Læger: Den naturlige død er afskaffet

Foto: .

Vi vil gerne dø naturligt og smukt, men i virkeligheden er døden blevet en proces, der ofte strækker sig over flere år

Da Tage Voss for nylig var til en lægeundersøgelse på Næstved Sygehus, blev han tilbudt en prostata-operation, som kunne sikre, at han ville slippe for at bruge kateter. Den 94-årige læge og forfatter afviste at blive opereret.

Jeg sagde til kirurgen: Kan du ikke se, hvor gammel jeg er? Hvor meget restlevetid tror du, jeg har tilbage? Kan det virkelig betale sig for mig at skulle igennem en ubehagelig operation blot for at vinde et par måneder uden kateter? Man bliver nødt til at matche indsatsen med gevinsten. Men det sker alt for ofte, at selv når vi næsten er døde, bliver vi vækket op igen af nidkære idioter, der er så dygtige til deres fag, at de stort set kan få alle til at overleve. Og ofte er patienten så bange for at dø, at han tåler hvad som helst, siger Tage Voss.

STORT TEMA
: Aktiv dødshjælp

Han har netop udgivet bogen Kære Doktor Ishøy om lægefaglige problematikker. I sin tid som læge har han oplevet mange mennesker dø.

Og jeg må sige, at det meget sjældent er en smuk oplevelse. Død i skønhed er en romantisering. Det er allerhøjst en søvnig affære, hvor man døser bort, men det kan skam også være meget smertefuldt, siger han.

I rapporten Danskerne om livet med sygdom og død, som Palliativt Videncenter udgav sammen med Trygfonden tidligere på året, er det tydeligt, at mange danskere som Tage Voss mener, at livskvalitet er vigtigere end et langt liv. Kun fem procent svarer, at det vigtigste er at leve så længe som muligt. Til gengæld viser undersøgelsen også, at det er en førsteprioritet hos mange at slippe for lidelse og smerte ved livstruende sygdom, ligesom 64 procent af de adspurgte kunne forestille sig at komme i en situation, hvor de ville bede om aktiv dødshjælp.

34 ÅR OG NYGIFT: "Jeg vil så gerne leve, men jeg er nødsaget til at tage mit liv"

Derfor er forestillingen om den naturlige død også udtryk for en nostalgisk tankegang, mener sociolog og professor ved Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen, der arbejder på en ny bog om døden.

Døden er meget sjældent naturlig i vores moderne samfund, hvor vi definerer den smertedækkede død som en god død. Men det er jo ikke en naturlig død, når der er tale om intervention med medicin og remedier. Det er meget sjældent, at vi bare lader døden passe sig selv. I rigtig mange tilfælde er døden en proces, der strækker sig over flere år. Den er længere end nogensinde før, fordi vi kan lindre og behandle patienter med alvorlige sygdomme. Fordi vi ikke kan acceptere, at mennesker lider, sætter vi ofte gang i det helt store maskineri, og det betyder, at de holdes i live længere, siger han.

SEKS POLITIKERE: Det mener jeg om aktiv dødshjælp

Også formand for Kristelig Lægeforening Ellen Kappelgaard mener, man må tage det med et gran salt, når patienter giver udtryk for, at de gerne vil dø naturligt.

Det lyder romantisk, men betyder det så, at man ønsker sig tilbage til tiden før, der fandtes antibiotika? Det tror jeg ikke. Folk giver udtryk for, at de ikke vil behandles ud over det rimelige, men hvad det er, er svært at sige. Alligevel er det utroligt, hvad for eksempel kræftpatienter siger ja til af behandlinger for at kunne leve bare en måned eller to længere. Som læge er jeg ikke i tvivl om, at det er rigtigt at stoppe behandlingen, når livet med sikkerhed er ved at ebbe ud, men det er ikke altid, at patienten eller de pårørende er klar til at acceptere den beslutning, siger Ellen Kappelgaard og uddyber:

Jeg tror, de fleste af os gerne vil have noget, der ligner en naturlig død uden slanger og maskiner men med de nødvendige hjælpemidler. Det er nok også derfor, at mange er så glade for hospicetanken, hvor det er værdier som omsorg, pleje og nærvær, der er væsentlige, frem for netop slanger og maskiner.