Send artiklen Den danske moral og etik er udfordret af religionerne til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den danske moral og etik er udfordret af religionerne

1 / 4

Svend Andersen, dr.theol. fra Aarhus Universitet. – Arkivfoto. foto:

Forstør Send Print

Danmark er ikke et religiøst homogent samfund længere – derfor skal de forskellige religioner også høres i den offentlige debat, mener etikekspert

”Muslimske piger får abort uden forældres viden”, ”Kritik af præstedominans i Det Etiske Råd” og ”Flere kræver forbud mod omskæring af drengebørn”. Sådan har nogle af overskrifterne lydt i serien Troens Etiske Kampplads – fælles for flere af problemstillingerne i artiklerne er, ifølge Svend Andersen tidligere medlem af Det Etiske Råd og professor, dr.theol. fra Aarhus Universitet, at de religiøse skillelinjer i det danske samfund har forandret sig.

Når det eksempelvis hovedsageligt er muslimske unge piger under 18 år, der af abortsamrådene får tilladelse til abort uden deres forældres viden, er det et udtryk for, at de er splittet mellem to kulturer: De tilhører en dansk ungdomskultur, hvor sex og kærester er normalt, og samtidig er de også en del af en traditionel muslimsk religion og kultur, hvor sex før ægteskabet er bandlyst og bringer skam over familiens ære. De får til-ladelse til abort uden forældrenes samtykke og viden, fordi man frygter repressalier som vold og drab fra familiens side.

Og det viser netop, at de religiøse skel forløber anderledes, end vi er vant til:

– Vi har altid haft religiøst betinget etisk uenighed – eksempelvis om abort og homoseksualitet. Men det har været inden for folkekirken. Men nu er der kommet en ny og temmelig anderledes religion, nemlig islam, som har meget markante opfattelser med hensyn til etisk levevis – eksempelvis påklædning og spisevaner, siger Svend Andersen og fortsætter:

Annonce
– Det betyder, at især de unge, der vokser op i et moderne sekulariseret samfund, kommer i nogle konflikter og dilemmaer. Reaktionen fra dansk side har været, at de bliver nødt til at rette sig ind efter vores mere liberale etik. Det danske samfund har en opfattelse af, at vores moral og etik er den rigtige – hvis muslimerne vil bo her, må de overtage vores moral. Når abortsamrådene uden videre accepterer, at de muslimske piger skal have abort, er det et udtryk for, at abortsamrådene repræsenterer det danske samfunds flertalsetik. For de lader den moderne verdslige moral, forstået som en verdsliggjort moderne luthersk opfattelse, overtrumfe den traditionelle muslimske etik.

Svend Andersen understreger, at abortsamrådene jo kunne vælge at sige, at man ikke vil forulempe den muslimske etik ved at sige nej til de unge piger. Men det er den verdslige moral, der vinder over den religiøse etik. Og det gør den i stigende grad – også i andre tilfælde. For har man først Løjt i Sønderjylland sagt a og ladet den verdslige moral og etik overtrumfe muslimers etik, må man også sige b og lade den gælde, når der kommer problemer i forhold til jøder eller andre religioners etik.

– Man kan undre sig over, at jøderne også pludselig bliver et problem. For de har været fredet i de seneste år, selvom de har lignende skikke – eksempelvis omskæring. Men her bliver jøderne altså ofre for den mere aggressive indstilling i det danske samfund, hvor verdslig moral er den gældende. Og hvis man vil gøre en verdslig moral gældende over for muslimer, må den også gælde over for jøder. Man må behandle folk lige.

Han henviser til, at jøder i flere tusinde år har omskåret deres drengebørn på ottende-dagen, men det vil flere kritikere, med blandt andre Børnerådet og formanden for Det Etiske Råd i spidsen, have forbudt, så længe drengene er under 15 år og ikke selv er gamle nok til at tage stilling.

Ifølge Svend Andersen er det et udtryk for, at religionernes traditioner er presset af det moderne samfunds etik.

Svend Andersen peger på vigtigheden af, at det ikke kun er de kristne danskere, der bør deltage og høres i den offentlige debat. Det skal jøderne, muslimerne og andre religiøse grupper også, mener han.

– I nutidens samfund er det vigtigt at få alles stemmer med. For Danmark er et multireligiøst samfund. Og man kan jo se, at den danske moral og etik – herunder Det Etiske Råd – også bliver udfordret af religionerne. Tidligere kunne man gå ud fra, at vi alle havde en verdsliggjort moderne luthersk livsopfattelse – på trods af forskellighederne. Men nu må vi indse, at der også hører mennesker til Danmark, som ikke har den tankegang, men som tænker på en anden måde – især muslimer, siger Svend Andersen og tilføjer:

– Og hvis vi mener, at vi først skal tage stilling til etiske spørgsmål efter en offentlig debat, så skal de selvfølgelig høres. Derfor vil jeg også mene, at der burde sidde muslimer i Det Etiske råd.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Etik.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Den danske moral og etik er udfordret af religionerne

Flemming Rickfors, publiceret d.21/11 13:35 (for 5 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Den danske moral og etik er udfordret af religionerne
Reaktionen fra dansk side har været, at de bliver nødt til at rette sig ind efter vores mere liberale etik. Det danske samfund har en opfattelse af, at vores moral og etik er den rigtige – hvis muslimerne vil bo her, må de overtage vores moral....


Og det kan vist ikke siges mere klart eller tydeligt. Sæd følge eller land fly.

I denne sandhed er det ikke vigtigt om vor vis at tænke og leve på anses som liberal (underforstået mangel på etik?) eller ej. Det er ej heller vigtigt hvilken udefrakommende religion der er i konflikt med de danskes sæder. Svaret er stadig "sæd følge eller land fly".
Link

Re: Den danske moral og etik er udfordret af religionerne

johanneså, publiceret d.22/11 02:11 (for 5 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Den danske moral og etik er udfordret af religionerne
Lad os ikke glemme at det er den selv samme danske moral og etik som er skyld i at der bor så mange muslimer i Danmark.

Så noget galt er der med den danske moral !.
Link
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​