Send artiklen Radikale: Vi skal tage stilling til organdonation til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Radikale: Vi skal tage stilling til organdonation

De Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom, vil få danskerne til at tage stilling, når de fornyer deres pas, skifter læge eller tager kørekort. foto: Claus Bech/Claus Bech / Scanpix

Fakta

Puffe-metoden

Til at udforme forslaget er De Radikale blevet rådgivet af Pelle G. Hansen, der forsker i...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

MED AFSTEMNING De Radikale foreslår, at man tvinger danskerne til at tage stilling til organdonation, når de eksempelvis skal have udstedt kørekort eller fornyet deres pas

Skal vi tvinges til at tage stilling til organdonation, når vi eksempelvis får fornyet vores pas eller udskiftet kørekort?
 

I 2008 kørte Sundhedsstyrelsen og Transplantationsgruppen kampagnen ”Tag stilling nu!”. Målet var at hæve antallet af organdonorer ved at gøre det let at tilmelde sig donorregistret over nettet.

Alligevel er kun 777.000, godt 23 procent af danskerne mellem 18 og 67 år, i dag tilmeldt, hvilket er langt mindre end de 78 procent, der – ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2006 – ønskede at være donorer.

LÆS OGSÅ: Dilemma: Hvor ofte skal man spørges til organdonation?

Nu tager De Radikale den gamle kampagnes navn og udråbstegn bogstaveligt. I et nyt forslag vil de tvinge danskerne til at tage stilling, når de er i kontakt med det offentlige eksempelvis for at forny deres pas, skifte læge eller tage kørekort. Hvis man ikke vil at tage stilling med det samme, vil spørgsmålet dukke op årligt, indtil man har svaret ”ja” eller ”nej”.

De Radikale er det eneste parti, der går ind for formodet samtykke ved organdonation, hvor danskerne fødes som donorer og skal framelde sig registret. Dette har mødt modstand hos de andre partier med henvisning til dem, der ikke ønsker at være på listen. Men med det nye forslag mener De Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom, nu, at man kommer uden om dette dilemma:

”Kernen er, at man når ud over de etiske dilemmaer, som er der. Her er der sikkerhed for, at det er den enkeltes egen afgørelse,” siger hun om forslaget, som møder opbakning fra sundhedsordførere fra Socialdemokraterne, Enhedslisten og De Konservative, mens SF’s sundhedsordfører, Jonas Dahl, ønsker forslaget mere konkretiseret, før han vil kommentere det.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) frygter, at mange borgere vil finde det anmassende at blive tvunget til at forholde sig organdonation, når man har andre gøremål i forhold til det offentlige. Det ændrer ”vil ikke tage stilling nu”-muligheden ikke på. Samtidig mener hun, at man kan risikere, at borgere for at undgå spørgsmålet i fremtiden vælger at sige nej til organdonation.

”Jeg er åben for at overveje nye tiltag. Men umiddelbart mener jeg ikke, at stillingtagen til organdonation bør være noget, man gør, bare for at komme videre med sin kørekortansøgning. Det skal være en velovervejet handling, som man også gerne må have drøftet med sine nærmeste. Derfor er ordningen med uddeling af foldere god. Den lægger naturligt op til, at man får tænkt over sagerne,” siger hun og tilføjer, at der i dag sendes foldere til alle over 18 år, som får nyt sygesikringsbevis, men at hun vil arbejde for, at folderen også uddeles ved udstedelse af pas, hvilket der allerede er indgået aftale om med Kommunernes Landsforening.

De Radikales forslag møder også kritik fra sundhedsordførerne fra Liberal Alliance og Venstres samt Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt:

”Den vigtigste rettighed, vi har, er retten til at bestemme over vores egen krop. Når folk giver noget af deres egen krop, så er det etisk set en gave,” siger hun.

Det Etiske Råd lavede i 2008 retningslinjer for organdonation, og ifølge medlem af rådet Gunna Christensen konkluderede de, at stillingtagen til organdonation er et meget personligt og vanskeligt spørgsmål. Derfor mener hun, at mange vil have svært ved at udfylde et skema med det spørgsmål, især når kontakten med det offentlige drejer sig om et andet emne:

”Personligt mener jeg, beslutningen bedst træffes i den nære familie, hvor det bliver de pårørende, der får stillet spørgsmålet i tilfælde af hjernedød. Men hvis spørgsmålet bevirker, at emnet diskuteres i familien, kan det være, at flere kommer frem til, hvad de selv ønsker i tilfælde af hjernedød. På den måde kan spørgeskemaet måske have både en direkte og en indirekte virkning.”

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Hjernedød og hjertedød

Kasper, publiceret d.08/06 02:53 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Radikale: Vi skal tage stilling til organdonation
Det store problem er måske at man ikke selv kan bestemme hvornår man skal opfattes som død.

Hjernedødskriteriet blev i sin tid indført med et pennestrøg. Der blev ikke lagt skjul på formålet, at høste flere organer.

Hvis man nu er i den situation, at man gerne vil tillade transplantation, men kun efter hjertedød, har man ikke noget valg. Man kan ikke registrere det i registret. Man kan orientere sine pårørende eller skrive en seddel og gemme i sin tegnebog, men der er ingen garanti for at lægerne vil læse den - eller forstå den - eller respektere den.

Nyretransplantationer udgør langt over halvdelen af de danske transplantationer. Desuden er der en meget lang venteliste.

Nyrer kan transplanteres efter hjertedød - de er mere holdbare end de andre organer.

Tallene er (ifølge Etisk Råd, for 2007):

Nyrer: 171 transplanterede (heraf 56 fra levende donorer) og 548 på venteliste.
Lever: 43 transplanterede og 21 på venteliste.
Hjerter: 29 transplanterede og 14 på venteliste.
Lunger: 33 transplanterede og 32 på venteliste.Jeg kan ikke se andet, end at muligheden for at vælge "ja til transplantation efter hjertedød" ville øge antallet af donorer, og samtidig respektere donoren.

Men det går lægerne sikkert ikke med til, da de fleste af dem opfatter hjertedødskriteriet som nærmest overtro, og de tænker kun på at høste flest mulige organer. Politikere, presse og kendisser lader sig blindt trække rundt af lægerne og deres rationalistiske tro på hjernedød.

Det er ikke mejslet i sten at hjernedød er det eneste medicinsk rigtige. Det har forekommet at folk vågner op - omend yderst sjældent. Men dertil kommer jo det etiske problem ved at skære i folk, som rent fysisk virker levende. Hvis nogle føler det er et problem, hvorfor så ikke respektere dem?

Hjertedødskriteriet må genindføres som et personligt valg.

Og endelig kunne man i stedet for lovgivningstvang forsøge sig med oplysning. Det er simpelthen for billigt, når politikere skælder folk ud for at være dovne, fordi de ikke har sagt ja til donation.

Vi hørte for et par år siden om, at tv skulle sende en dokumentarserie med obduktioner. Den blev stoppet, fordi man alligevel var bange for at det virkede grænseoverskridende. Jeg synes da ellers det kunne være utrolig spændende og gavnligt at vide noget om anatomi og afmystificere døden. Hvis man mener at befolkningen ikke kan tåle at se sådan en serie, så er den heller ikke parat til at tage stilling til organdonation og dødskriterium.
Link

Selvfølgelig skal vi tage stilling til organdonation

erik, publiceret d.16/06 17:47 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Radikale: Vi skal tage stilling til organdonation
Det er sjældent at høre fornuftige forslag fra De Radikale, men der er jo folk, der dør,
fordi brugbare organer fra fx trafikofre blot bliver brændt eller begravet - så for en gangs skyld.

M.h.t. til dialysebehandling, så er der sikkert mange, der gerne vil slippe for det!
Det kunne være dit eget barn!!

Den enkelte skal selvfølgelig gøre op med sig selv, om man vil "være med i klubben".
- Altså det er da ok, at man ikke vil give et organ ved hjernedød,
men så kan man heller ikke i en tid med mangel på donorer regne med at modtage et brugt organ.
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​