Ikon for aktiv dødshjælp er død

Her ses Brittany Maynard, som har afsluttet sit liv ved at få aktiv dødshjælp Foto: Privatfoto.

Ung kræftsyg kvinde, der har skabt ny debat om aktiv dødshjælp i USA, er død

Den uhelbredeligt kræftsyge unge kvinde, der ved at bekendtgøre sin intention om at tage sit eget liv blev et ikon for retten til aktiv dødshjælp i USA, er død.

Brittany Maynard, der lørdag valgte at indtage en dødelig dosis lægemidler anskaffet på lovlig vis, blev 29 år. Hendes død blev bekræftet af hendes familie sent søndag, og hun sagde selv farvel i en sidste besked på Facebook.

”I dag er den dag, som jeg har valgt til at gå bort med værdighed i lys af min dødelige sygdom, denne forfærdelige hjernekræft, som har taget så meget fra mig.. men som kunne have tage så meget mere,” skrev Brittany Maynard, der døde i sit eget hjem omgivet af sine nærmeste.

Den fotogene unge kvinde, der i januar fik konstateret en hjernesvulst og i april fik seks måneder af sine læger at leve i, har den seneste måned formået at skabe ny debat om aktiv dødshjælp i USA. En video, hvor hun fortæller sin historie og opfordrer landets politikere til at gøre det muligt for uhelbredeligt syge at få en værdig død, er blevet set af millioner af mennesker, og aktivister for retten til aktiv dødshjælp giver hende æren for at have pustet nyt liv i en henvisnende bevægelse. 

Efter sin kræftdiagnose flyttede Brittany Maynard med sin mand, mor og stedfar fra Californien til Oregon, som er en af de fem amerikanske delstater, hvor lovgivningen tillader læger at udskrive dødelige doser af medicin til uhelbredeligt syge patienter.

Sammen med sin mand valgte Brittany Maynard 1. november som den dag, hvor hun ville indtage den ordinerede medicin. I sidste uge udsendte hun en ny video, hvor hun syntes at udskyde sin dødsdag, men hun valgte i sidste ende at gennemføre sin oprindelige plan.

I et interview med ugebladet People i sidste måned forklarede Brittany Maynard, hvorfor hun brugte sin sidste tid på at fremme retten til aktiv dødshjælp:

”Jeg synes, at det er virkelig ondt, når folk argumenterer imod, at meget syge mennesker får dette valg. De forsøger at sammenblande det med selvmord, og det er virkelig urimeligt, for der er ikke en eneste del af mig, der ønsker at dø. Men jeg er døende.”