Send artiklen Lys på etisk gråzone til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lys på etisk gråzone

Forstør Send Print

Det er vigtigt at fastholde debat om behandling af døende

I Danmark må man ikke unødigt fremskynde døden, men man må gerne smertelindre – også i en sådan grad at en sideeffekt bliver, ja, døden. Det formuleres også således, at passiv dødshjælp er tilladt.

Ordene siger det hele. Vi er i en gråzone, hvor der er indbygget modsigelse og svære etiske dilemmaer.

Dem kommer man ikke uden om, men jo mere man er bevidst om, at her er et område, hvor der ikke gives nogen objektiv sandhed, desto bedre.

Derfor er det også interessant læsning, at en stor britisk undersøgelse, der er omtalt i Kristeligt Dagblad i dag, viser, at lægens religiøse baggrund spiller en rolle for, hvor længe man er tilbøjelig til at fortsætte behandlingen. Groft sagt viser undersøgelsen, at troende læger går længere, før en behandling afsluttes. Livets ukrænkelighed er central. Omvendt er de ikke-troende læger mere tilbøjelige til at drøfte muligheden for at stoppe behandlingen med patienterne.

Annonce
Hvordan det forholder sig i Danmark vides ikke, men at værdier hos den enkelte læge spiller en rolle, er uomtvistelig. Det er en af årsagerne til, at Dansk Medicinsk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin i 2008 lavede en vejledning, der slog fast, hvordan man behandler døende patienter i Danmark. I vejledningen var der også oplysninger om de forskellige trosretningers syn på behandlingsstop. Vejledningen kom som en konsekvens af, at der i dag arbejder mennesker fra mange forskellige kulturer og religiøse retninger på de danske hospitaler, og derfor fandt selskabet det nødvendigt at slå de danske normer fast. Nemlig at det er lægen, der træffer beslutningen i sidste ende, at det sker efter grundig oplysning af patienten og de pårørende, og at man ikke fortsætter udsigtsløs behandling.

Men hvornår behandling skønnes udsigtsløs er og bliver et skøn, som også den britiske undersøgelse viser. Når det kommer til nogle af de allersværeste beslutninger, er der ingen endelig facitliste eller en objektiv sandhed om, hvad der er rigtigt og forkert. Hvorvidt man skal fortsætte behandlingen på den alt for tidligt fødte eller slukke for respiratoren på trafikofret er og bliver et lægeligt skøn, der også bunder i en personlig vurdering. Nok så mange klare instrukser fra Sundhedsstyrelsens side kan ikke fjerne ansvaret fra den enkelte læge. Der vil altid være svære etiske beslutninger, der skal træffes, og det må naturligvis ske så åbent og gennemsigtigt som muligt. Derfor er det godt, at der i de senere år er kommet flere forskningsprojekter, der vedrører tro og helbred, og det skal blive interessant at se resultatet af den kommende undersøgelse om danske lægers tro og værdier.

kdh

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Frit valg.....

Plus, publiceret d.30/08 08:19 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Lys på etisk gråzone
Hvis den undersøgelse står til troende, burde alle religiøse læger tone rent flag så vi som patienter kan fravælge behandling af en fundamentalist og bede om behandling af en realist.
Link

Konference om Aktiv Livshjælp på Christiansborg.

Nederby Jessen, publiceret d.30/08 09:02 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Lys på etisk gråzone
"Det er vigtigt at fastholde debat om behandling af døende", siger Karin Dahl Hansen i dages leder - og hvor har hun dog ret i denne sætning.

Kristendemokraterne har netop udarbejdet et nyt arbejdspapir med titlen "Aktiv Livshjælp", der fokuserer på livets afslutning, på hospicer og øvrig palliativ indsats.

Og den 11. setpember afholder Kristendemokraterne en konference om "Aktiv Livshjælp". Her vil professor og medlem af Etisk Råd Peter Øhrstrøm tale om "en værdig død". Desuden vil Helle Timm, Centerchef fra fra Palliativt Videnscenter give en statusrapport omkring den palliative indsats i Danmark. Desuden vil Bjarne Nederby Jessen (undertegnede) forelægge indholdet af Kristendemokraternes nye arbejdspapir "Aktiv Livshjælp".

I debat panelet deltager Tove Videbæk fra Hospice Forum Danmark, Anne Dorthe Hansen, leder af Arresødal Hospice, Birgitte Josehsen, sundehdesordfører for Venstre, Sofie Hæstrop Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet og Bjarne Nederby Jessen, HB-medlem og MF-kandidat for Kristendemokraterne.

Konferencen kræver tilmelding. Brochure og tilmeldingsblanket til konferencen finder man på www.kd.dk

Konferencen kan ses i lyset af, at Danmark ved en aktuel undersøgelse er placeret som nummer 22 ud af 43 lande, når det drejer sig om palliativ indsats. Hertil har Bertil Haarder sagt, at vi da kan bygge lidt flere hospicepladser, men flere hospicepladser gør det ikke alene. Der skal bedre uddannelse til indenfor det palliative område af læger og sygeplejersker og der skal oprettes palliative teams, der kan rykke ud til plejehjem og private hjem, de steder i landet, hvor vi ikke har det endnu.

Bjarne Nederby Jessen
MF-kandidat for Kristendemokraterne
www.kd.dk/nederby
Link

Lys på etisk gråzone

Frank, publiceret d.28/10 12:25 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Lys på etisk gråzone
etik.dk prøver at definere et begreb "passiv dødshjælp".

Herunder skriver man bl.a. at ....lindring ophører.....
Det er skruphamrende forkert.

Lindrende behandling ophører aldrig!
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 2. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​