Send artiklen Det samlede mediebillede af muslimer er negativt til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det samlede mediebillede af muslimer er negativt


SFI har sammen med kolleger undersøgt fire dagblades omtale af muslimer og islam konkluderer, at negative vinklinger og generaliseringer dominerer. På billedet ses danske muslimer, som demonstrerer foran den amerikanske ambassade søndag d.7.oktober 2012, fordi de er utilfredse med filmen, Innocence of Muslims

- Malte Kristiansen/Scanpix Denmark

Fakta

Muslimer i medierne

En ny undersøgelse fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd analyserer, hvordan...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Kristina Weibel, forskningsassistent ved SFI, har sammen med kolleger undersøgt fire dagblades omtale af muslimer og islam konkluderer, at negative vinklinger og generaliseringer dominerer

Der er i journalistik et tilstræbt ideal om objektivitet. Hvad bygger I det på, når I vurderer, at 58 procent af artikler, debatindlæg, ledere og kommentarer er negative over for muslimer?

Vi har set på en række forskellige ting. Artiklens sprog, hvilke personer der er citeret, hvilke billeder artiklerne illustreres med, og hvilken overskrift og manchet artiklen har. Hvis de kilder, som er et, er med til at fremstille sagen fra to sider, betragter vi artiklen som neutral. Men vi ser mange tekster, som er ensidigt negativ og reproducerer en stereotyp opfattelse af muslimer.

LÆS OGSÅ: Forskere: Muslimer har ret til at kalde til bøn

Men det er kun de journalistiske artikler, som tilstræber objektivitet og bygger på et ideal om at høre alle parter. Debatindlæg og kommentarer er i sagens natur partsindlæg fra én bestemt afsender. Blander I ikke genrerne sammen?

Annonce
Vi har ønsket at undersøge, hvordan muslimer og islam overordnet set bliver omtalt i danske medier. Derfor hører debatindlæg og ledere også med i vores undersøgelse. Vi ser mange generaliseringer, for eksempel at ordet muslim bliver kædet sammen med ordet terrorist, eller at teksterne har en underforstået præmis om, at etnisk danske kvinder er frigjorte, mens muslimske kvinder er kuede og undertrykte.

Kunne der ikke være rent objektive grunde til, at islam nævnes i sammenhæng med terrorisme eller undertrykte kvinder?

Det har vi ikke belæg for at sige noget om. Vi ser udelukkende på, hvilket overordnet billede det er med til at tegne.

Er der en forskel på de fire dagblade, I har undersøgt, eller er linjen nogenlunde den samme?

Der er flest artikler, ledere og debatindlæg om muslimer i Jyllands-Posten og derefter Kristeligt Dagblad, Politiken og Ekstra Bladet. Med hensyn til teksternes indhold vurderer vi, at Jyllands-Posten og Ekstra Bladet har den mest negative fremstilling af muslimer.

Du har sagt, at medierne skaber et ”dem og os”. Er det typisk den modstilling, som placerer en religiøs gruppe, muslimer, på den ene side og en national eller etnisk gruppe, danskere, på den anden?

Ja, der er flere eksempler på, at muslimer opstilles som modpol til danske værdier.

Du bygger blandt andet dine vurderinger på, at almindelige muslimer sjældent kommer til orde i artikler om islam. I stedet høres repræsentanter for muslimske organisationer. Er det ikke gængs for journalistik om alle grupper? For eksempel at når dagpengemodtagere er til debat, er det typisk politikere, eksperter og fagforeninger, der får taletid?

Jeg kan ikke sige noget om, hvorvidt det er gængs. Men konsekvensen er, at der findes en stor gruppe ”normale” muslimer, som ikke føler sig repræsenteret af organisationerne, og som er meget lidt synlige i medierne.

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Tja, bom

Bent Laursen, publiceret d.20/11 11:16 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
Det samlede mediebillede af racister og despoter er også negativt. Hvorfor mon?
Link

Ej videnskab, men manipulation

Christian, publiceret d.20/11 12:10 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
Det er en meget alvorlig fejl ved undersøgelsen, at den analyserer mediebilledet uden at sammenholde dette med den bagvedliggende virkelighed.

Herved afsløres, at der er tale om et forsøg på værdipolitisk manipulation og ikke socialvidenskab.
Link

Ja, men kæreste muslimer...

Frode Laursen, publiceret d.20/11 12:13 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
Du har sagt, at medierne skaber et ”dem og os”. Er det typisk den modstilling, som placerer en religiøs gruppe, muslimer, på den ene side og en national eller etnisk gruppe, danskere, på den anden?

Ja, der er flere eksempler på, at muslimer opstilles som modpol til danske værdier


- Ja, men kæreste muslimer. Vi kristne og vore værdier er gennem årtier også blevet opstillet som modpol til danske verdslige værdier.

Forskellen på jer og os er, at vi kristne har lært at leve med et verdsligt antikristeligt samfunds manglende forståelse af "kristne værdier" - evige gudommelige værdier som regeringer og andre magtsystemer ikke formår at ødelægge.
Link

Hvem tegner et billede af hvem

Peter, publiceret d.20/11 12:24 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
Denne undersøgelse har tydelig slawside. Når man ser ud over det muslimske landskab i Danmark og andre lande (de definerer sig altid som muslimer), hvad er så vi ser? Sagen er at der tegner sig et dystert billede af en udvikling på grund af en massiv folkevandring, som ikke er set før. Og det skal ikke lægges danskerne til last, at de ser udviklingen, som den er og foregår.
Link

Mediebillede

JenniBaden, publiceret d.20/11 12:42 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
Det kunne jo tænkes, at det mediebillede, der fremtræder for Kristina Weibel, slet og ret er det billede, som er mest i overensstemmelse med den opfattede virkelighed.
Weibel og SFI har begået dårlig forskning, fordi den så åbenlyst har et (kultur)radikalt syn på virkeligheden. Den gældende akademiske tilgang til samfundsspørgsmål har så store bias, at det ikke klæder dansk forskning. Kom igen med en bedre undersøgelse. Og kik så for en gang skyld på konkrete mennesker og deres udtalelser.
Link

I luften frit svævende

SHJensen, publiceret d.21/11 20:34 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
Det virker på mig som om Kristina Weibel har besluttet sig til at muslimer er gode, og at det blot drejer sig om at tale pænt til dem. Og at hun slet ikke kan forholde sig til at den ubekvemme virkelighed slet ikke opfører sig som hun nu har besluttet at den skal være.

Og så er det selvfølgelig mediebilledet der er skævt - det har ikke noget med "virkeligheden" at gøre.

På mig virker det som om hun er så virkeligheds-resistent at hun er kulturradikal, og formentligt stemmer på Det Radikale, som i egen opfattelse har monopol på at beslutte hvordan verden er. Uafhængigt af det der kan observeres.

Kunne det tænkes at det er muslimerne der med deres adfærd skaber et "dem og os", som de indtil videre har gjort i alle de lande hvor der er nok af dem - dokumenterbart! Eller er det også bare et mediebillede?
Link

Sv. Hvem tegner et billede af hvem

BobTheOneAndOnly, publiceret d.19/12 16:54 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
Peter skrev:
Denne undersøgelse har tydelig slawside. Når man ser ud over det muslimske landskab i Danmark og...


Muslimer er også danskere og problemet er jo og at de ikke representeres eller fremstilles på en fair måde i Medierne. . .
Man skal ikke læse Ekstra Bladet mange gange før man tror at Nørrebro er en ren krigszone hvor alle er ude på at tage det hele fra dig. For os som bo her undrer man sig nogle gange over hvorfor der altid bliver lagt det samme fokus på Muslimer. Dem jeg møder på gaden og på Universitet føler sig oprigtigt misforstået og lagt under for en hadefuld retorik. Faren er jo også at de går hen og tror at alle deler mediernes holdninger.
ET eksempel kunne meget vel være knivmordet i kødbyen som skete for nylig , som hurtigt blev sat op som en decideret integrationsdebat fremfor en egentlig efterforskning af et hændelsesforløb. Den gode integrerede over for de dårligt integrerede Somaliere.... Medierne er meget hurtige til at gøre Kulturen til det problematiske når det handler om Muslimer eller grønlændere og det synes jeg sjældent sker når det handler om andre grupper. Det er helt klart et problem for et demokrati at pressen altid prøver at rammer majoritetens holdninger.... Derfor vigtigt at der bliver lavet undersøgelser som denne, som gør os opmærksomme på at der er en ubalance i fremstillingen af minoriteter i DK.
Link

Sv. Mediebillede

BobTheOneAndOnly, publiceret d.19/12 17:14 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Det samlede mediebillede af muslimer er negativt
JenniBaden skrev:
Det kunne jo tænkes, at det mediebillede, der fremtræder for Kristina Weibel, slet og ret er det...


Jeg har bare et ord til den bemærkning : BurkaRapport
et udemærket eksempel på at politikere tog fat i et kulturradikalt syn på virkeligheden skabt af medierne - at vi nærmest bliver overrendt af muslimer med en radikal fortolkning af koranen- og at der derfor skulle lovgives på området, som man havde gjort det i Frankrig. Lige indtil der blev lavet en undersøgelse som viste at det drejede sig om et meget lille antal muslimske kvinder. Regeringen holdt igen med at udgive den da den slet ikke underbyggede det billede som skulle retfærdiggøre hele værdidebatten. . . og medierne var meget hurtige til at konkludere at der var tale om dårlig videnskabelighed som ikke harmonerede med virkeligheden.... Det udstiller de assymetriske magtrelationer som også eksisterer i et demokrati som det danske.

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/404741:Kirke---tro--Saa-mange-muslimer-er-der-i-Danmark-i-2030
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Kirkemusiker og lovsangsleder

  Bethlehemskirken

  Oprettet den: 25-03-2014

 3. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 4. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​