Send artiklen Kritikere: Det Etiske Råd er gammeldags og konservativt til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kritikere: Det Etiske Råd er gammeldags og konservativt

"Når Det Etiske Råd går ud i den offentlige debat og bruger nedladende udtryk som 'fertilitetsindustrien', der 'designer' babyer, har det en klar konsekvens, fordi det bliver den dominerende offentlige holdning," mener formand for Dansk Fertilitetsselskab og leder af fertilitetsafdelingen på Odense Universitetshospital Karen Erb. foto: colourbox.com

Forstør Send Print

MED AFSTEMNING Når Det Etiske Råd vurderer etiske dilemmaer, indtager de oftest et konservativt standpunkt, mener eksperter og fagfolk. Det er rådets opgave at have en holdning, mener medlem af Det Etiske Råd Mickey Gjerris

”Morbidt” og ”eksistentielt forkert”. Sådan udtalte formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler sig, da en kvinde tidligere på året ville kunstigt befrugtes med nedfrosset sæd fra sin afdøde mand. Det er uetisk, mener flere fagfolk og eksperter, som kritiserer Det Etiske Råd for ofte at indtage det mest konservative standpunkt og gøre brug af en følelsesladet retorik, når de udtaler sig i debatten om reproduktion. Ifølge kritikerne er Det Etiske Råds udtalelser med til at stemple alternative familieformer og personer som forkerte. Det skriver Information.

”Det Etiske Råd opfører sig indimellem uetisk. Når de eksempelvis tager afstand fra idéen om at bruge en afdød mands sæd med udtryk som ’morbidt’ og ’eksistentielt forkert’, er de med til at skabe en helt særlig fortælling, som er temmelig stigmatiserende,” siger adjunkt på Aalborg Universitet Stine Willum Adrian til Information. Hun tilføjer:

LÆS OGSÅ: Etisk Råd advarer mod designerbørn

”Men er det virkelig rådets job at dømme nogle bestemte familieformer som ’forkerte’?”

Annonce
Stine Willum Adrian er ikke alene med sin kritik. Formand for Dansk Fertilitetsselskab og leder af fertilitetsafdelingen på Odense Universitetshospital Karen Erb mener også, at Det Etiske Råds rolle er problematisk:

”Når Det Etiske Råd går ud i den offentlige debat og bruger nedladende udtryk som ’fertilitetsindustrien’, der ’designer’ babyer, har det en klar konsekvens, fordi det bliver den dominerende offentlige holdning. Derfor mener jeg faktisk, at Det Etiske Råd har en meget stor negativ indflydelse og er med til at stigmatisere visse grupper og familiemæssige valg, der falder udenfor normen.”

LÆS OGSÅ: Rugemoderskab er en etisk tvivlsom idé

Filosof og lektor i sundhed og etik på Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen er enig i, at Det Etiske Råd medvirker til at stigmatisere visse grupper i samfundet:

”Rådet har generelt et konservativt billede af, hvilke familieformer er ’rigtige’. Men det er et problematisk signal at sende, for mange opfatter jo Det Etiske Råd som en stor autoritet, og deres udtalelser betyder meget for folks stillingtagen. Derfor er det bestemt ikke en gratis omgang, hver gang rådet himler op over enhver lille teknologisk udvikling,” siger Thomas Søbirk Petersen.

Teolog og medlem af Det Etiske Råd Mickey Gjerris er ikke enig i kritikken. Han mener ikke, at rådet skal gå stille med dørene, når de udtaler sig:

LÆS OGSÅ: Etikken ligger gemt i ordene

”Er man uenig i vores holdninger, må man jo argumentere imod i stedet for at stille sig op og gøre sig til offer, blot fordi man har den modsatte holdning. Det er noget nemmere at gøre sig til offer, end det er at komme med modargumenter, men det medfører bare ikke nogen særligt spændende diskussion.”

Mener du, at Det Etiske Råd er for gammeldags, når det handler om alternative familieformer?
 

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 2. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​