Send artiklen Belgierne ser et monster gå i kloster til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Belgierne ser et monster gå i kloster


"Nej til M. Martin”, står der på plakaten. Nej’et gælder Michelle Martin, der var gift med Marc Dutroux, Belgiens mest forhadte forbryder. Han blev for 16 år siden dømt til livstid i en opsigtsvækkende pædofilisag for at have misbrugt og taget livet af fire piger. Michelle Martin blev dømt for medskyld. Hun står nu til prøveløsladelse og har fået lov til at blive optaget i klosteret i Malonne. Klosteret ses bag skiltet. –

- AFP/George Gobet/Scanpix.

Forstør Send Print

AFSTEMNING Belgierne kæmper med at håndtere prøveløsladelsen af hustruen til den mest berygtede pædofile forbryder, landet nogensinde har kendt

Skal hun have fodlænke på? Må hun bevæge sig omkring blandt alle os andre? Spørgsmålene var mange, da myndighederne i den sydbelgiske Namur-provins i mandags holdt informationsmøde for indbyggerne i den lille by Malonne i det sydlige Belgien.

Malonne kom på verdenskortet i sidste uge, da det blev klart, at byens kloster skal huse Michelle Martin, ekskonen til Belgiens mest berygtede og afskyede forbryder Marc Dutroux, når hun efter al sandsynlighed kommer ud af fængslet i slutningen af måneden.

LÆS OGSÅ: Børnemorders ekskone løsladt: Går i kloster

Der er nu gået en uge, siden belgierne fik beskeden om, at Michelle Martin står til en prøveløsladelse, efter at have udstået 16 af de 30 år af sin straf for medvirken til kidnapning, seksuelt misbrug og mord i den pædofiliskandale, der har præget det belgiske samfund dybt.

Annonce
Siden da er protesterne og demonstrationerne vokset i en befolkning, som er på fornavn med Julie og Melissa, An og Eefje, der alle døde i Dutrouxs varetægt, og med Sabine og Laetitia, som blev befriet efter Dutroux’ arrestation i 1996.

For belgierne står Michelle Martin tilbage som kvinden, der var vidende om sin mands modbydeligheder, men ikke gjorde noget for at redde hans ofre.

I orkanens øje findes den lille franciskanske Clarisserordens kloster i Malonne, der har påtaget sig at huse den forhadte kvinde. Folk har demonstreret uden for klosteret i dagevis, og politiet har været nødt til at trække peberspray og tåregas for at holde vrede demonstranter væk fra de 11 nonner, der lever et tilbagetrukket liv i den lille by 75 kilometer fra Bruxelles.

Blandt deltagerne var ét af ofrenes far, Jean Lambrecks. I et brev til ham og hans hustru har ordenens søstre nu forsøgt at gøre klart, at de på alle måder tager afstand for Michelle Martings handlinger, men at de ”ville fejle alvorligt i deres gerning”, hvis de ikke lukkede et menneske ind, som af myndighederne er blevet bedømt til at have udstået sin straf.

”Vores rolle begrænser sig ganske simpelt til at tage imod gerningsmanden på en forhåbentlig effektiv måde, og hvis muligt fungere som kilde til håb for alle dem, som er i samme situation. For hvad ville det være for en verden, hvis vi slukkede ethvert fremtidshåb for dem, som har afveget i livet,” spørger søstrene.

Faderen til to af de andre ofre, Julie og Melissa, der sultede ihjel i fangenskab, har også udtrykt sin mistro til nonneordenen. Den katolske kirke er efter hans mening ”ikke det reneste miljø i vores samfund”, gør han klart over for den belgiske avis l’Avenir.

”Personligt har jeg ingen tiltro til alt, hvad der er katolsk,” siger Jean-Denis Lejeune med henvisning til en række af pædofiliskandaler i hjertet af den belgiske katolske kirke gennem de sidste mange år, siger han og understreger, at han ikke forstår beslutningen.

”Kirken skal ikke være et sikkerhedsnet for alle og enhver,” siger han.

Landets øverste katolske myndighed har valgt at holde sig helt ude af diskussionen.

”Det er ikke kirkens lod at kommentere en beslutning fra retsvæsenet, hvis autonomi vi respekterer fuldt og helt, lyder det i en meddelelse fra den belgiske bispekonference.

Skal en kvinde, der er medskyldig i børnemishandling og mord, have lov til at blive nonne?
 

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​