre med hjerteslag får cpr-numre til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aborterede fostre med hjerteslag får cpr-numre

Hvis et foster viser livstegn efter en sen abort, er det juridisk set et levendefødt barn. Det skal tildeles et cpr-nummer, begraves og forældrene har ret til seks måneders barselsorlov. Men loven bliver ikke fulgt alle steder. foto: Iris.

Forstør Send Print

Hvis et foster viser livstegn efter en sen abort, er det juridisk set et levendefødt barn. Det skal tildeles et cpr-nummer, begraves og forældrene har ret til seks måneders barselsorlov. Men loven bliver ikke fulgt alle steder

Hvornår er et foster juridisk set et barn? Ifølge lovgivningen på området er et foster, der viser livstegn som eksempelvis vejrtrækning eller hjerteslag efter en abort, et levendefødt barn, som skal have både cpr-nummer og begravelse, samtidig med at der udløses ret til en barsel til forældrene. Og det gælder, selvom der er tale om en selvvalgt provokeret abort. Det står i Sundhedsstyrelsens vejledning fra 2005, der også understreger, at der er ”hjælpepligt” i forhold til døende fostre.

LÆS OGSÅ: Fortællingen om et par, der fik to aborter af levende fostre

Lektor ved afdeling for medicinsk kvinde- og kønsforskning, Københavns Universitet, Birgit Petersson har forsket i sene aborter herhjemme og i udlandet. Hun mener, at lovgivningen er ude af trit med virkeligheden:

”Det er en absurditet, at man giver et cpr-nummer til et barn, man har dømt til døden inde i mors mave. Jeg kan ikke tro, at det er meningen med loven. Den har været møntet på de børn, som bliver ufrivilligt aborteret under en graviditet, og som måske overlever kortvarigt. Jeg mener, at de fostre, som samfundsmæssigt er anerkendt som en lovlig abort, bør høre under en anden lovgivning,” siger hun.

Annonce
Som Kristeligt Dagblad skrev i går, viser 16 procent af de aborterede fostre livstegn. Tallet gælder alene optælling fra Aarhus Universitetshospital Skejby, men på landsplan kan det svare til op imod 130 levendefødte aborterede fostre om året.

Tidligere formand for Det Etiske Råd, overlæge Ole Hartling mener, at vi har at gøre med et felt, der har gråzoner, og hvor sort-hvide grænsedragninger derfor altid bliver uretfærdige:

”Min holdning er, at det ikke kan være rimeligt, at man beslutter sig for og gennemfører en sen abort med den klare hensigt, at fostret ikke skal overleve, men så snart det viser livstegn, er det med ét ikke længere en abort, men et barn. Det er helt inkonsekvent, at man gør, hvad man kan for at bringe fostrets eksistens til ophør og bagefter på en måde handler, som om det alligevel ikke var hensigten og giver det en slags omsorg. Når beslutningen er truffet efter nøje afvejning af alle omstændigheder, bør man indlede aborten med et indgreb, der gør, at barnet ikke overlever. Ellers anbringer man forældre og personale i nogle uløselige og unødvendige dilemmaer.”

LÆS OGSÅ: Flere aborterede fostre end ventet viser livstegn

Medlem af Det Etiske Råd og formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo finder ingen grund til juridisk sondring mellem børn, som forældre ufrivilligt mister i løbet af en graviditet, og de tilvalgte provokerede aborter.

”Når et foster viser livstegn, kan man ikke sige, at nogle af dem ikke har ret til cpr-nummer. Et levendefødt barn udløser juridiske rettigheder, og det vil være relativt få forældre, der benytter sig af muligheden for barsel efter en abort. Jeg mener ikke, det kalder på juridiske ændringer,” siger Lillian Bondo.

LÆS OGSÅ: Abortens grufulde paradokser

I andre lande som eksempelvis Frankrig følger de juridiske rettigheder fostrets alder. Uanset livstegn efter abort får barnet ikke cpr-nummer før 22. uge.

Overlæge på Aarhus Universitetshospital og formanden for Dansk Selskab for Føtalmedicin, Olav Bjørn Petersen, har spurgt nogle af sine kolleger om deres praksis på området:

”Som jeg hører det flere steder, er der er store regionale forskelle. Det er ikke alle steder, at aborterede fostre, som viser livstegn, får et cpr-nummer, selv om de er levendefødte. Det er uhensigtsmæssigt, når det drejer sig om noget så vigtigt som de praktiske juridiske forhold for både børnene og deres forældre.”

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Moralsk dilemma

bibellæser, publiceret d.15/12 12:12 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Aborterede fostre med hjerteslag får cpr-numre
Gennem sit ord Bibelen stiller Gud krav til os om at vi ikke må slå ihjel.

I den danske lovgivning er det heller ikke tilladt at slå ihjel.

Når en kvinde gennemfører en provokeret abort og det viser sig at barnet er levendefødt - hjerteslag med videre - er det så mord?

Hvis man så tager skridtet fuldt som det er tilfældet og giver barnet et cpr nummer og dermed forældrene ret til barsel og begravelse - så er det bliver det mord i dansk lovgivning - det er jo et registreret menneske?

Dette dilemma kunne undgås hvis man betragter livet som Gud betragter det - helligt og ukrænkeligt, endnu mens det er foster i mors mave.

2 Mosebog 21 vers 22 og 25
22 Og i det tilfælde at nogle mænd slås med hinanden og derved støder til en gravid kvinde og hun nedkommer, men der ikke sker nogen dødelig ulykke, skal der ubetinget kræves skadeserstatning af ham efter hvad kvindens ejer pålægger ham; og han skal betale den gennem dommerne. 23 Men hvis der sker en dødelig ulykke, så skal du betale sjæl for sjæl, 24 øje for øje, tand for tand, hånd for hånd, fod for fod, 25 brandsår for brandsår, sår for sår, slag for slag.


Tanken er her at det ufødte barn er at betragte som liv, for hvis barnet var dødfødt skulle straffen være den samme som mord.

Ovenstående var stilet til jøderne som dengang var Guds folk men er Guds syn på livet ændret sig?

Nej - mordere har ingen plads hos Gud

Åbenbaringen 21 vers 8
Men de feje og troløse og afskyelige og morderne og de utugtige og troldmændene og afgudsdyrkerne og alle løgnerne skal få deres lod i søen, der brænder med ild og svovl; det er den anden død.
Link

Aborterede fostre med hjerteslag får cpr-numre

Snedsted, publiceret d.15/12 12:56 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Aborterede fostre med hjerteslag får cpr-numre
Hvis man absolut skal slå et barn ihjel endnu medens det ligger i moders liv, kunne man så ikke gøre det ordentligt, sådan at man ikke bringer nogen i en situation som den beskrevne ?

Allerbedst ville det være, hvis den gravide kvinde gennemførte svangerskabet med henblik på bortadoption. Der er jo nok at gøre i fertilitetsindustrien med par, der brændende ønsker sig et barn , men som ikke kan få det på naturlig vis.

Hvis man på trods heraf er nødt til at dræbe, må det kunne gøres mere effektivt. Det er jo ikke længere tissekoner, der skal udføre drabet med strikkepinde e.l.

Det er helt absurd at give liget et cpr. nummer og at give forældrene ret til barselsorlov.

Jeg ved ikke, om man i Sundhedsministeriet har tænkt på denne problemstilling, da man for syv år siden skrev den omtalte vejledning.

Hvis man har det, er der brug for en revision af vejledningen.
Link

Kan aborterede foste bruges i forskningsmæssig øjemed?

Anette, publiceret d.17/12 00:17 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Aborterede fostre med hjerteslag får cpr-numre
Hvad kan aborterede fostre bruges til, og hvad er årsagen til aborterne?

Det er væsentligt at vide i hvilken omfang lægevidenskaben har bemyndigelse til at bruge et foster til forskning mv.
Hvis moderen vejledes til abort, fordi der er konstateret krommosomafvigelse, hvad sker der så efterfølgende med fostret?

Vi får stort set ingen informationer om submikroskopiske krommosomafvigelser, men man har inden for forskningen længe ledt efter de såkaldte genetiske defekter.

Afvigelserne er nogle gange så små, at de stort set ikke er synlige for øjet, man kan derfor godt være bekymret for, at grundlaget man vurderer livsdueligheden ud fra er for spinkelt.
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 6. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​