Send artiklen Patienter skal betale for grå stær og ADHD til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Patienter skal betale for grå stær og ADHD

Her opereres en patient for gråstær. Fremover skal blandt andet grå stær-operationer til en vis grad brugerbetales, bebuder regeringen nu. foto: Kim Haugaard/Scanpix Denmark

Forstør Send Print

Regeringen og regionerne har strammet kravene for at få gratis behandling for sygdomme som grå stær og ADHD

Danskerne må fremover selv til lommerne på privathospitalet, når de skal behandles for grå stær, ADHD og flere andre sygdomme. Det skriver Berlingske.

Regeringen strammer kravene til gratis behandling på offentlige sygehuse i sin ny budgetaftale med de fem regioner. Indgrebet skal bremse udgifterne til populære operationer som grå stær og ADHD, hvor ti gange flere patienter nu behandles end i 2002.

VÆRD AT VIDE:  Fem vigtige ting at vide om prioriteringer i sundhedssektoren

Fagfolk skal ifølge regeringen komme med retningslinjer for, hvornår danskerne selv skal til lommerne.

Annonce
- Retningslinjer, der for eksempel sikrer, at når vi opererer "tunge øjenlåg", er det, fordi det udgør et funktionelt problem for patientens syn og ikke af rent kosmetiske grunde, siger SF's sundhedsminister Astrid Krag.

- Og når vi opererer for ryglidelser, skal det være, fordi der er faglig enighed om, at det er den bedste løsning for patienten og ikke kun den hurtigste, siger hun.

De strammere krav følger erfaringer fra fedmeoperationer. Her skal patienter nu have et BMI på 50 mod før 40 for at blive opereret for fedme. Derfor udføres nu kun 10 procent så mange operationer som før, vurderer privathospitalet Hamlet.

Sundhedsstyrelsen fastholder, at det er i orden at operere overvægtige efter de oprindelige retningslinjer for BMI. Fagfolk har kritiseret den kraftige opbremsning, fordi operationer menes at være den eneste virksomme behandling for svært overvægtige patienter.

De nye retningslinjer for at få gratis behandling er en ren spareøvelse, mener professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen.

- Grundlæggende er der tale om en fornuftig øvelse. Men den har indtil nu primært været rettet mod aktiviteter, der foregår på privathospitalerne, siger han.

- Der bør også være bedre dokumentation for, at der rent faktisk er tale om overbehandling, end man hidtil har fremlagt, siger Kjeld Møller Pedersen.

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Alders og svageligheds hetzen fortsætter

Agerly, publiceret d.19/06 11:00 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Patienter skal betale for grå stær og ADHD
Er der slet ingen grænser for hvordan man vil ramme de gamle og de svage?
Regeringen laver flot en aftale hvor flere kan få tilskud til psykologbehandling, men man vil fra regionernes side ikke have flere praktiserende psykologer med ydernumre (overenskomst med regionerne) så der bliver mere ventetid eller også ansætter de med ydernumre blot nogle unge og uerfarne som bliver sat til at klare de regionsstøttede problemer. I øvrigt så tror regionerne at problemet løses ved at man pålægger praktiserende læger at undlade tvivlsomme henvisninger og psykologerne skal afvise de henvisninger der alligevel slipper igennem, hvilket så vil berøve dem en indtægtsmulighed. Hvem tror på den?
De sygdomme hvor man stadig kan behandles vederlagsfrit bliver lagt ud til de praktiserende læger, som både skal visitere til skadestuer og som skal tage sig af de tidskrævende kronisk syge, som i øvrigt ikke længere kan få nogen reel behandling før det går helt galt, og sygehusene visiterer hele tiden tilbage til de praktiserende læger for at få forkortet behandlingstiden på sygehusene og problemet er så, at der stort set ikke ydes nogen reel behandling da lægerne ikke kan overkomme det samtidig med at deres nye overenskomst pålægger dem at uddanne sig så kvalitetsmålene kan overholdes (det har de ikke tid til).
Man kan konstatere at denne og forrige regering er nedbrydningsentreprenører, der lægger det danske sundhedsvæsen ned hvilket klan gennemføres fordi de fleste, heldigvis, ikke har behov for sygehusvæsenet, men de der har lades i stikken og det synes ingen ende at ville tage så nu mangler vi bare aktiv dødshjælp så man kan få en billig overdosis inden man ryger på krematoriet.
Link

Hvor meget koster et kig?

Broby, publiceret d.19/06 12:45 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Patienter skal betale for grå stær og ADHD
Nå, så hvis man er fattig, kan man også komme til at indstille sig på at skulle være unødigt blind...

Tænk at sammenligne en operation, der bevarer folks syn, med fedmeoperationer og kosmetiske stramninger af øjenlågene...

Der er en dansk øjenlæge, som hvert år bruger sin sommerferie på at tage til Asien og opererere folk for grå stær gratis, fordi - som han siger - det at gengive blinde synet er en af de største gaver, man kan give...

De politikere, der laver sådanne love, gør det kun, fordi de ved, de selv er sikret en smældfed pension og således ikke bliver blandt de uheldige blinde...
Link

Diskrimination

Gunver, publiceret d.19/06 14:51 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Patienter skal betale for grå stær og ADHD
Hvorfor skal de ældre's penge jagtes? De fleste har aldrig haft ret mange penge i hænderne og har betalt rigeligt skat igennem deres liv. Det svarer til nogle beboere på plejehjem. De betaler dyrt for at bo der og så kommer børnene for at hente deres lommepenge, selv om børnene har mange flere penge tilrådighed end beboeren.
Begrundelsen for at operere tunge øjenlåg, må også gælde grå stær, da det absolut er et funktionelt problem. Man bliver ikke nødvendigvis blind af tunge øjenlåg, men det bliver man af grå stær. Det er ikke en luksus at blive opereret for grå stær.
Det er på tide, at de ældre får noget tilbage for al det skat, de har betalt.
Link

Det måtte jo komme.

Annette, publiceret d.19/06 16:02 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Patienter skal betale for grå stær og ADHD
På ét eller andet tidspunkt ville der blive "pillet" ved gratisydelserne ( som er skattefinancierede af os alle).
Der er som bekendt en vis egenbetaling for medicin, og en hel del egenbetaling for tandlæge.
At politikerne vil til at bestemme hvem der skal behandles for grå stær- hvilket alene bør være en lægelig afgørelse- er ganske rystende.
Vi har et lignende eksempel med visse typer medicin som de finder for kostbare for den offentlige kasse (hvorfor nogle betaler af egen lomme da det er den eneste medicin de kan bruge mod pågældende lidelse).
Ændring af kriterierne for fedmeoperation er et andet skræmmende eksempel, hvor patienterne for at gøre sig "fortjent" til operation skal tage endnu flere kilo på-hvilket er en voldsom belastning af deres helbred. Her afslører de (politikerne) en total manglende forståelse for disse menneskers alvorlige sygdom.
Gad vide hvor det ender?
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​