Send artiklen Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse

Herberger med driftsoverenskomst med kommunen må ikke lukke hjemløse udlændinge ind. foto: Søren Staal.

Forstør Send Print

Regeringen lukker til januar hovedstadens eneste overnatningsmulighed for udenlandske hjemløse. Minister: Herberger løser ikke de hjemløses problemer

De flere hundrede hjemløse med udenlandsk baggrund, der anslås at befinde sig i København, går en hård vinter i møde. Hovedstadens eneste permanente overnatningstilbud, hvor udlændingene har lov at overnatte uden at identificere sig, mister fra den 1. januar sin bevilling.

LÆS OGSÅ: Skal man altid give udenlandske hjemløse en seng at sove i?

Kirkens Korshær har siden 1995 drevet Natcaféen på Nørrebro i København for penge fra hjemløsepuljen og satspuljen. Men ved den seneste ansøgning af satspuljemidler har Natcaféen uden nærmere begrundelse fået afslag på en bevilling på 3,7 millioner kroner. Afslaget betyder ifølge korshærschef Helle Christiansen, at herberget må lukke, hvis ikke der findes alternative midler. Det har store konsekvenser for nogle af samfundets mest udsatte.

”Fattigdomsbilledet i Danmark har ændret sig voldsomt efter EU’s østudvidelse, og vi oplever flere hundrede hjemløse uden dansk sygesikringskort, der vandrer forhutlede rundt i gaderne. Som det er nu, er Natcaféen hovedstadens eneste tilbud, som tager alle ind. Vi er derfor utroligt bekymrede på brugernes vegne,” siger Helle Christiansen.

Annonce
Det samme er gadeplansmedarbejder i organisationen Projekt Udenfor, Bo Heide-Jochimsen.

Gennem sit opsøgende arbejde har han direkte kontakt til flere end 200 hjemløse med udenlandsk baggrund i København, men anslår, at det faktiske tal er en del højere. Og at den eneste overnatningsmulighed for udenlandske hjemløse lukker betyder ikke, som nogle hævder, at færre socialt udsatte fra andre lande vil søge mod Danmark, mener Bo Heide-Jochimsen.

”Jo dårligere vi behandler de udenlandske hjemløse, jo større er risikoen for, at de bliver hængende, fordi deres deroute går hurtigere, og de dermed ikke kan lægge langsigtede planer og ikke har overskud til andet end lige at overleve. I Natcaféen kan de komme ind at sove, når det er koldt, de er syge eller har brug for en pause fra deres vanvittigt stressende og benhårde liv på gaden. En lukning er en klar svækkelse af deres overlevelsesstrategi,” understreger Bo Heide-Jochimsen.

Når Natcafeen, der hver nat har 25-40 overnattende, er det eneste herberg i København, der lovligt kan give udenlandske hjemløse en overnatningsplads, skyldes det, at herberger med driftsoverenskomst med kommunen ikke må lukke hjemløse udlændinge ind. Af samme grund kan Københavns Kommune ikke påtage sig driften af natherberget.

Formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen kalder lukningen ”meget uheldig” og mener, Danmark under EU-formandskabet har gjort for lidt for at løse problematikken på EU-niveau.

”Det er utrolig skidt, hvis vi ikke har noget mere solidt at tilbyde, når kulden sætter ind. Samtidig er det tydeligt, at der er brug for at gøre noget ved problemet i EU-sammenhæng, og det kunne man passende have brugt det danske EU-formandskab til at sætte fokus på. Det er en oplagt mulighed, man helt har forspildt,” siger Jann Sjursen.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) mødtes tidligere på året med blandt andet Kirkens Korshær for at drøfte mere langsigtede løsninger for, hvordan man kan løse problematikken med de udenlandske hjemløse.

”Vi vurderede, at Natcafeen havde en realistisk mulighed for at finde anden støtte, men vi kan nu konstatere, at det ikke er lykkedes, og vi må i satspuljekredsen se på, om der eventuelt kan findes andre muligheder,” skriver Karen Hækkerup i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

Hun mener som Jann Sjursen, at løsningen med udenlandske hjemløse skal findes på EU-niveau og påpeger, at Danmark under EU-formandskabet blandt andet har arrangeret en international konference om hjemløshed.

”Løsningen for de udenlandske hjemløse er ikke at blive i Danmark og hutle sig igennem fra dag til dag og overnatte på herberg. Den langsigtede løsning skal findes på EU-niveau, for eksempel ved at sikre vækst og social balance i EU-landene. På det korte sigt har vi i de seneste år hvert år afsat penge til nødovernatningspladser, så ingen er tvunget til at sove på gaden,” siger Karen Hækkerup.

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse

nielsen, publiceret d.22/06 08:11 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse
Det er altid rimeligt med en udmelding i god tid!
I dette tilfælde har man så hele sommer og efterår til at sørge for, at hjemløse udlændinge hjælpes hjem til deres hjemlande, hvor de skal finde en plads i livet!
Måske er der så igen tid, økonomi og kræfter til at hjælpe DK's egne socialt udsatte borgere igen!
Link

Sv. Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse

Jørgen Christensen, publiceret d.22/06 08:47 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse
E. skrev:
Det er altid rimeligt med en udmelding i god tid!
I dette tilfælde har man så hele sommer og...


Du synes at gå udfra, der mest er tale om spekulation og udnyttelse fra disse staklers side. Skal ikke påstå, at ikke nogle af dem har fundet sig fordele med lidt skattefri indtægt, og så tilskud indirekte. På dan anden side, så findes der vitterligt hjemløse også hos danskerne. Kan være utilpassethed, sociale ulykker... Og formodentlig rammer dette også udlændinge i en forholdsvis værre situation som udgangspunkt.
Link

Sv. Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse

nielsen, publiceret d.22/06 09:01 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Den lange vejrudsigt er iskold for udenlandske hjemløse
Jørgen Christensen skrev:
Du synes at gå udfra, der mest er tale om spekulation og udnyttelse fra disse staklers side....

Nej, det gør jeg ikke!
Jeg mener, at man fastlåser dem i situationen ved ikke at yde dem hjælp til selvhjælp - i første omgang tilbage til hjemlandet, hvor deres fremtid skal bygges op - forhåbentlig med hjemlandets hjælp eller internationale organisationers!
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 3. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​