Send artiklen Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret

Fakta

Det siger loven

Aktiv dødshjælp og hjælp til selvmord er forbudt i Danmark ifølge Straffelovens paragraf 239, der...
Læs mere

Om meningsmålingen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1008 interview...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

MED GRAFIK Et flertal af danskerne mener ifølge en ny måling, at det bør være lovligt at yde aktiv dødshjælp. Det sker dog næppe, før vi får gjort op med tabuerne om døden, lyder det fra flere eksperter

Når Danmark inden længe får enten en ny regering eller en fornyet udgave af den gamle, står én ting højt på ønskelisten hos befolkningen. 56 procent mener, at politikerne bør ændre loven, så det bliver lovligt at yde aktiv dødshjælp. Kun 18 procent af danskerne er imod en ændring, mens 26 procent svarer "ved ikke" i en meningsmåling foretaget af YouGov for Kristeligt Dagblad og etik.dk.

Målingen ligger på linje med lignende målinger gennem det seneste årti, men det har ikke fået politikerne til at ændre holdning. Kun De Konservative er positive over for aktiv dødshjælp, så selv hvis der kommer en ny regering, ændres loven ikke, og det er der gode grunde til, mener tidligere sundhedsminister for Venstre og nuværende næstformand i Det Etiske Råd, Ester Larsen. For det første føler politikere sig generelt ikke forpligtet til at følge meningsmålinger. De er netop valgt til at repræsentere befolkningen med deres egen dømmekraft. For det andet bygger den dømmekraft som regel på mere indsigt, end den almindelige borger har, fordi politikerne har et helt embedsmandssystem i ryggen.

LÆS OGSÅ: Det mener retsordførerne om aktiv dødshjælp

Og specielt aktiv dødshjælp har vist sig at være et særligt kompliceret emne, fordi der er så mange følelser og fordomme involveret, mener Ester Larsen:

Annonce
"Vi er som mennesker meget skræmt ved udsigten til lidelse, og derfor er de flestes umiddelbare reaktion: 'Ja, selvfølgelig skal vi skåne meget syge mennesker for lidelse'. Mange er ikke klar over, at man kan smertelindre langt de fleste sygdomme. Derudover er der risikoen for, at nogle føler sig presset til ikke at ligge andre til last. Og endelig er der det helt principielle spørgsmål om at slå andre ihjel. Jeg tror, mange ville svare anderledes, hvis de blev spurgt: 'Går du ind for drab på begæring'?"

LÆS OGSÅ: Vigtigt at vide om aktiv dødshjælp

Der er dog også en helt anden grund til politikernes modvilje: Der er ingen stemmer i etiske problemstillinger, mener filosof Thomas Søbirk Petersen fra Roskilde Universitet, der blandt andet forsker i netop etiske problemstillinger.

"Etiske spørgsmål rykker ikke noget for alvor, fordi de fleste mener, at andre ting er vigtigere. At der dør 27.000 børn om dagen af sult og mangel på medicin er eksempelvis vigtigere, end at 10 danskere om året kan få lov til at vælge, hvornår de vil dø. I det hele taget vælger vi ikke parti efter deres etiske stillingtagen, fordi politikerne i mange tilfælde bliver stillet frit og derfor ofte er internt uenige," siger han.

Hos Socialdemokraterne kan sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen meget vel blive én af dem, der skal udstikke retningslinjerne for hjælpen til de alvorligt syge, hvis regeringsmagten skifter. Hun slår fast, at det ikke er partiets politik at legalisere aktiv dødshjælp, men hun ser gerne, at der opstår en grundig debat om emnet. For det er stadig mytebelagt, og folk er forvirrede over, hvad der allerede er tilladt.

TEMA: Aktiv dødshjælp

"Vi er endnu ikke modne til at tage en velovervejet beslutning om, hvorvidt vi ønsker muligheden for aktiv dødshjælp i Danmark, fordi døden i sig selv stadig er så stort et tabu. Vi er gode til at diskutere livreddende behandling, men dårlige til at diskutere, hvad en værdig død egentlig er, og det er bestemt også politikernes skyld. Derfor vil jeg gerne opfordre til debat og til at få flere fakta frem i lyset, så vi kan finde ud af, hvad vi egentlig vil," siger hun.Om meningsmålingen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1008 interview over internettet med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 2. - 5. maj 2011.

Spørgsmålet lød:

"Bør den regering, der kommer til efter folketingsvalget i år, tage lovgivningsskridt til at få legaliseret aktiv dødshjælp herhjemme?"

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret

Nederby Jessen, publiceret d.14/05 08:36 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Kristendemokraterne vil til en hver tid stemme mod adgang til aktiv dødshjælp. Vi går i stedet ind for aktiv livshjælp.

Bjarne Nederby Jessen
MF-kandidat for Kristendemokraterne
www.kd.dk/nederby
Link

At gradbøje straffeloven!

nobody knew, publiceret d.14/05 11:11 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Hvis de ønsker at dø, kan man kun tilbyde dem den sidste smøg!
Link

Sv. Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret

erik, publiceret d.14/05 13:41 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Nederby Jessen skrev:
Kristendemokraterne vil til en hver tid stemme mod adgang til aktiv dødshjælp. Vi går i stedet ind for aktiv livshjælp...


Interessant, men hvad går så denne aktive livshjælp ud på?

Vil I give plejehjemmene og bosteder for handicappede øgede ressourcer, så de ikke behøver spekulere i aktiveringsfolk og ufaglærte??

For som situationen er p.t. disse steder,
så vil jeg hellere have aktiv dødshjælp
end risikere at ende mine dage et sådant sted.

Jeg er selv fhv. hjælper, har en handicappet kone,
der bor på et af de bosteder, som sidste år kom i mediernes søgelys,
så jeg ved, hvad jeg taler om!
Link

Et ægte Dillema

persille, publiceret d.16/05 11:03 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Efter at jeg nu har fulgt gamle og syge mennesker til deres død de sidste 15 år, både privat og proffesionelt har min indstilling ændret ialtfald nyanceret sig en del. Mit nuværende projekt under studierne på master i humanistisk palliation (MHP) der handler om håbet, handler også om dette dillema. Jeg kan på det varmeste anbefale Ole J. Hartlings bog Liv og Død i menneskets hænder - vores etiske udfordring, hvis man trænger til at få rusket op i sin forforståelse. Den belyser noget af det der ligger bagved, det ikke umiddelbart synlige i denne debat. Hernede hvor jeg bor, lidt uden for Zürich i Schweiz, var der i går amtslige afstemninger angående videreførelse af den aktive dødshjælp, eller "Fri-døden" som den kaldes i daglig tale. Næsten 80 % stemte for en fortsættelse...... Idag i den lokale avis, er der endnu et eksempel på en mand der har fået konstateret Alzheimer, der beslutter sig for at gå i døden. .... hvor langt er der til den dag, hvor man bliver ugleset, hvis man ikke lader sig diagnosticere og tage konsekvensen af diagnosen, og ikke ligge samfundet og pårørende til last længere end højst nødvendigt?? ........ hvor mange år gik der før misfostertjek i graviditeten med fostervandsprøver og nakkefoldsscanninger, blev dagens orden, og konsekvenserne hvis du alligevel vælger at føde et barn, der måske har en anden sammensætning end den gængse, er ugleset? Alt hvad der ikke lugter af fremtidig arbejdskraft, er bekosteligt for samfundet.... og under dække af indførelse af det frie valg, det lyder jo så dejligt autonomt, (tænk bare på det positive ord "fridøden" - næsten ligesom at trække frinummer, eller få frikort, eller fribillet, væk fra lidelsen )- er der ikke langt til at blive en udsat stigmatiseret gruppe - ældrebyrden, eller handicapbyrden - der nu altså godt kunne tage sig sammen til at forsvinde fra jordens overflade, så der er plads til de unge og friske og produktive....... Dermed ikke være sagt, at der kan være situationer hvor man kan tænke, hvor er lige livskvaliteten for dette menneske, hvor er den lille eller store glæde for dette menneske for dagen idag??? Til det har vi brug for hinanden - Gensidigheden, relationen mellem mennesker, at vi er til nytte for hinanden - det er en egenskab, jeg tror på, er meget vigtig og fundamental for menneskeslægtens overlevelse. Sådan lige et indspark i den komplekse diskussion :-)
Link

Sv. Et ægte Dillema

erik, publiceret d.16/05 12:24 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Pernille skrev:
ældrebyrden, eller handicapbyrden ....


Ja, selv såkaldte venstreorienterede politikere har ingen problemer med at tage sådanne ord i deres mund,
medens de har travt ved håndvasken, når det gælder fremmedbyrden = kun ca. 50% af "kulturberigelsen" fra 3.lande er i arbejde,
og 50% af deres sønner forlader de københavnske folkeskoler uden de helt basale kundskaber
som læse og skrive dansk, regne og tale engelsk.
- Og der er jo ikke plads nok på Blågårds Plads og i Jægersborggade til, at de alle kan blive hashhandlere.
Kort sagt: Vi står her med et enormt forsørgelsesproblem.

Man kan jo kun bruge pengene een gang - og der er faktisk kun ældre-/handicapområdet, man kan spare på, da der er færrest "brokkehoveder" blandt dem og deres pårørende.

Tænk blot på, hvor meget der skjules, fordi man kun har råd til inkompetente ledelser.
"Slottet" og "Vibegården" er da ikke enlige svaler, men kun takket være der her var pårørende, som ikke havde angst for at kontakte forvaltning og medier, måtte de uansvarlige ledere tage deres afsked.

Men de burde jo aldrig været ansat!
- Problemet er jo, at køber man discountvarer, kan man ikke forvente kvalitet.
Link

Sv. Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret

persille, publiceret d.17/05 08:16 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
erik skrev:
Nederby Jessen skrev: Kristendemokraterne vil til en hver tid stemme mod adgang til aktiv...

Jeg kan se på dette dit indlæg og det næste, at du og din hustru har og har haft svære tider. Og det fører ofte til, en høj grad af vrede, overfor såvel politikere og ansatte indenfor pleje/omsorg sektoren. Kan Du beskrive noget af det Du syntes der skal til, for at din kone får den omsorgsfulde og kærlige pleje hun og andre i hendes situation har brug for, og måske kan du i denne tråd, der handler om aktiv dødshjælp fortælle hvad din holdning er til det, og hvem der i givet fald skulel have muligheden for at vælge en sådan. mange venlige hilsner Pernille
Link

Sv. Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret

erik, publiceret d.18/05 16:32 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Pernille skrev:
Jeg kan se på dette dit indlæg og det næste, at du og din hustru har og har haft svære tider.....
Kristendemokraterne vil til en hver tid stemme mod adgang til...
Kan Du beskrive noget af det, du synes, der skal til, for at din kone får den omsorgsfulde og kærlige pleje, hun og andre i hendes situation har brug for, og måske kan du i denne tråd (der handler om aktiv dødshjælp) fortælle, hvad din holdning er til det, og hvem der i givet fald skulle have muligheden for at vælge en sådan.


Det kan jeg da nemt.
Som nævnt der skal ledelse til, som har den fornødne uddannelse.
Desuden har et bosted for voksne handicappede (eller plejehjem for ældre for den sags skyld)
ikke brug for pædagoger med løftede pegefingre og lilla ble,
men for faglært sundshedspersonale (sosu-hjælper, sosuassistent og sygeplejerske),
der kan klare de situationer, der opstår, når de i forvejen handicappede folk bliver syge,
får epileptiske anfald o.s.v.

Situationerne fra "Slottet", hvor fx en mand fik lov at ligge i sin egen afføring,
hvilket kun blev afsløret via et videokamera, hans kone havde installeret
(hun fik efterfølgende en betingent dom for denne afsløring!!),
og "Vibegården" hvor bl.a. en mand uden sprog var ved at dø af forstoppelse
(de nyansatte purunge pædagoger kunne ikke finde ud af at skrive et afføringsskema),
og hvor en dame (med vanskabte ben og derfor ikke kan gå)
som ikke ønskede diverse pædagogiske samtaler,
men blot den nødvendige hjælp, blev straffet med at ligge i 14 timer uden at komme på toilet,
taler vist for sig selv.

(Vores klager og tilsynsrapporterne kan findes på internettet - søg blot på yahoo - de ligger vist stadig som nr. 3.)

Sådanne situationer vil jeg personlig meget nødig selv komme i.

Denne vanrøgt blev i øvrigt først standset, da socialborgmester Mikkel Warming
personligt greb ind efter adskellige klager fra pårørende,
hvilket bevirkede, at
endnu en uduelig leder måtte søge sin afsked,
samt at Samvirkede Menighedsplejer endelig måtte se sig reduceret til kransekagefigur.

(Som nævnt tidligere: Det er hverken hattedamer med nepotisme i håndtasken
eller pædagoger med sære teorier,
men uddannet sundhedsfagligt personel sådanne steder har brug for).

- MEN TÆNK, DENNE VANRØGT HAR FOREGÅET I DK PÅ DENNE SIDE AF SIDE AF ÅRTUSINDSKIFTET!!


Til Aktiv dødshjælp:

- Min holdning er, at det skal man tage stilling til,
inden situationen opstår, hvor man er så syg, at man ikke orker mere.

Alle skal naturligvis have mulighed for at få aktiv dødshjælp, når de når dertil,
og de vel at mærke har givet tilladelse i god tid forinden.

Så længe plejehjemmene og bosteder for handicappede åbenlyst spekulerer i
aktiveringsfolk og ufaglærte,
ønsker jeg personligt ikke at ende mine dage et sådan sted.
I mine øjne minder det alt for meget om en mellemting mellem "Flemming på kostskole" og en militærkaserne.
(Fx op af sengen, når det passer personalet - uanset om beboeren er træt eller ej - de to mand, der passer afdelingen skal jo være færdige inden middag!)

Det er simpelthen for uværdigt - alt for uværdigt, så hellere aktiv dødshjælp.

(Jeg har jo, indtil jeg blev indhentet af det afsindige dagpengesystem,
selv arbejdet som afløser/ufaglært sosu-hjælper på plejehjem,
så jeg kender disse institutioner kun alt for godt indefra - alt for godt, kan jeg love dig, Pernille.)


Bemærk i øvrigt, at Nederby Jessen efter 5 dages betænkningstid ikke har svaret på:
"Vil I give plejehjemmene og bosteder for handicappede øgede ressourcer,
så de ikke behøver spekulere i aktiveringsfolk og ufaglærte??"
Link

Aktiv dødshjælp legaliseret?

erik, publiceret d.19/05 21:44 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Og det er da helt i orden.
Jeg kan ikke rigtig bebrejde ham for det,
for han vil med garanti ikke have en jordisk chance for at få det gennemført
- uanset hvilken farve regeringen har til jul.
Link

Aktiv Dødshjælp

pjens, publiceret d.24/05 21:18 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danskerne ønsker aktiv dødshjælp legaliseret
Jeg syntes det er godt, hvis en kommende regering tager fat på, at aktiv dødhjælp bliver legalt. Det enkelte menneske skal have retten til, at bestemme hvordan man ønsker og ende livet ved svær sygdom. Lægerne vil selvfølgelig blive dem,der skal afgøre, når alt behandling er udsigtsløs, at døden er eneste vej.
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​