Send artiklen Fostre kan ikke føle smerte før uge 24 til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fostre kan ikke føle smerte før uge 24

Ny forskning, som er bestilt af det engelske sundhedsministerium, er et slag mod dem, der forsøger at mindske abortgrænsen, som i Storbritannien er på 24 uger. foto: Scanpix.

Forstør Send Print

Fostre kan ikke føle smerte før uge 24, viser ny forskning. Det retfærdiggør stadig ikke, at man tager et liv, lyder det fra etisk tænketank

Et menneskefoster kan ikke føle smerte, før det er 24 uger gammelt, viser ny omfattende forskning.
Fostrets hjerne er i 24. uge endnu ikke færdig dannet og derfor er fostret heller ikke bevidst, konkluderer en undersøgelse fra Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

Den nye forskning, der er iværksat af det engelske sundhedsministerium, er et slag mod dem, der forsøger at mindske abortgrænsen, der i Storbritannien er på 24 uger, skriver The Guardian.  

Det kemiske miljø i livmoderen bevirker, at fostret befinder sig i en ”søvnlignende bevidstløshed” og derfor kan det ikke føle smerte, konkluderer den nye rapport.

Rapporten indeholder to studier, hvor det ene er en gennemgang af eksisterende beviser på området, mens det andet er en rapport om smerteopfattelse. Den ene rapport konkluderer, at ”det var tydeligt, at forbindelsen fra fostrets periferi til hjernebarken ikke er intakt før kvinden er 24 uger henne i sit svangerskab”.
De fleste neurologer mener, at hjernebarken er nødvendig for, at fostret kan føle smerte. På den baggrund konkluderer rapporten, at fostret ikke på nogen måde kan føle smerte før uge 24.

Annonce
Josephine Quintavalle, der er grundlægger af “Comment on Reproductive Ethics”, der fokuserer på etiske dilemmaer, mener ikke, at den nye rapport kan være med til at retfærdiggøre aborter.

“Selv om abort bliver foretaget på en menneskelig måde og uden smerte, så retfærdiggør det ikke, at man tager et andet menneskes liv,” siger hun.

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Elendig forskning - eller formidling?

Ole Sven Aage Techow, publiceret d.26/06 09:45 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Man skal "høre meget, før ørerne falder af", eller måske skulle jeg skrive "læse meget, før øjnene triller ud". Videnskabeligheden i disse sætninger er på niveau med videnskaben (eller formidklingen af den) i artikkel:

Aborter, der bliver foretaget, fordi fostret har alvorlige abnormiteter eller fordi, der er risiko for kvindens helbred, skader ikke fostret
- læser jeg!

Det skader faktisk fosteret så meget, at det dør af det!

Vores viden om fosterhjerners funktioner er så utilstrækkelig, at det er det rene gætværk, der her føres frem.

Iøvrigt er det etisk uansvarligt, uanset om fosteret kan føle smerter eller ej - det vil altid være uetisk at slå sådanne små mennesker ihjel.
Link

Smerte eller ej, det er nyt liv.

Blumensaat, publiceret d.26/06 11:02 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Som om det gør en forskel om fosteret føler smerte eller ej!

Det er en forbrydelse i det hele taget at gå ind og lave forsøg på levende mennesker. Hvem var det nu der gjorde det tidligere i historien?

Enig med Techow: det vil altid være uetisk at slå sådanne mennesker ihjel.
Link

Ligner en bestilt rapport.

Nederby Jessen, publiceret d.26/06 11:09 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Når man ser på rapportens konklussion, må man konkludere, at det ligner en bestilt rapport, der skal få en ny abortgrænse på 24 uger til lettere at glide ned.

Men den har næppe hold i virkeligheden.

Man har eksempler på fødsler i 20. uge, hvor barnet overlever. Det græder ved fødslen og det kan føle smerte. Hvordan hænger det sammen med, at fosteret først kan føle smerte i 20. uge.

Da min kone og jeg i 1963 ventede vores første barn, købte vi en vidunderlig bog "Optakt til livet" af Geraldine Lux Flanagan, en bog fyldt med sort-hvide fotos af fostre.

I forbindelse med en illustrerende billedserie hedder det på side 54-55: "I løbet af tolvte uge bliver bevægelsen detaileret og yndefuld. Hvis læberne stryges med et hår, kan babyen lukke munden tæt. Den kan også reagere med et "smil", som er den første begyndelse til sutterefleksen. Hænderne kan mødes i en samarbejdende bevægelse. Hvis fodsålen kildes, sparker barnet med det ene ben og trækker det andet op. Hvis hånd og fod berøres samtidig, reagerer kun hånden. Barnet kan endnu ikke reagere over for to forskellige igangsættende berøringer."

Allerede i 9. uge reagerer ryg- og halsmuskler, hvis læbeområdet stryges med et hår.

Nogle år senere kom den første farve-foto-bog om fosterets udvikling af den svenske mesterfotograf Lennart Nilsson. Senere har han lavet videofilmen "Livets mirakel".

I disse kilder er der rig mulighed for at sætte sig ind i fosterets udvikling og bagefter vil man klart sige, at konklussionen i ovennævnte rapport er noget sludder. Men den er da praktisk for nogle politikere, der ønsker at flytte abortgrænsen til 24 uger.

Tænk, at man på den ene hospitalsstue skal foretage abort på et 24 uger gammelt foster, mens man på stuen ved siden af holder liv i et foster, der fødes i 22. uge.

Også i Danmark har man drøftet at rykke abortgrænsen til 20 eller 24 uger og forslaget har tilhængere både i rød stue og blå stue. Kristendemokraterne vil naturligvis forsøge at forhindre et sådant forslag i at blive gennemført.

Bjarne Nederby Jessen
MF-kandidat for Kristendemokraterne
www.kd.dk/nederby
Link

MF-kandidat

ChristianF, publiceret d.26/06 11:54 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Hej Bjarne.

Nederby Jessen skrev:
...bestilt rapport


Kunne du ikke læse rapporten, før du kommer med en så vidtløftig konspirationsteori, når du samtidig underskriver dig med MF-kanditat for Kristendemokraterne!?

Rapporten:
http://www.rcog.org.uk/files/rcog-corp/RCOGFetalAwarenessWPR0610.pdf
http://www.rcog.org.uk/files/rcog-corp/TerminationPregnancyReport18May2010.pdf


Du påstår altså at the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists er korrupt!

Modsat det du skriver, så er loven med abortgrænsen på de 24 uger iøvrigt ikke ny. Det er næsten et halvt århundrede siden, at abortgrænsen var lavere ('67)!

mvh ChristianF
Link

formidling

ChristianF, publiceret d.26/06 17:13 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Hej Ole Sven Aage Techow.

Du skriver: "Det skader faktisk fosteret så meget, at det dør af det!"

Enig - I formidlingen får Kristeligt Dagblads medarbejder blandet tingene sammen, så formidlingen bliver helt tragisk.

Rapporten konkluderer naturligvis ikke at abort ikke skader fosteret.

Derimod gennemgår rapporten diagnostiske indgreb, der ikke skader fosteret.

En af rapportens væsentligste konklusioner er jo så at fostre ikke kan føle smerte før de når den 24. uge.

Du mener så at svarene på de etiske spørgsmål omkring abort ikke afhænger af hvornår fosteret er udviklet nok til at kunne føle smerte.

Til det er der jo blot at konstatere, at der er mange af dem, der arbejder for en lavere abortgrænse, der har brugt smerte i deres argumentation.

Mvh ChristianF
Link

Formidlingen

, publiceret d.28/06 11:55 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Vi beklager meget den uheldige og noget misvisende formulering i ovenstående artikel, som Ole Sven Aage Techow forleden påpegede.

Aborter, der bliver foretaget, fordi fostret har alvorlige abnormiteter eller fordi, der er risiko for kvindens helbred, skader ikke fostret


Den er selvfølgelig blevet rettet.

Tak for opmærksomheden.

Venligst

Maria, Kristeligt Dagblads netredaktion
Link

ensidighed

swl, publiceret d.02/07 00:47 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Hvis rapporten indeholder 2 studier, hvor det ene er eksisterende beviser på området, mens det andet er en rapport om smerteopfattelse, så udviser forfatterne af dette bestillingsarbejde en meget ensidig opfattelse af, hvad der er eksisterende beviser og ligeledes også et meget ensidigt syn på smerteopfattelse, hvis konklusionen er at det ufødte barn ikke føler smerte. Det er en konklusion, der er stik imod al anden nyere forskning om det ufødte barn, som tværtimod siger, at det ufødte barn føler smerte meget intenst.
http://www.justthefacts.org/clar.asp
Link

Ufødte børn føler tværtimod smerte mere intenst

swl, publiceret d.02/07 01:54 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
RCOG rapporten konkluderer at "there is increasing evidence that the fetus never experiences a state of true wakefullness in utero and is kept, by the presence of of its chemical environment, in a continuous sleep-like unconsciousness or sedation."

Dette modsiges klart af bl.a. disse udtalelser:

"Having administered anaesthesia for fetal surgery, I know that on occasion we need to administer anesthesia directly to the fetus, because even at these early ages the fetus moves away for the pain of stimulation."
David Brinbach, M.D., president of the Society for Obstetric Anesthesia and Perinatology.

"The neural pathways are present for pain to be experienced quite early by unborn babies."
Steven Calvin, M.D., perinatologist, chair of the program in Human Rights Medicine, University of Minnesota.

"At 20 weeks, the fetal brain has the full complement of brain cells present in adulthood, ready and waiting to receive pain signals from the body, and their electrical activity can be recorded by standard electroencephalography (EEG)
Dr. Paul Ranalli, neurologist, University of Pototno

"An unborn baby at 20 weeks gestation "is fully capable of experiencing pain. ... Without question, (abortion) is a dreadfully painful experience for any infant subjected to such a surgical procedure."
Robert J. White, M:D., PhD., professor of neurosurgery, Case Western University

"Unborn babies at 20 weeks development actually feel pain more intensely than adults. This is a "uniquely vulnerable time, since the pain system is fully established, yet the higher level pain-modifying system has barely begun to develop."
Dr. Ranalli neurologist, University of Toronto.

http://www.mccl.org/Page.aspx?pid=298
Link

Interesskonflikt

swl, publiceret d.02/07 03:31 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
http//prolifeaction.org/faq/unborn.php

I 2005 blev der også udgivet en undersøgelse, der hævdede, at ufødte børn ikke følte smerte. Interessant nok var en Naral aktivist og en abortør blandt forfatterne:

"A 2005 study published by JAMA and widely reported in the mainstream media claimed that fetuses do not feel pain before the third trimester. However, serious questions have been raised about this study, whose authors include a Naral activist and an abortionist. This conflict of interest was not disclosed by JAMA."

Det ikke umiddelbart til at få oplyst, hvem der har deltaget i at udfærdige Royal College Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) rapporten. Men interessant nok er formanden for gruppen, der har arbejdet med rapporten professor Allan Templeton.

Udover at være leder af RCOG, udfører professoren også selv aborter og han er en ivrig fortaler for at udvide Englands i forvejen meget lempelige abortlov, ligesom han har opfordret til at lade kvinder foretage aborter på egen hånd hjemme ved hjælp af RU486/mifepreston abortpiller, til trods for at disse abortpiller var skyld i 13 dødsfald (et tal der senere er steget til 29) og som har forårsaget alvorlige komplikationer for tusinder af kvinder.

Han har også affærdiget undersøgelser, der viser en klar sammenhæng mellem abort og en forøget risiko for brystkræft, ligesom han er forkæmper for embryonisk stamcelle forskning.

Alt i alt øjensynligt et menneske, som udfra egne interesser synes at være meget opsat på at opretholde et syn på det ufødte barn som værende en ufølende skabning, der kan bruges og udnyttes efter forgodtbefindende og hvis respekt for de kvinder, som lægger krop til aborterne, kan ligge på et meget lille sted, idet han fuldstændig overhører og afviser faresignaler og advarsler, der ikke passer ind i hans formål.

Atter en obstetriker og gynækolog, endda en "kongelig" en af slagsen, der har glemt, hvad ordet læge betyder, som vi også ser det i Danmark med de konstante krav fra visse såkaldte læger, obstetrikere, gynækologer og medlemmer af abortnævnet om yderligere muligheder for at slå ufødte børn ihjel og som hårdnakket benægter og affærdiger enhver negativ konsekvens af deres perverse tragten efter og opfordring til død.

http://www.lifenews.com/int1036.html

Kære Jesus Kristus, hjælp os alle med i sandhed at skabe helbredelse, liv, glæde og kærlighed. Amen.
Link

Mere om Formidling

Ole Sven Aage Techow, publiceret d.02/07 13:27 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Fostre kan ikke føle smerte før uge 24
Hej Maria, Kristeligt Dagblads netredaktion

Tak for den positive reaktion, men jeg vil gerne komme med yderligere et par kommentarer om Formidling, det er ikke rettet personligt mod dig, men mod journalister i almindelighed.

Ofte forstår journalisten ikke stoffet godt nok. Når du fx skriver:
Den ene rapport konkluderer, at ”det var tydeligt, at forbindelsen fra fostrets periferi til hjernebarken ikke er intakt før kvinden er 24 uger henne i sit svangerskab”.
De fleste neurologer mener, at hjernebarken er nødvendig for, at fostret kan føle smerte. På den baggrund konkluderer rapporten, at fostret ikke på nogen måde kan føle smerte før uge 24.

- så fremgår det, at årsagen til at fosteret ikke kan føle smerte skal findes i hjernebarken, men de mener, at årsagen skal findes i den manglende forbindelse fra periferien.

I andre tilfælde har I ikke viden nok om området - her kunne man fx bemærke, at der er ingen oplysninger om hormonernes mulighed for "overbringelse" af smertebudskabet - jeg kunne nævne mange andre ex fra artiklen. Det ville være dejligt, hvis en "fagmand", fagligt havde "godkendt" en artikkel, før den kom i luften, men det vil sikkert blive for dyrt og tidskrævende.

Håber at dette bliver positivt modtaget - det er positivt ment.

De 3 indlæg fra swl kan jeg fuldt ud tilslutte mig - tak for dem.
Link
Mere:   1 | 2 | 3   Næste

flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 2. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​