Send artiklen Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed

I Danmark kan læger, der af samvittighedsmæssige eller etiske årsager er imod for eksempel abort, overlade det til en kollega at henvise patienter til abortklinikker. Det har læger i praksis også kunnet i Norge indtil videre, selvom de ikke har haft en lovmæssig hjemmel til det. Men ikke længere. Det understreger norske myndigheder i en skrivelse, som har medført stor debat om lægers samvittighedsfrihed. - foto: colourbox.com

Forstør Send Print

MED AFSTEMNING Læger skal ikke kunne afvise henvisning til abort eller kunstig befrugtning, understreger norske myndigheder. Helt urimeligt, lyder det fra norske og danske lægerSkal læger være forpligtet til at henvise til eksempelvis abort eller kunstig befrugtning, trods personlige samvittighedskvaler?
 
En ulykkelig ung pige er blevet gravid. Hun tager sit livs sværeste beslutning og går til lægen for at få en henvisning til abort. Men det vil lægen ikke give hende, siger han. Af samvittighedsårsager. I stedet overlader han hende til en kollega.

En læge i Danmark har ret til på den måde at følge sin samvittighed eller religiøse overbevisninger i etiske spørgsmål, så længe han sætter patienten i kontakt med en læge, der vil føje patientens ønsker.

Det er stadfæstet ved dansk lov, men sådan er det ikke i Norge. Helse- og Omsorgsdepardemenetet, den norske sundhedsstyrelse, udsendte i oktober en rundskrivelse, der slog to ting fast; at praktiserende læger ikke kan nægte at udføre opgaver, der strider mod lægens egen samvittighed, og at kommunerne ikke har ”hjemmel til at fritage lægen for opgaver som er pålagt ved lov eller forskrift”. For eksempel at henvise til abort eller kunstig befrugtning for lesbiske par.

I praksis har man hidtil accepteret lokale løsninger svarende til de danske, men det er altså ikke længere tilladt. Dermed bliver læger, der oplever aborthenvisninger og lignende problemstillinger så problematiske, at de ikke kan medvirke uden at gå på alvorligt kompromis med deres faglige eller etiske overbevisning, i praksis tvunget til at opgive deres fag, mener kritikere.

DOKUMENTATION: Læs skrivelsen fra Helse- og Omsorgsdepardemenetet her

Selvom skrivelsen kom i oktober, er debatten først for alvor blusset op nu. Senest har 260 læger og sundhedspersonale skrevet under på en protestskrivelse, hvori de kræver ”samvittighedsfrihed”. Departementet fastholder dog, at man ikke vil lempe på kravene. Tværtimod må læger med samvittighedskvaler skifte job, mener statssekretær i Helse- og Omsorgsdepartementet Robin Kåss.

”Praktiserende læger må være villige til at gøre sine opgaver. At nægte henvisning har kun det resultat, at at der skabes en ekstra psykisk belastning for kvinden, det gælder. Det kan vi ikke godtage,” siger Kåss til avisen Vårt Land.

Debattører kalder rundskrivelsen for ”et angreb på en af menneskets mest grundlæggende rettigheder” og påberåber sig både Menneskerettighedserklæringen og Den europæiske menneskerettighedskonventions bestemmelser om tanke-, samvittigheds- og trosfrihed. Maria Elizabeth Fongen, leder for Oslo katolske bispedømmes Familiesenter, skriver:

”Ingen myndighed og ingen person har ret til at tvinge nogen til at handle mod deres personlige overbevisninger. Det er et yderst alvorligt angreb på menneskeværdet. Hvis samvittighedsfriheden ikke respekteres, er borgernes frihed en fiktion”.

LÆS HELE INDLÆGGET HER


Holdningen bakkes op to praktiserende læger og professorer i medicin, Edvin Schei og Eivind Meland, i en kronik i Bergens Tidende. De to undervisere understreger, at de selv gerne henviser til abort eller kunstig insemination af lesbiske, men kalder skrivelsen for ”statslig magtmisbrug” og ”intolerance i liberalitetens navn”. De skriver:

”Vi ser den nye regulering som et slag i ansigtet på samvittighedsfulde læger med et reflekteret og velbegrundet syn på udøvelsen af sin profession.”

LÆS HELE KRONIKKEN HER

Hos den danske Kristelig Lægeforening finder man den norske politik urimelig og henviser til Europarådets resolution om helsepersonales samvittighedsfrihed, hvori der står, at ”ingen person, hospital eller institution skal kunne tvinges, drages til ansvar eller diskrimineres på nogen måde på grund af et afslag til at udføre, rumme, hjælpe eller underkaste sig en abort”.

DOKUMENTATION
: Læs EU-resolutionen her

Foreningens formand, Hans Holmsgaard, der selv er praktiserende læge i Thyborøn, siger, at læger skal have lov at følge deres samvittighed, lige så vel som patienten:

”Den går begge veje. Og derfor skal der laves en praktisk løsning, så begge parter kan følge sin samvittighed. Lægen skal ikke presse sin overbevisning over patienten og skal ikke hindre patienten i at få en abort. Som læge skal du sikre, at patienten får sine rettigheder opfyldt. Men hvis du som læge er imod abort og ikke vil henvise, må du naturligvis have muligheden for at kunne overlade det til en anden læge, der vil,” siger han og fortsætter:

”Hvis lægen er villig til at finde en anden løsning, er det urimeligt at andet skal tvinges igennem. Det er ikke i orden.”

Annonce
Det mener statssekretær i Helse- og Omsorgsdepartementet Robin Kåss, at det er. Han sagde i går til avisen Vårt Land:

”Hvis man er pacifist, kan man ikke arbejde som politimand. Hvis man nægter at give blodtransfusioner, kan man ikke være kirurg. Hvis man nægter patienter prævention eller henvisning til abort, kan man ikke være praktiserende læge.”

Helse- og Omsorgsdepardemenetet vil nu kortlægge antallet af læger, som ikke vil henvise patienter. Norske medier har spurgt, om problemet gøres større, end det er, eftersom man hidtil har kunnet klare sig med praktiske løsninger som i Danmark. Til det siger Kåss:

”Det er et vældig stort problem, hvis kvinder i en sårbar situation ikke skal kunne tage dette op med sin praktiserende læge. Det er helt afgørende.”

LÆS OGSÅ: Må danske læger og sygeplejersker sige nej til at medvirke ved en abort?

TEMA: AbortHVAD MENER DU?

Bør læger kunne afvise at henvise til f.eks. abort og kunstig befrugtning af lesbiske af samvittighedsårsager?
Læs hele artiklen 1 | 2

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Også eutanasi?

Karenerfaren, publiceret d.15/02 17:17 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Hvor let kan vi ikke komme i den situation, at et politisk flertal tillader eutanasi. Evt. sådan, at pårørende kan ønske et liv aktivt afsluttet af lægen, med bestemte begrundelser. Ville man så på tilsvarende måde kræve, at alle læger skal være villige til at gøre det - for at fungere som læger?
Er en sådan indstilling ikke på vej til at sortere lægestanden, så kun dem med en samvittighed, der svarer til det politiske flertal, kan være læger?
Og hvilken magt giver det ikke politikere.
Det må være et samfunds moralske styrke, at debatten om vanskelige etiske spørgsmål ikke lukkes af politiske diktater og "berufsverbot"

PS. Er det ikke også et problem, når læger til kvinder "i en sårbar situation" straks henviser til abort som den først (evt. eneste) tænkelige løsning?
Link

Afskaf socialstaten

Andras, publiceret d.15/02 17:29 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Endnu et eksempel på at staten ikke skal tage sig af velfærdsydelser.
Folk skal selv vælge hvilket (private) hospital de vil benytte, og sundhedsfagligt uddannede kan vælge den arbejdsplads som tager hensyn til deres livssyn.
Det var kristne der i sin tid startede hospitaler. Der er det dybt tragisk og ironisk kristne læger nu får svært at udøve deres gerning på selvsamme institutioner.
Link

Livet er ved at sejre i Spanien!

Frans Mikkelsen, publiceret d.17/02 15:14 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Så vidt jeg forstår, er Spanien i gang med at forbyde abort igen, sådan som det altid har været i kristne samfund indtil for nylig.

Det er en helt enorm opmuntring til alle os, der elsker børns ret til at leve. Tag derfor fat på oplysningsarbejdet med fornyet kraft, alle I, der kæmper for at få samtiden til at begribe, at børn ikke er noget, man bare slår ihjel for sin egen bekvemmeligheds skyld, heller ikke før de er kommet ud af morens mave.
Link

Sv. Også eutanasi?

Slettet bruger, publiceret d.18/02 14:52 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Så hvis jeg er læge og medlem af Jehovas vidner, er det min ret at nægte blodtransfusion til en kvinde der er ved at forbløde under feks en fødsel?

Én ting er frit sygehusvalg, men skal jeg i en akut situation virkeligt til at forholde mig til lægens politiske og religiøse tilhørforhold for at sikre min overlevelse?

Læger (Privatpraksis undtaget) er offentligt ansatte og skal derfor naturligvis følge et demokratisk vedtaget regelsæt!
Link

Sv. Afskaf socialstaten

Slettet bruger, publiceret d.18/02 14:58 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Igen. Læger er for de flestes vedkommende offentligt ansatte, så de skal naturligvis udøve deres gerning i henhold til gældende lovgivning og tilsidesætte egne etiske regelsæt og holdninger.

Alternativt kan de bruge deres fødder til at demonstrere deres overbevisning og skride.
Link

Sv. Livet er ved at sejre i Spanien!

Slettet bruger, publiceret d.18/02 15:01 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Bare så jeg forstår det én gang for alle. Om det så skal koste moderen livet, så skal graviditeten gennemføres?
Link

Sv. Også eutanasi?

Slettet bruger, publiceret d.18/02 16:11 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Eller hvis jeg som muslimsk læge med fundamentalistiske tilbøjeligheder er den første på pletten efter et færdselsuheld, og der ligger letpåklædte pigebørn som stinker af spiritus på jorden, kastet ud af en forulykket bil. Så skal jeg ikke hjælpe dem, fordi de ligger som de har redt, er vantro, urene og har handlet imod min overbevisning?
Link

J. forvrænger som alle abortilhængere diskussionen med sit atypiske eksempel.

Frans Mikkelsen, publiceret d.18/02 20:10 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Anonyme J - Forbandet vrøvl. Det er netop en af undtagelserne i den mulige nye spanske lov - graviditeter, der truer moderens liv, skal fortsat kunne afbrydes. Nemlig "hvis fostret var misdannet, hvis det var konsekvensen af en voldtægt, eller hvis der var fysisk eller psykisk fare for kvindens liv."
Ser du, J., vi abortmodstandere er ude på at redde liv, ikke tage liv - i modsætning til jer aborttilhængere.
Link

Sv. J. forvrænger som alle abortilhængere diskussionen med sit atypiske eksempel.

Slettet bruger, publiceret d.19/02 11:42 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Nemlig "hvis fostret var misdannet, hvis det var konsekvensen af en voldtægt, eller hvis der var fysisk eller psykisk fare for kvindens liv."

Interessant! Lad os vende undtagelserne.

Misdannelser: Gives den enkelte læge så beføjelser, til individuelt at afgøre hvilke misdannelser der medfører et IKKE værdigt liv?

Fysisk/psykisk fare: Er den gravide 14- 15- eller 16 årige pige ikke netop i fare for at blive socialt udstødt, for ikke at få sig en uddannelse, og i det hele taget leve et liv som sine jævnaldrende?

Voldtægt: Ligger der i denne undtagelse en antagelse om at, et foster- sundt og raskt iøvrigt, er et mindre værdigt liv, blot fordi det er undfanget ved en voldtægt? Eller er det en antydning af en erkendelse af, at et foster i de første uger efter undfangelsen ikke er at sammenligne med et liv/menneske?
Link

Sv. J. forvrænger som alle abortilhængere diskussionen med sit atypiske eksempel.

Slettet bruger, publiceret d.19/02 12:00 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Norske læger tvinges til at handle mod egen samvittighed
Og er det ikke i det atypiske eksempel at love og regler, etiske som juridiske, skal bevise deres berettigelse og gang på jord?
Link
Mere:   1 | 2   Næste

flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​