Send artiklen Børns alkoholforbrug er forældrenes problem - ikke købmandens til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børns alkoholforbrug er forældrenes problem - ikke købmandens

"I sidste ende er det kun jeres egen søn, som kan sikre, at jeres aftale bliver overholdt - at kæmpe mod alverdens alkoholudsalg vil svare til Don Quixotes kamp mod vejrmøllerne," skriver direktør i Forbrugerrådet til forældre. - foto: Arkiv/Colourbox

Forstør Send Print

Et forældrepar fandt deres mindreårige søn bevidstløs af alkohol og vil nu anmelde kioskejeren, der solgte ham alkohol. Men det svarer til Don Quixotes kamp mod vejrmøllerne at kæmpe mod alverdens alkoholudsalg, mener Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet

"Vores søn indtog cirka 0,5 liter ren vodka og en 0,33 liter Mokai i løbet af en halv til hel time og ikke før har indtaget alkohol. Da vi fandt ham, lå han på jorden i nærmest bevidstløs tilstand med to meget forskræmte kammerater på samme alder ved sin side, heldigvis havde de nok fornuft til at blive ved ham. Tanken om, hvad der kunne være sket, hvis han var blevet efterladt i den tilstand alene, er ikke til at holde ud."

Sådan skriver et rystet forældrepar, Benny og Susanne, til Etikpanelet.

"Den aftale, vi havde med vores 14-årige søn om indtagelse af alkohol og cigaretrygning, er ikke blevet overholdt."

"Desværre har han og hans lige så unge skoleveninde haft mulighed for at købe begge dele hos en af de lokale kiosker. Da det altid er ejeren selv eller hans hustru, der ekspederer og ikke unge ansatte, synes jeg, det er ekstra skammeligt og fuldstændigt uacceptabelt, at de sælger begge dele til så unge mennesker," skriver de og spørger:

Annonce
"Vi , min mand og jeg, har derfor besluttet at melde kioskejeren. Og nu kommer spørgsmålet så: Hvor henvender vi os, så det bliver gjort mest rigtigt?"

Etik.dk har bedt direktør i Forbrugerrådet og medlem af Etikpanelet, Rasmus Kjeldahl, besvare spørgsmålet. Han skriver:

Kære Susanne og Benny,

I rejser et væsentligt spørgsmål, som mange teenagefamilier er konfronteret med: Hvordan kan man som forældre og samfund i fællesskab løfte det ansvar, det er at opdrage vores børn og forhindre, at de kommer til skade ved ulykker eller misbrug?


I forhold til alkohol har samfundet valgt at begrænse salg til unge samt forbyde markedsføring af alkohol rettet mod børn og unge. Men disse forbud er intet værd, hvis de ikke bliver overholdt, og det er derfor helt berettiget at indgive en skriftlig anmeldelse til politiet (en mundtlig anmeldelse vil ikke blive fulgt op...).

Men det vil næppe løse jeres problem, da det i praksis er meget let at skaffe alkohol i ethvert teenagemiljø, hvad enten det stammer fra forældrenes barskab, er købt af ældre søskende eller er købt gennem den vidt udbredte praksis med at vise falsk legitimation. Af sidstnævnte årsag har politiet også uhyre svært ved at strafforfølge de kioskejere, som bryder loven.

Hvis I har mod på det, er det et forsøg værd at tage en snak med kioskejeren, men resultatet afhænger naturligvis af, om I kan opnå en konstruktiv samtale. Kioskejeren kan meget vel mene, at det er jeres eget forældreansvar at sikre, at jeres søn ikke efterspørger alkoholen.

I sidste ende er det kun jeres egen søn, som kan sikre, at jeres aftale bliver overholdt – at kæmpe mod alverdens alkoholudsalg vil svare til Don Quixotes kamp mod vejrmøllerne.

I forhold til at drage omsorg for hinanden, når en ung beruset er i hjælpeløs tilstand, er det flot, at kammeraterne har bistået ansvarligt. Det er en vigtig sikkerhedsforanstaltning at få talt med den unge og kammerater om vigtigheden af ikke at efterlade hinanden hjælpeløse, og at der er tryghed om at ringe til forældre, hvis der er et problem.

Her kan for megen involvering af myndigheder let virke modsat og skræmme de unge hjælpere væk – eller føre til, at den unge afviser hjælp af frygt for ’overdreven’ eller ’pinlig’ forældrereaktion.

Med venlig hilsen
Rasmus Kjeldahl,
direktør i Forbrugerrådet og medlem af Etikpanelet på etik.dk


LÆS OGSÅ: Tidligere svar fra Etikpanelet

SKRIV: Send dit spørgsmål til spoerg@etik.dk

LÆS OGSÅ
: Stort tema om danske familiers alkoholforbrug på k.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​