Kamp om retten til dødshjælp er nået op i højesteret

Den 57-årige Paul Lamb har siden en bilulykke for 23 år siden har været lammet fra halsen og ned. Han er ikke klar til at opgive livet, men han vil have muligheden, uden at den læge, der hjælper ham, bliver retsforfulgt. På billedet ses Paul Lamb uden foran højesteret i London, den 16. december 2013. Foto: ANDY RAIN/ Denmark

Skal en person, der er totalt lammet og uden udsigt til et bedre liv, have ret til at få lægelig dødshjælp? Det skal britiske højesteretsdommere afgøre

Hele ni britiske højesteretsdommere mod de sædvanlige fem skal afgøre, om uhelbredeligt syge skal have retten til at få hjælp til at dø.

Der sker i en principel højesteretssag, som omhandler to mænd, hvoraf den ene, Tony Nicklinson, døde i august 2012.

Men familien har valgt at fortsætte sagen, for det principielle spørgsmål består stadig.

Nemlig om en person, der er totalt lammet og uden udsigt til et bedre liv, skal have ret til at få lægehjælp til at forlade denne jord.

LÆS OGSÅ: Politikere vil have dødshjælps-turisme kortlagt

Jeg så, hvordan Tony led. Og jeg vil ikke have, at andre lider på samme måde. Vores argument er, at en doktor skal hjælpe folk til at dø, hvis de er så stærkt handicappede, at de ikke kan tage deres eget liv. Det skal dog ikke være noget, som man skal kunne kræve på grund at eksempelvis alderdom, fastslår Jane Nicklinson i et følelsesladet interview med BBC.

Hun er enke efter Tony Nicklinson, der efter en hjerneblødning i 2005 blev lam i hele kroppen og kun kunne kommunikere med øjnene. Hun fortæller, at han opgav viljen til at leve, efter at landsretten i august sidste år afviste, at han kunne få hjælp til at dø, og at det var op til politikerne at ændre loven.

Det ville have gjort en stor forskel. Han led så meget, han kæmpede for at få luft og havde ikke ilt nok. Han ville bare sove ind i fred, og det kunne han ikke få lov til, fortæller enken.

Den anden person i sagen er den 57-årige Paul Lamb, som siden en bilulykke for 23 år siden har været lammet fra halsen og ned. Han har konstante smerter. Han er ikke klar til at opgive livet, men han vil have muligheden, uden at den læge, der hjælper ham, bliver retsforfulgt.

Før højesteret i går trådte sammen, har en af landets ledende pensionerede dommere advaret om, at det vil være en glidebane, hvis det bliver en ret at dø.

Loven er baseret på det princip, at vi ikke bevidst involverer os selv i at tage livet af andre. Når vi begynder at indføre undtagelser baseret på vilkårlige kriterier som dødelig sygdom, så bliver den grænse blot en streg i sandet, som det er let at overskride, og svær at forsvare, advarede baronesse Elisabeth Butler-Sloss i avisen Daily Mail.

Hun var ved sin udnævnelse i 1988 den første kvindelige dommer ved Storbritanniens næsthøjeste domstol, Court of Appeal, hvor hun var ekspert i familieret, og var den højest rangerende kvindelige dommer, da hun gik på pension i 2005. Hun er siden udnævnt til livstidsmedlem af Overhuset.