Send artiklen Ateistiske læger forkorter patienters liv til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ateistiske læger forkorter patienters liv

Sygeplejerske hjælper patient på Hillerød hospital
Model Release foto: Thomas Vilhelm

Forstør Send Print

Ikke-religiøse læger fremskynder ifølge en britisk undersøgelse oftere uhelbredeligt syge patienters død end religiøse læger. Værdier spiller en rolle for lægers behandlinger, mener en lektor og en læge

Uhelbredeligt syge patienter kan få et kortere liv, hvis deres læge er ateist eller agnostiker frem for stærkt religiøs. Det viser en undersøgelse, der netop er bragt i det britiske tidsskrift "Journal of Medical Ethics".

"Ekstremt" eller "meget ikke-religiøse" læger er ifølge undersøgelsen næsten dobbelt så tilbøjelige som religiøse læger til at tage beslutninger, der kan forkorte uhelbredeligt syge patienters liv. Den slags overvejelser ønsker troende læger i langt mindre grad at diskutere med patienterne, lyder det også i undersøgelsen.

Og værdier spiller en rolle for lægevidenskaben, mener Niels Christian Hvidt, der er lektor, theol.dr. samt leder af Netværk for Forskning i Tro og Helbred på Syddansk Universitet.

"Tro betyder en del for ens holdning til livet. Den ikke-religiøse læge vil typisk have lettere ved indgreb, der forkorter livet, fordi livet ikke opfattes som en absolut værdi," siger Niels Christian Hvidt. Sammen med de andre forskere i netværket undersøger han i øjeblikket danske lægers tro og værdier.

Annonce
"Vi ved fra tidligere forskning, at lægers subjektive værdier for eksempel i forhold til religion har stor betydning for deres valg, når de står over for svære etiske spørgsmål, såsom hvornår man slukker for respiratoren. Det behøver ikke at være et problem, men i stedet for at ignorere, at værdierne betyder meget for lægens praksis, bør der være mere åbenhed om det, så vi kan få mere viden om emnet."

Derudover burde noget af det individuelle ansvar også lettes fra lægernes skuldre, mener Niels Christian Hvidt.

"Der er behov for flere klare instrukser til lægerne, hvor sundhedsvæsnet anbefaler den bedste procedure i forskellige tilfælde. Men der vil naturligvis altid være gråzoner, der kræver en personlig stillingtagen hos lægen, som man ikke kan regulere sig ud af."

Armin Geertz, professor, dr.phil. ved det Teologiske Fakultet på Aarhus Universitet, støtter en af undersøgelsens anbefalinger:

"Det lyder umiddelbart fornuftigt, at lægerne bekender religiøs kulør over for patienterne, for tro kan have betydning for, om de diskuterer livsforkortende behandlinger med patienterne."

I Kristelig Lægeforening bekræfter bestyrelsesformand Hans Holmsgaard, at hans tro betyder noget for hans lægegerning.

"En læges menneskesyn spiller en rolle i vanskelige situationer såsom aktiv dødshjælp. Der er ikke altid en objektiv sandhed om, hvad der er rigtig og forkert behandling, så selvfølgelig er vi læger farvet af vores grundholdning," siger Hans Holmsgaard, hvis patienter ikke er i tvivl om, at han er troende og går ind for et "absolut menneskesyn".

Det betyder dog ikke, at en patient skal holdes i live for enhver pris, mener Hans Holmsgaard.

"Hvis en patient spørger mig om dødshjælp, siger jeg nej, men det er ikke et nej til smertelindring, selvom den kan virke livsforkortende, for den bruges ikke for at slå ihjel."

Formanden for Lægeforeningens Etiske Udvalg, Poul Jaszczak, "hverken tror eller håber", at lægers religiøse overbevisning smitter af på deres valg.

"Generelt tror jeg, at læger med den humanistiske og moralske indstilling, de har, altid giver den bedst tænkelige behandling," siger Poul Jaszczak, der ser frem til resultatet af den danske undersøgelse:

"Jo mere man ved om folks handlemønstre, jo mere bliver man klar over, om der er noget, der skal rettes til."

indland@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Hvorfor er det ikke lige omvendt?

Frank, publiceret d.30/08 08:52 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
Troende har formentlig langt positivere forestillinger om tiden efter dødens indtræden end ateister. Hvorfor udskyder troende læger så døden for deres patienter? Er de trods alt bange for, at patienterne skal havne i den efterverden, der er reserveret til syndere?
Link

Positivt forhold til livet og døden.

Nederby Jessen, publiceret d.30/08 09:25 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
Ja, Frank, de fleste troende har generelt postive forestillinger om tiden efter dødens indtræden, men det betyder da ikke, at man vil dø hurtigst muligt. Som troende har man et positivt forhold til livet og døden.

Bjarne Nederby Jessen
Link

Ateistiske læger forkorter patienters liv

Judas II, publiceret d.30/08 09:49 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
I et multi-etisk samfund burde det være muligt at kunne vælge læger på baggrund af deres etiske fundamentale grundlag, herunder at kunne fravælge ateistiske læger.
Det ville være en fordel, at have en læge som lever i den samme virkelighed som en selv, og som ikke er fuld af Løgn.
Link

Ateistiske læger forkorter patienters liv

HBP, publiceret d.30/08 09:56 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
Jeg kan godt lide overskriften - man får det klare indtryk at en patients liv forkortes hver gang en ikke-troende læge er indblandet: Gå ikke til en ateistisk læge hvis du f.eks. har lidt af svimmelhed de sidste par dage - han forkorter dit liv!!
Det viser sig så at det "blot" drejer sig om (passiv?) døds-hjælp til uhelbredeligt syge.

Måske det er et spørgsmål om at respektere den syges ønsker?

"Ekstremt" eller "meget ikke-religiøse" læger er ifølge undersøgelsen næsten dobbelt så tilbøjelige som religiøse læger til at tage beslutninger, der kan forkorte uhelbredeligt syge patienters liv

Jeg ved ikke helt hvad forskellen er på en "ekstremt ikke-religiøs" person og en "meget ikke-religiøs" person. Der kan være grader af religiøsitet, men kan der være grader af ikke-religiøsitet?
"Dobbelt så tilbøjelige" lyder jo også voldsomt, men det siger ikke ret meget: det kan være at det er 2 ud af 100 ateistiske læger og kun 1 ud af 100 troende læger. Eller 100 ud af 100 ateister og kun 50 ud af 100 troende læger.
Link

Ateistiske læger forkorter patienters liv

Budowski, publiceret d.30/08 10:15 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
Flere åbenlyst troende læger!!
Det bliver spændende når patienter, så kan vælge mellem bøn eller behandling.
Det kan være at resultatet bliver omvendt.
Link

Ateistiske læger forkorter patienters liv

Astor, publiceret d.30/08 10:27 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
"Jeg kan godt lide overskriften - man får det klare indtryk at en patients liv forkortes hver gang en ikke-troende læge er indblandet"

Særlig sigende er det jo, at KD har ændret overskriften. Alle andre steder præsenteres sagen med overskriften "ateistiske læger livsforlænger sjældnere" (akkurat som det står øverst oppe i browseren når man klikker på KDs artikel). Men den har KD selvfølgelig ændret til det mere negativt ladede "ateistiske læger forkorter patienters liv".

For bag den "originale" overskriften bliver det jo mere tydeligt at det gemmer sig et grufuldt valg for lægerne - vil man for en hver pris forlænge en terminalpatients liv, måske vel vidende at den sidste tid for patienten således vil finde sted i en søvnlignende medicinrus under store smerter? eller vil man undlade dette, vel vidende at perioden således bliver kan blive kortere, men hvor patienten måske er klar og til stede, til f.eks. at kunne tage afsked med sine nærmeste? Og er det ikke til syvende og sidste patienten selv man bør lytte til (såfremt denne er ved sine sansers fulde), og lade denne selv få være med til at bestemme over hvordan ens død skal foregå under så værdige former som muligt?
Link

Ateistiske læger forkorter patienters liv

Jørgen Christensen, publiceret d.30/08 10:28 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
Budowski skrev:
Flere åbenlyst troende læger!!
Det bliver spændende når patienter, så kan vælge mellem bøn eller behandling.
Det kan være at resultatet bliver omvendt.


Pjat. Allerede i Middelalderen vandt det kristne syn frem, at man både måtte og burde bruge sin intelligens, sanser og viden. Med hensyn til, om livet er noget absolut, er det IKKE et specielt kristent synspunkt, at det er det. Altså at der er noget specifikt og unikt over et menneske. Den virkelighed, som Ortega Y Gasset (ateist) kalder den fundamentale: "Jeg er mig selv og mine omstændigheder". En væsentlig dimension for et menneske er den historiske omstændighed, så alene derfor ER et menneskeliv unikt. En biografi. "Mennesket har ingen natur. Hvad det har er historie".

Mht. forskellen i undersøgelsen på troende og ateister, tror jeg, at ateister oftere er relativister. Det gør det nemmere at (ikke) bære et ansvar. "Man kan alligevel ikke være sikker, så derfor kan man lige så vel vælge det mest bekvemme. Og når det er sådan for alle andre, så kan jeg lige så godt også gøre det bekvemt for mig."
Link

Religion som medicin.

Budowski, publiceret d.30/08 11:15 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
Vi ved at menneskets positive oplevelse af sygdomsforløbet spiller en kæmpe rolle for helbredelse.
Der kan da sikkert godt være en forventning og et håb, fra en meget syg patient om at, også lægen tror på højere magter vil hjælpe.
En mulig erkendelse at lægen ikke tror at det ville hjælpe, at bede kan givet udløse en skuffelse, og dermed svække patientens livshåb.
Jeg vil jo bare ikke anse det for lægens problem, at han evt. ikke tror på gud. Snarere er det vel patientens religiøse verdensbillede der ikke giver ham den trøst han håbede på.
Så reelt er det vel ikke det ateistiske livssyn, men snarere det religiøse der er problemet for livshåbet.
Link

Ateistiske læger forkorter patienters liv

Anker, publiceret d.30/08 11:26 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
HBP skrev:

men kan der være grader af ikke-religiøsitet?


En ikke religiøs kan stadig godt være troende.
men er bare ikke med i en religiøs gruppering.
så bare fordi man er ikke religiøs er det ikke ensbetydende med at man er ateist.
Hvad de menere med Ekstremt og meget ikke-religiøst har jeg så ikke nogen ide om, ikke udtryk jeg har set før. (og tror at de fleste vil have svært ved at putte sig i de bokse)
Link

Ikke religiøse læger vælger patient over gud.

Anker, publiceret d.30/08 11:34 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Ateistiske læger forkorter patienters liv
Den ligger ikke fo heldigt ud den artikel, den virker som meget farvet. Man skal læse imellem linierne før man får en fornemmelse af hvad undersøgelsen rigtigt har sagt.

I tilfældet for patienter der er dødligt syge, tyder det på at religiøse læger, til hver en tid vil vælge den behandling der forlænger livet for patienten.
Mens den ikke religiøse vil vælge det der gør patientens resterende liv bedre.
Om det er at patienten skal leve i smerte fordi for meget morfin vil slå paitenten hurtigere ihjel.
Eller den situation som Astor foreslår.

Det lyder som noget der burde være en sag imellem patient og hans læge, ikke imellem en patient og hans gud.
Link
Mere:   1 | 2 | 3 | 4   Næste

flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 5. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 6. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​