Send artiklen Wikileaks leger med menneskeliv til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Wikileaks leger med menneskeliv

Grundlægger af Wikileaks, Julian Assange (th.), møder i disse dage kritik for de mange lækager, som blandt andet bringer nogle i livsfare. -- foto: Jens Buttner/AFP/Scanpix.

Forstør Send Print

Kristeligt Dagblad har ved en simpel søgning på internettet fundet frem til flere af navnene bag personer, der har videregivet meget følsomme og hemmelige oplysninger til amerikanske diplomater.

NÅR HEMMELIGE dokumenter offentliggøres i den ucensurerede ytringsfriheds navn, er moral og etik blandt de første ofre. Wikileaks? seneste strøm af amerikanske diplomaters interne kommunikation vækker ikke kun opsigt og skaber overskrifter i verdens medier.

I flere af dokumenterne findes oplysninger, der bringer en række mennesker i fare, til trods for at Wikileaks? grundlægger, Julian Assange, gentagne gange har udtalt, at hans organisation har slettet navne på personer for ikke at bringe dem i nogen fare. Men at slette navne i den sammenhæng er langtfra nogen garanti for, at personerne bag hemmelige oplysninger ikke afsløres.

Kristeligt Dagblad har ved en simpel søgning på internettet fundet frem til flere af navnene bag personer, der har videregivet meget følsomme og hemmelige oplysninger til amerikanske diplomater. Og havde der været tale om en dansk politiker eller borger, der havde givet oplysninger videre til amerikanske diplomater, ville sagen måske afsluttes med en debat i medierne.

Men i et af de tilfælde, Kristeligt Dagblad har fundet, er der tale om en person, der nu er i overhængende livsfare på grund af Wikileaks. Her er tale om en iransk informant, der har givet oplysninger videre til amerikanske diplomater på ambassaden i Baku.

Annonce
Her er tale om oplysninger, der er yderst skadelige for Iran, fordi de beskæftiger sig med afsløringer af, hvordan iranske firmaer bryder de vestlige landes økonomiske sanktioner. Wikileaks? dokument indeholder så mange oplysninger om denne iranske informant, at det kun tog Kristeligt Dagblad enkelte minutter at finde frem til personens rigtige identitet, selvom Wikileaks havde slettet navnet fra teksten.

Denne iranske informant kan nu vinke farvel til at besøge sit hjemland for ikke at tale om de mulige attentatforsøg, han vil blive udsat for fra den iranske efterretningstjenestes side. Store dele af hans familie bor stadig i Iran, og med erfaring fra tidligere lignende sager er denne del af familien nu også i fare for overgreb fra præstestyrets side.

I et andet tilfælde afslører Wikileaks et dokument, hvor en iransk oppositionsjournalist er blevet forfulgt af den iranske efterretningstjeneste i London. Også her præsenteres alle sagens detaljer frit og især til den iranske efterretningstjenestes fordel, der nu ved præcist, hvor og hvornår de britiske og amerikanske myndigheder fik nys om, at en iransk journalist skulle likvideres i London. Som i det andet tilfælde indeholder dette dokument oplysninger, der kan afsløre informanter for den amerikanske og britiske efterretning.

Den slags sager er nu med til at styrke debatten om den mindre etiske og moralske side af Julian Assanges iver for at vise verden, hvad ucensureret og absolut ytringsfrihed er.

Wikileaks er i forvejen under stærk kritik for kun at offentliggøre dokumenter, der viser bagsiden af de demokratiske landes facade, og ikke den kommunikation, der fører til beslutninger i verdens diktaturer og autoritære stater.

allan@k.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Wikileaks leger med menneskeliv

Heinrich R., publiceret d.04/12 22:53 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Wikileaks leger med menneskeliv
Julian Assanges korstog handler ikke om absolut ytringsfrihed. Et vrøvlebegreb, da noget sådan ikke findes, og ikke kan eksistere.

Det handler derimod om, at (nogle) hemmeligheder skal afdækkes. At magthavere og andre, ikke skal bedrage og lyve.

Før noget lækkes, tages der hensyn til om oplysningerne kan bringe nogle i fare. Kutyme er ofte, at myndigheder, hvis hemmeligheder er blevet lækket, får mulighed på at gå dokumenterne igennem, og pege på hvad der kunne være farligt for f.eks. meddelere, hvis det bliver offentligtgjort. En praksis bl.a. New York Times har anvendt forud for publiceringerne af The War Logs, hvor avisen har valgt at følge henstillingerne, i de tilfælde hvor der var lødige argumenter for at undlade en offentliggørelse.

Når en iraner (formodentligt bosat udenfor Iran) svigter sit hjemland, er det ikke underligt, at det hårdhændede og afstumpede banan-regime føler trang til repressalier. Sådan handler magtfuldkomne despoter, der føler sig truet og krænket.

Ikke ulig Julian Assanges egen situation, i øvrigt. En persona non grata, der udsættes for karaktermord. En person, der må frygte for sit liv, pga. hævngerrighed fra magtfulde personer og organisation, han har medvirket til at kompromitere.

De relativt få dokumenter der er blevet frigivet foreløbigt (under én promille) viser et velfungerende og professionelt diplomati, og den "bagside af demokratiet" der omtales, handler mest af alt om politiske rænkespil blandt politiske beslutningstagere, der i direkte modstrid med demokratiets ånd, holder deres befolkninger for nar eller i det mindste, i uvidenhed.
Link

Sv. Wikileaks leger med menneskeliv

Jørgen Christensen, publiceret d.05/12 13:32 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Wikileaks leger med menneskeliv
Ja, det er helt uansvarligt at lege med menneskeliv! Wikileaks havde derfor henvendt sig til de amerikanske myndigheder med et tilbud, der kunne give dem adgang til at få ændret/slettet føre offentliggørelserne.

Men det ønskede den amerikanske regering IKKE! Der er jo nemlig for den slags - nogle ville betegne dem som korrupte, hensynsløse og opblæste overmennesker - HØJERE HENSYN end nogle skide almindelige menneskers liv og skæbne. Og her er det naturligvis regeringens ære IKKE at så meget som anerkende indirekte den lovlige eksistens af en sådan, udenlandsk organisation, endsige tage stilling til om informationerne er sande eller falske. Strudsepolitik! Og i en sådan nation udvikler man efterfølgende, viser historien, strudselignende mennesker. Man forbeholder sig ALTID ret til at dræbe, bagtale, bombe, afspore, lyve og bedrage sig frem helt efter eget skøn.

Man savner naturligvis stadig præsidentens erkendelse af, og ansvarsudøvende handlinger over for udenrigsminister Clintons klart ulovlige iværksættelse ulovlig spionage imod personer i FN, eller fremmede landes FN-medarbejdere. Han er krøbet ned i sit sædvanlige hovedet-i-jorden-mønster, når problemer, der ellers INDLYSENDE klart er HANS hele formål med at være præsident, er ubehagelige for ham selv, eller farlige for hans genvalg osv. Man må jo prioritere!

Iøvrigt vil jeg gerne stille det spørgsmål til KD's journalist, om ikke faren for informanterne ikke først og fremmest består i, at de lokkes/belønnes af amerikanerne til at udsætte sig selv for fare ved at informere dem? Så hvem er den primært uansvarlige part i sagen? Og hvad med personen selv? Hvis han følger lidt med i de senere år, vil han f.eks. vide, at Taliban under den russiske militære støtte til en regering, blev aktivt STØTTET af USA. At de efterfølgende takket være denne styrke fik kontrol over hele Afghanistan.

Jeg tror det er i disse store politiske begivenheder, at det moderne menneske har lært den farlige holdning med SNUP HVAD DU KAN, OG STIK EFTER EGET BEHOV AF FRA ALT ANSVAR.
Link

Sv. Wikileaks leger med menneskeliv

Heinrich R., publiceret d.05/12 13:40 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Wikileaks leger med menneskeliv
Jørgen Christensen skrev:
Hvis han følger lidt med i de senere år, vil han f.eks. vide, at Taliban under den russiske militære støtte til en regering, blev aktivt STØTTET af USA. At de efterfølgende takket være denne styrke fik kontrol over hele Afghanistan.


Det var dog Mujaheddin, der fik USA's støtte. Og Lars Løkke Rasmussen, der i sin egenskab af VU formand personligt rejse på hesteryg ind i Afghanistan, for at forære Mujaheddin 600.000 danske kroner.

Taliban er en anden bevægelse, men der er næppe tvivl om at tidligere mujaheddins har tilsluttet sig. Ligesom våben og fordums træning er kommet Taliban til gavn.

Men ellers helt enig, Jørgen. KD-journalistens vinkling er langt ude i hampen.
Link

Sv. Wikileaks leger med menneskeliv

Jørgen Christensen, publiceret d.06/12 11:56 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Wikileaks leger med menneskeliv
Tak for korrektionen, omend den set med USA's øjne var komplet uden betydning, om man kaldte sig det ene eller andet blandt muslimer. Men at man i hvert fald selv troede, at man støttede Taliban, eller hvad de nu hedder ses klart af dette interview med en amerikansk ledende sikkerhedsrådgiver.

http://www.counterpunch.org/brzezinski.html

Jeg hæftede mig i øvrigt ved, at starten på den sovjettiske invasion var den amerikanske støtte til modstandere af den afghanske regering. Det lykkedes jo også på et tidspunkt, da USSR trak sig ud, at få væltet regeringen, hvorpå "talibanere" overtog magten.

Og hvis andre ikke af sig selv kan spørge sig selv om, hvorfor det styre blev militant, så var det naturligvis også af politiske grunde, og ikke bare religiøse. Man måtte jo forhindre at der dannedes modrevolution! Altså atter en terroristlogik.

Vi har i Europa bevist, at man kan bekæmpe terrorister civilt, idet man får befolkningen, der mestendels ønsker forudsigelige tilstande - fred af en art - med sig. Og disse krige i Afghanistan synes ikke egnet til at modbevise det.

Og for at vende tilbage til journalistens frygt for, at der kan blive fare for nogle mennesker med Wikileaks offentliggørelse af (IKKE-copyrights-beskyttede) dokumenter - hvilket formodentlig er en spin-stinkbombe placeret med velvillig assistance fra USA's regeringsvæverier - så er en fare for vore samfund altså nok i højere grad at basere sig på frygt for terror, fremfor befolkningens fredelige og positive liv. Heldigvis hjælper Wikileaks med til at punktere den fare!
Link

Sv. Wikileaks leger med menneskeliv

Heinrich R., publiceret d.06/12 13:40 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Wikileaks leger med menneskeliv
Jørgen Christensen skrev:
Men at man i hvert fald selv troede, at man støttede Taliban, eller hvad de nu hedder ses klart af dette interview med en amerikansk ledende sikkerhedsrådgiver.


Det Brzezinski sagde i 1998, at det var genialt at USA lovede støtte til Mujaheddin, da tilkendegivelsen fik Sovjetunionen til at invadere, og påførte dem deres "Vietnam-krig" - en langtrukken, demoraliserende krig, der i vid udstrækkende var medvirkende til at Sovjetemperiet gik i opløsninge.

At det var totalt underordnet, hvad der skete blandt afghanske fårehyrder og teologiske tågehorn på samme kanter, da det overordnede sigte var at Sovjetunionen mistede taget om magten på hjemmebane, og de dele af central- og øst-europa der havde været under sovjetisk åg, blev sat fri og gjort til muligt bytte for USA's hegemoni-bestræbelser.

I 1998 var Teleban hersker over Afghanistan, og havde været det i flere år. Efter russerne havde trukket sig tilbage, fulgte en lang konflikt mellem krigsherrer, der blev afsluttet ved at Taleban knækkede dem alle, satte sig på magten og indførte en Pax Afghani med pashtunsk landsbykodeks som national lov. Den eneste "fred" Afghanistan havde set siden engang i 1970'erne, da der var et kommunistisk regime ved magten.

Brzezinski forveksler ikke Mujaheddin med Taleban. Brzezinski er 100% klar i hovedet, i dette interview. Han siger ligeud, at Talebans rædselsregime er en lille pris at have betalt for Sovjetunionens opløsning. Et mindre onde, i bytte for et langt større gode.

Det interessante er, hvordan USA mindre end fire år senere, under ny politisk ledelse, kan være så debile at intervenere i landet landet, for at detronisere den eneste gruppe i Afghanistan, der har vist vilje og evne til at bringe landet under kontrol. Med USA's erfaringer, hvordan kunne forvente, at det ville blive en walk-over? Alle nabolandene i området, er mere end villige til at sælge Teleban håndvåben og hvad der eller skal til, for at lade USA smage den gift, de fik narret russerne til at tage. Økonomisk kollaps og total demoralisering er hvad der venter USA, når de på et tidspunkt trækker sig tilbage med uforrettet sag.
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 5. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​