Send artiklen Mens de venter på organer: Næsten en patient dør om ugen til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens de venter på organer: Næsten en patient dør om ugen


Christian Lindgren/Scanpix DenmarkDonorkort fra Donorregistret. På Donorkortet kan man skrive, om man vil være organdonor - dvs om ens organer må anvendes til transplantation efter ens død. Og det er der så få danskere, der har gjort, at næsten en om ugen dør på grund af organmangel. -

- Christian Lindgren/Scanpix Denmark

Forstør Send Print

Manglen på organer i Danmark koster menneskeliv næsten hver eneste uge, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen

Patienter venter meget længe på et nyt hjerte, en lever eller nye lunger, fordi der er stor mangel på organdonorer. Faktisk viser nye tal, at manglen er så stor, at der næsten dør én patient om ugen, mens de står på venteliste til et nyt organ.

En af dem, der kom til at vente for længe var Stine Jensen. Hendes lunger var ødelagt af en sjælden bindevævssygdom, og fordi hun ikke kunne trække vejret, blev hun holdt i live døgnet rundt af et iltapparat. Hun ventede på en organdonor i fire år.

- Vi kunne hele tiden se, at det gik ned ad bakke, hun fik færre kræfter, og hun kunne kun holde til at være ude i kortere og kortere tid, fortæller søsteren Marie Vous til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste ting at vide om organdonation

Til det sidste håbede 41-årige Stine Jensen, at hun nåede at få nye lunger, så hun kunne blive rask. Så sent om i december 2011 gav hun et interview til TV-Avisen:

Annonce
- Den største bekymring er egentlig stadigvæk, at man ikke har fået chancen, for at det kunne blive bedre. Man vil gerne have chancen, og jeg frygter, at jeg ikke når det, sagde hun dengang.

QUIZ: Test din viden om organdonation

Frygten blev virkelighed, for Stine Jensen nåede det ikke. Der kom ingen donor, og hun døde i januar i år, mens hun stadig stod på venteliste til nye lunger.

- Jeg gik i chok, kæmpechok, man tænker, nej, nej, nej, fortæller søsteren Marie Vous.

Nye tal fra Scaniatransplant, der samler alle data om organtransplantationer i Danmark, viser, at der næsten dør 50 patienter om året, som står på venteliste til et nyt organ.

DILEMMA: Hvorfor må vi ikke sælge vores egen nyre?

Det er langt flere end i de andre skandinaviske lande, og det er under al kritik, mener Transplantationsgruppen, der en sammenslutning af de patientforeninger, der varetager interesser for mennesker, der har fået eller venter på et nyt organ.

- Det er ikke godt nok. Det gælder jo altså om, at vi får transplanteret folk - inden de dør, og derfor skal vi have mere gang i transplantationerne i Danmark, siger formanden for Transplantationsgruppen, Jan Rishave. Lige nu står omkring 500 på venteliste, men for at flere kan få et nyt organ, kræver det, at flere er villige til at donere deres organer.

TEMA: Organdonation

- Det er ikke særlig moderne for øjeblikket at spørge, hvad man kan gøre for samfundet eller almenheden, man spørger mere, hvad kan samfundet gøre for mig. Jeg tror det er den ånd, der er forklaringen på, at folk ikke er særligt villige til at give organer. Man er simpelthen ikke indstillet på det, siger Daniel Steinbrüchel. Han er professor og kirurgisk ansvarlig for lungetransplantations-programmet i Danmark.

CITATHISTORIE: DR NYHEDER

LÆS OGSÅ: Svend Eriks historie del 1: Et varmt farvel

LÆS OGSÅ: Svend Eriks historie del 2: Hvad har du dog gjort, lille mand

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Fordi deres organer er syge: Næsten en patient dør om ugen

Broby, publiceret d.09/07 16:10 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Mens de venter på organer: Næsten en patient dør om ugen
Lad os lige slå fast, at patienterne ikke dør, fordi der er mangel på organer. De har deres egne organer, antallet går skam op! Men organerne fungerer ikke. De pågældende mennesker dør altså, fordi de er syge.

Det er jo dybt tragisk, at sygdom findes, og føles særlig uretfærdigt, når det er unge mennesker, der rammes. Det er forståeligt, at folk vil søge løsninger mange steder. Selv tanken om at tage andres organer kan dukke op!

Men der er etiske problemer forbundet med organdonation. Der er, nøgternt betragtet, tale om en form for vampyrisme eller kannibalisme: Man overlever ved at 'æde' (absorbere) andres krop, man lever på andres død.

Et problem ved dette er at det ændrer på menneskesynet på samme måde som kannibalisme gør. Hvorfor spiser vi ikke døde mennesker? Rent bortset fra risikoen for sygdom (som er til stede, men vel ikke større, end den var til at leve med) er det nok omkostningen for menneskesynet, der primært afholder os fra kannibalisme.

Hvis vi vænner os til at se menneskekroppen som mad, vil det utvivlsomt sænke respekten for medmennesket som helhed. I en presset situation vil man få nemmere ved, både bogstaveligt og i overført betydning, at "tage en luns" af sin næste.

Det samme her. Reservedelstankegangen har allerede bredt sig til, at der findes folk, som har sat børn i verden med det erklærede formål at levere marv, blod eller andet (måske ligefrem en nyre?) til et familiemedlem med en sjælden sygdom.

Aborter på grund af 'fejl' ved barnet ses også - ud over en systematisk udryddelse af børn med Downs syndrom i DK har der været tilfælde af abort af et foster pga. en manglende hånd!

Jeg tror ikke, man kan indtage den holdning overfor 'nogle' mennesker (enhåndede mv.) uden at den også spreder sig til menneskesynet overhovedet.

Derfor fravælger jeg personlig organdonation - som modtager såvel som giver.

Også fordi vi ikke ved, hvad den døende oplever. Svend Eriks mareridt (se artiklen Svend Eriks historie 1 og 2) kan godt være mere end et mareridt. Der har fandtes tilfælde af folk, som lå i koma i årevis og til sidst vågnede op - og fortalte, at de havde kunnet høre samtaler rundt om sengen, mens de lå 'bevidstløse'. Læger ved ikke alt. Der er også eksempler på bedøvede, som har responderet dårligt på bedøvelse og har kunnet mærke smerten fra operationen, selvom de ikke kunne røre sig eller skrige.

Hvad nu hvis det er tilfældet med hjernedøde, eller med nogle hjernedøde?

Sikken en død, man så giver dem, når man - som aztekiske offerpræster - plyndrer dem for indmaden midt i deres dødsproces.

Jeg vil opfordre folk til at være kritiske overfor organdonation.

Hver kan selv vælge, og det er forståeligt, at familiemedlemmer til tider af egen drift ønsker at give en nyre. Man kan ikke dømme generelt om sådan noget, hvad der er rigtigt og forkert i den enkelte situation.

Men vampyrismeaspektet og vores uvidenhed omkring døden som proces synes jeg man skal tage med i sine overvejelser.

Der forekommer også rent principielt filosofisk at være noget suspekt ved tanken om, at det skulle være 'ædelt' at bringe sig selv som offer på denne måde - hvor det drejer sig om, at 'enten lever du, eller også jeg' - 'enten er du sund, eller også jeg' - fordi "der ikke er plads til liv og sundhed for os begge i denne verden".

Af det følger jo en værdiafvejning af menneske mod menneske: Hvem fortjener mest et givent organ? Det er ikke en farbar vej at bevæge sig ad. Tanken om "underskud af organer" er logisk forbundet med en tanke om et "overskud af mennesker"!

Min krop er min krop, den er mere end det - den er mig. Personen bør være ukrænkelig. Hvis folk selv vil forære deres organer væk, så må de om det, men de bør være bevidste om vampyrisme-konnotationen m.v.
Link

Sv. Fordi deres organer er syge: Næsten en patient dør om ugen

erik, publiceret d.15/07 17:45 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Mens de venter på organer: Næsten en patient dør om ugen
Broby skrev:
Lad os lige slå fast, at patienterne ikke dør, fordi der er mangel på organer. De har deres egne...


Er overstående også din holdning, når det gælder blodtransfusion?

Blodet er jo også "en del af kroppen".
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​